06/12/12 12:14
(http://velqn.com/)

Защо Apple и iOS е по-добър избор от Google и Android

Когато сравняваме е хубаво да използваме ябълки с ябълки, а не ябълки с банани. В следващите няколко реда ще се опитам да обясня защо за мен по-добрият избор за мобилна платформа (смартфони/таблети) е компанията Apple и нейните продукти с операционна система iOS, а не Google и всички останали производители на смартфони с операционната система Android.

Мога съвсем съвестно да си позволя да напиша тези няколко реда, защото връщайки лентата назад, когато експериментирах с първите версии на Android, върлите му фенове сега ме гледаха загадъчно ехидно и използваха Windows Mobile операционни системи.

И така, кой е най-важният критерий? Цената, качеството, дизайна?

Тук има само един отговор и той е… всички отговори са валидни.

За мен лично най-важно е кое устройство ми върши най-добра работа и отнема най-малко време за поддръжка. И тук не искам да изпадам в сравнения на технически характеристики. Важно е да се разбере, че всеки параметър идва за сметка на някой друг.

Мощни процеси и големи екрани – по-малка издръжливост на батерията. Това е само пример.

Да се върнем на основния въпрос, защо по-дяволите човек като мен, който започна с първите XDA устройства, мина през няколко варианта на HTC и Sony Ericsson накрая се озова потребител на Apple продукти (с операционна система iOS). При все факта, че откровено не харесвах толкова цялата фенщина покрай обявяването на Apple продуктите и култа към марката.

Отговорът на този въпрос не е екзистенциален. Нито е обусловен прекалено технически, даже напротив. Всичко пак опира до това:

Какво плащаш?

Какво получаваш?

Колко ти струва да го поддържаш?

Тук няма да разглеждам смартфоните с операционна система Windows Mobile 6.5 (над тази версия поглед нямам), само искам да заявя, че те ми вършеха перфектна работа. Миграцията към Android беше в резултат от еуфорията, която ни обземаше тогава от факта, че Google пускат своя платформа и факта, че Microsoft спря да се държи убедително в този сегмент.

Опитът ми с Android е безкрайно интересен, та как няма да е интересен, имайки предвид безкрайно многото часове, които съм прекарал да инсталирам (flashing) неофициални (custom) ромове на телефони/смартфони и на таблети, разлини ядра (kernels) и прочие програми и кръпки (patches) само и само да постигна желано бързодействие, по-добър живот на батерията или просто стабилност на системата.

Съгласете се, че няма нищо по-неприятно от това, безкрайно модерния ти смартфон да забие, когато някой ти… звънне. На мен ми се е случвало. Всъщност доста неща ми се случваха със смарфоните, които работят с операционна система Android. Първоначално използвах телефони, които не бяха направени специално за Android (SD/Nand flash) след това си купих и Android телефони за да се убедя, че Android и аз много се харесваме, но най-много, когато сме отделно.

И тук искам да уточня нещо, защото знам, че в някои от вас се надига едно такова неприятно чувство към особеното ми мнение и желание за копулация с мои близки роднини, най-малко оставяне на заядлив коментар.

Нека да сме наясно. Android телефоните, които съм използвал с официален ром/софтуер, са имали добра стабилност и поведение. Причината да започнеш с неофициалните ромове е много проста.

Даваш една шапка пари за Android смартфон, който работи с версия X на Android. Разбираш след 3 месеца, че Google планират версия X+1, която включва, разбира се, най-нечовешките екстри досега.

Понеже има десетки и може би стотици компании, които разработват Android телефони, много често поддръжката на тези телефони става, ако не невъзможна, то поне доста трудна и в крайна сметка потребителя остава с пръст в устата. И отива към форумите, които бъкат с “готвачи” на “къстъм ромове”. И там започва големият купон, където формулата е една.

Инвестираш време, за да “флашваш” повече или

По-малко сън = повече стабилност

Това последното, разбира се, важи за телефона. На човек липсата на сън се отразява не толкова добре.

Или избираш да се наспиш, но оставаш с последния фабричен ром/софтуер и гледаш как твоите приятели разцъкват най-новите версии на Android, разбира се, неофициали ромове, ама не обръщаш внимание на кръговете под очите. Онези, тъмните от недоспиване.

Какво плащаш? Добър въпрос. Опитът показва, че скъпите Android смартфони не отстъпват много по цена на последните Apple iPhone смартфони.

Как седят нещата с Apple устройства? Ами съвсем просто. Предполагам, че ако разбиеш (jail break) iPhone-a и започваш да използваш различни (неофициални) приложения, то съвсем сигурно ще се озовеш със същите проблеми, които описах по-горе за Android платформата.

Ако обаче решиш да играеш честно и да плащаш, тогава получаваш няколко съвсем обикновени но важни неща.

Огромна вселена от приложения и винаги най-новите първо за iOS

Поне две години поддръжка, а вчера стана ясно, че iOS 6 ще върви и на iPhone 3Gs, почти три години!

Стабилност – когато някой ти звънне, докато туитваш, най-вероятно телефона ти няма да забие

Ако реши да играеш честно с Android и Google Play, тогава получаваш същото, но в много по-малък мащаб. И то докато версията на Android ти го позволи. Защото шанса да можеш да си инсталираш последната официална актуализация на твоя телефон намалява драстични всеки изминал ден.

Тук съвсем съзнателно не коментирам няколко от известните факти, които лично мен ме дразнят много в Android, а именно:

- От приятели, които пишат за Google Play и Apple Store знам, че Google одобряват нови приложения понякога за ден-два, докато в Apple Store контрола е много по-голям и чакаш доста повече за одобрение. Съответно сред приложенията за Android има големи недоразумения, а тези за iOS са доста по-добри, защото най-малкото предлагат повече функционалност.

- Audio Latency – понеже искам да изкарам първия албум правен на таблет (iPad) в България (това е шега) за мен този проблем е нещото, което преля чашата. Писал съм дълго и нашироко тук, върви и си припомни.

Разбира се, доста неща дразнят и в Apple:

- Ако купиш приложение, няма време за тестване и връщане на парите (refund) както в Google Play

- iOS е доста затворен, но вече има официални програми, които поддържат, flac, mkv, ape и прочие, така че това е преодолимо

- Плащаш повече в сравнение с Google Play

И накрая, замислете се, ако вкъщи водопроводната система се развали, какво ще си купите? По-евтина система, ама от най-нов и съвременен вид с най-много екстри, с риск да си я ремонтирате сами и да се будите по нощите в плувен басейн или тествана с години (от 2007-ма) стабилна система с по-малко функции, но с гаранция за по-добър сън и сухо жилище?

Всеки си избира сам, защото за всеки влак има пътници.

Аз лично слязох от влака на Google и се качих в тоя на Apple… и да, харесва ми повече.

Много ще се радвам да разкажете за вашето пътешествие с технологиите, оставате коментар, ще се радвам наистина.

Публикувана на 06/12/12 12:14 http://feedproxy.google.com/~r/velqn/~3/jj3t_9Dgu6M/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване