06/08/12 15:01
(http://ivo.bg/)

Едно вярно и едно абсурдно „откритие“ на Борисов

От други източници, отразяващи днешното събитие, ще научите какво е била важно ( за тях) в изказването на Министър-председателят на откриването на форум в София „Балканите в глобалния свят: насърчаване на европейската перспектива на региона“. Понеже седят на три метра от него и го слушах внимателно, ето и моя личен „превод” за читателите. Откроявам две новини( второта от които в кавички).

Едната е наистина сериозна. Толкова сериозна, че не мога да повярвам на ушите си, че най-после някой, при това самият премиер, се престраши да каже истината, за която „опявам” от 1993 година, когато бях главен редактор на в. „Експрес” ( и загубих поста си заради това),превръщайки въпроса в основен за изданието тогава. Междувременно и в книгата си „Течна дружба” описах механизма на резкия скок в награбването на първоначалния капитал в черните каси на организираната престъпност в България, форсиран в невиждани преди размери от държавно спонсорираната контрабанда ( предимно на горива) по трасето Москва-София-Белград. Но сякаш всичко това си оставяше някакъв мой брътвеж. И изведнъж чувам днес от самия Борисов, сякаш чете моя статия на глас:

„Югоембаргото даде огромен тласък за създаване на организирана престъпност в нашия регион”!

Щях да напиша вероятно първата си „положителна статия” за Борисов и да зарадвам гербаджиите, които ту ме кълнат като бабички за моя „негативизъм” спрямо властта, ту ме призовават (почти) миролюбиво да призная поне хубавите страни на Борисов ( той и Хитлер си е имал хубавини- бил е нелош художник- не че ги сравнявам буквално, но…).

Обаче самият Борисов не ми позволи. Приземи ме отново. Слушах направо зяпнал да твърди най-сериозно, давайки пример за глупавата политика на Балканите в миналото, че България била обявила някога война „ на всички”. И от „всички” избра да посочи …Съветския съюз. Вместо да каже истината, че България, като съюзник на Германия прави глупостта да обяви война на САЩ и Великобритания без никаква практическа нужда да се набутва между тези шамари, той на практика еднолично „обяви война” на СССР със задна дата. Защото България никога не е обявявала война на Съветския съюз, както заяви днес пред може би най-авторитетния международен форум в София, свикван тук от години, ако не и от десетилетия.

Именно СССР обявява война на България. До 5 септември 1944 г. България упорито отказва не само да прати войски на Източния фронт ( въпреки натиска на Германия да го направи), но и запазва до последния миг преди съветската окупация дипломатическите си отношения с Москва. Сталин ги скъсва вероломно на 5 септември, напада и окупира за цели 3 години обявилата неутралитет България, която така и не убива нито един съветски войник. Натовареният обаче с най-много власт български политик не само знае това, но и натоварва България с вина, каквато тя няма.

Това ме освобождава от „вината”, че ще репликирам пред чужди издания ( поискали от мен интервю днес след един мой въпрос, зададен на форума) „моя” премиер.

Прочее, призовавам съмишлениците да подкрепят протестната изява с българско и европейско знаме, която се очертава на 17 юни пред паметника на съветската окупация тук, подробности за която ще станат известни скоро. Както се вижда, налага се да се припомня на самия премиер елементарната историческа истина, стъпкана и едновременно стърчаща над всички нас в центъра на българската столица.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване