06/02/12 07:54
(http://ivo.bg/)

Заявка за единство на „западния фронт“ на България

Два подхода в две телевизионни предавания се откроиха тази сутрин по един политически проблем: състоянието и близкото бъдеще на разпадналата се под тежестта на прехода водеща демократична сила от близкото минало. Какво се случва в редиците на „сините” и имат ли те бъдеще в българския … парламент.

Коментирайки този въпрос, братята Любомир и Юлий Павлови, бивши строители на СДС и настоящи фактори в медийния и социологическия бизнес, акцентираха по БНТ върху омразата си към „ наглия” Иван Костов ( изразът бе на Юлий) и върху надеждата си без него нещата до потръгнат. От което стана ясно, че залагат на разцеплението на Синята коалиция като положителен фактор. Това е на практика позицията на онези, което предизвикаха този процес в коалицията.

Интересното е, че Надежда Нейнски, известна с противоположната си позиция по тази тема, беше спомената от Любомир Павлов като едно от известните лица в десницата, което „не е много компрометирано”- от неговите уста това прозвуча като суперлатив, признание за качеството на противника. Каза го без да бъде питан и това придаде допълнителна тежест на наблюдението му за значимостта й.

Самата Надежда Нейнски обаче вероятно ще го изненада, когато Любомир Павлов научи, че почти по същото време е направила доста важна стъпка в публичността, появявайки се по Нова телевизия. Там тя на практика каза това, което по мое мнение, наистина искат да чуят и видят т.н. „редови седесари” и „десебари”: единство.

Какво обаче означава то? Ето три акцента от изявлението й, което определено би трябвало да прозвучи като новина дори за не особено будните медии:

1. Единството означава да има ЕДНА формация, която да бъде достатъчно авторитетна, силна.

2. Традиционната десница трябва да направи усилие да изгради ЕДИНЕН политически субект.

3. Няма нови и стари лица. Трябва да се промени схемата.

„Как може определени представители на традиционната десница да имат проблем с миналото на СДС и същите тези хора да нямат никакъв проблем с миналото на Меглена Кунева и на Бойко Борисов”, попита още Надежда Нейнски, призовавайки на практика да спре самоизяждането на сините с непрекъснатото връщане към собствени слабости и грешки от миналото.

Май ще има нещо ново на „западния фронт“- доколкото думите й звучат като противовес на обявената миналата седмица заявка на ГЕРБ чрез нейния лидер Бойко Борисов за необходимостта да се „обърнем на Изток”, защото само там сме имали шанс да си продадем сиренето и цветята.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване