06/11/12 08:37
(http://vasvalch.com/)

Презентирайте като нинджи!

bad_presentation

Често ми се налага да присъствам на събития от всякакъв вид. Независимо дали става дума за представяне на нов продукт, за IT-лекция или за урок по маркетинг, резултатът често може да те докара до сълзи или до желанието никога да не си стъпвал в съответната зала. Едно от първите неща, които научават колегите ми студенти в чужбина, е основа за презентационни умения. У нас пък се учим как да пишем километрични курсови работи с малко практически смисъл. Затова и няма как повечето хора, независимо дали са start-up-ентусиасти или висши мениджъри, да имат изградени презентационни умения. А затова пък е хубаво да има събития като Ninjapresenter.

Събитието

ninja-presenterNinjapresenter е еднодневен семинар, който ще ви даде основни познания що е то добра презентация и как да си направите такава. Преди да махнете с ръка и да кажете “Ама аз това си го знам!”, замислете се дали наистина е така. Дори и да не заеквате пред публика, винаги можете да научите още, а лекторите, които ще говорят на събитието, са доста добри – гледала съм ги. Денят ще открие Петър Шарков от Mindmapping, който ще обясни как да брейнстормваме ефективно при подготовка на презентацията си. През следващата стъпка ще ви преведе Стив Кайл (да, същият онзи готин усмихнат човек от TEDxBG). Той ще разкрие своите тайни за представяне на сцената. Следва Николай Михайлов с малко повече информация за визията на вашата презентация. Последен на сцената е Любомир Стоянов, който ще покаже как се случва успехът извън сцената – ученето продължава след всяка лекция с търсене на обратна връзка от публиката.

Талант или занаят е добрата презентация?

При такива събития винаги изниква въпросът дали презентационните умения могат да бъдат заучени, или изискват някакво количество заложен талант. Ще започна с една лична история.

Когато бях малка, бях адски притеснително и интровертно дете. Не обичах да се запознавам с нови хора, нямах желание да общувам много-много, а ходенето на детска градина бе един малък ужас, който изтърпях точно 4 седмици. Във втори клас обаче неведоми пътища ме отведоха до театрално училище и там си останах до 12 клас. В началото се притеснявах, но пък заучаването на реплики и работата над представянето ми винаги се случваше, дори с цената на много репетиции. С времето се натрупа увереност, желание за общуване и дори нужда да се изявявам пред много хора – сцената е нещото, което най-много ми липсва от ученическите години. И тъй като едно такова желание не може да седи капсулирано, презентациите се оказаха чудесен заместител.

Само че при презентациите няма сценарий, който да ти обясни какво трябва да кажеш, нито пък режисьор, който да види къде преиграваш и къде не си убедителен. Презентацията е представление от един. И най-талантливите се нуждаят от сериозна подготовка и планиране – а често талантливите не обичат тази част, в нея са най-добри работливите.

Безплатен пропуск за един и отстъпка за всички

Интересно ми е да чуя вашето мнение – и то толкова, че ще дам един пропуск подарък на този, който ми отговори най-убедително на въпроса:

Добрата презентация – плод основно на талант или на здрава работа?

Ще чакам коментарите ви до неделя, а в понеделник сутрин ще обявя печелившия тук.

Всеки мой читател пък може да се възползва от 15% отстъпка при регистрация за семинара – използвайте промо-код vasvalch и спестявате 25 лева!



Още по темата:

  1. Coca-Cola: щастието като бранд-философия
  2. Crowdsourcing като филмов похват
  3. Като Вазов за дизайнерите

Публикувана на 06/11/12 08:37 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/tj4EMRdiyfs/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване