06/15/12 06:00
(http://patepis.com/)

Почивка на Халкидики

Днес, без много притеснения, ще с еподготвим за морето. Павлина ще ни води до първия ръкав на Халкидики – Касандра, за да видим как са изкарали почиваката си там.   Приятно четене:  

Почивка на Халкидики

Хотел Лесе, Ханиоти, Касандра

  Едно красиво и спокойно селце на ръкава Касандра, прекрасно място за хора, които искат да си починат от шумните морски курорти и все пак с възможности да излезеш вечер и да пиеш по един коктейл. И едно кратко отклонение – във всяко едно селце, в което бяхме на ръкава има много заведения с безплатен интернет и прекрасна връзка, в хотела имаше само на рецепцията, но това не е проблем. Все пак си на почивка, а не да киснеш по цял ден в нета ;) Решихме да пренощуваме в Гоце Делчев и от там да влезнем през Илинден в Гърция. Посетихме една много приятна механа на име „Ванита”. Има жива музика и са наистина добри, стояхме до към 23,00ч и за наша радост освен стари български песни, македонски, руски и няколко бавни сръбски песни нямаше никаква чалга. Заслужава си да се посети! От Пловдив стигнахме до Гоце Делчев през Юндола-Якоруда, има един участък от 25км някъде, където трябва да се мине много бавно и внимателно на първа-втора, че да не си останете там и после пътят е добър и много живописен. Сутринта

минахме за минути гръцката граница,

поискаха само лични карти и попитаха къде отиваме. По време на пътуването ни спряха гръцки полицаи, но това беше рутинна проверка и тъй като си спазвахме ограниченията, всичко мина безпроблемно. Поискаха личната карта, книжката и малкия талон на колата. Не са искали нито зелена карта, нито някакъв друг документ, въпреки че колата е на името на майка ми. Попитаха, коя е въпросната ДА и се задоволиха с отговора, че е майка ми. Мога да кажа, че имат безумни ограничения – повечето време карахме с 50-60км и най-много с 90км. На всеки метър има табела с ограничението, случайно да не забравиш ;) това си е доста досадно, при условие, че гърците ни минаваха като малка гара. Всеки да си решава сам за себе си. За цялото пътуване и обикалянето по околните села видяхме полиция само 3 пъти и на много места табели за камери. До допълня за бензиностанциите. Ние не пътувахме по магистралата Серес-Солун и не мога да кажа, дали там има газ, но като влезнахме на нашия ръкав, срещнахме на много места бензиностанции с газ колонки. Цената е около 80 цента за литър. Целта на пътуването ни беше Ханиоти, затова решихме да караме напряко, а не да ходим до Солун и от там надолу. От границата до Драма се стига без проблеми, от там продължихме към Аспровалта, Рентина, Полигирос, Неа Мундания. Оказа се, че навигацията се е прецакала и трябваше да се водим само по картата (добре, че я бяхме взели и ви съветвам също да си носите). Основните табели са винаги и на латиница, някои имена на селища се разчитат и от гръцките табели (накрая разчитах и табелите Солун без проблем), така че спокойно и бавно си напредвахме към целта. Пристигнахме без никакви проблеми в прекрасния

хотел Лесе в Ханиоти

  Прекрасен хотел, препоръчвам го на 100 процента. Стаята ни гледаше към маслинова горичка и до късно следобед се радвахме на слънцето. Бяхме на 3я етаж сектор А, което е оптимално, от горе има няколко мансардни апартамента. Стаите са просторни оборудвани с всичко необходимо (има малка кухничка с прибори, тостер, кана за вода, хладилник). Бях чела, че не се поддържа добра хигиена, но нямам забележки. Стаите се чистят всеки ден и хавлиите се сменят всекидневно. Вечер става наистина тъмно в стаите, защото осветлението е слабо, но да пиеш вино на терасата, не ти трябва силно осветление ;) [caption id="" align="aligncenter" width="614" caption="Басейнът"]Басейн – хотел Лесе, Ханиоти, Халкидики[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="614" caption="Ресторантът"]Ресторант – хотел Лесе, Ханиоти, Халкидики[/caption]     Бяхме на полупансион и мисля, че това е оптимално. През деня на басейна също можеш да си поръчаш нещо за хапване. Закуската и вечерята бяха без забележка (вечер имаше голямо разнообразие на храна и самите менюта не се повтаряха, а все пак бяхме седем вечери там). Естествено, че ако трябва да издребняваме, мога да препоръчам за десерт да има пресни плодове като пъпеш, ягоди и т.н., а не само пастички, баклавички, тортички и плодова салата (все пак от пресни плодове). Сутрин има безплатно кафе, чай, сокчета, но вечер напитките се плащат, което си е съвсем ОК, а и цените са прилични. Тяхното гръцко вино е 2,50 € чашата, 2,70€ сок, 0,80€ малка вода бутилка и т.н. храната е на шведска маса. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]   Басейнът е много приятен, има и за малките дечица, както и детски кът с различни занимания за тях. Билярд, тенис на маса, табла и други забавления са на разположение на възрастните. В самия хотел има мини маркет с най-необходимото, но и съвсем близо до хотела има два големи магазина. Навсякъде има цветя, пълзящи храсти и ухае прекрасно в комбинацията с тишината и липсата на кънтяща музика, прекрасно място за почивка. Хотелът е накрая на селото, но спокойно можеш да стигнеш и пеша до Ханиоти. [caption id="" align="aligncenter" width="614" caption="Плажът на Ханиоти"]Плажът на Ханиоти, Халкидики[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="614" caption="Плажът"]Плажът на Ханиоти, Халкидики[/caption]

 Плажът на Ханиоти, Халкидики

От околните селца, които обиколихме, мога да

препоръчам да посетите Афиотис,

на около 15км от Ханиоти и дори да отседнете там! Много кипричко и с атмосфера, приятни таверни и кафенета и страхотна гледка към морето.   Плажът си е доста каменист и успех, ако решите да ходите до него пеша. Ние бяхме за дневна разходка и доста пообикаляхме из стария му град.

Афиотис, Гърция

   

Ресторант в Афиотис, Гърция

      Хапнахме вкусни тиквички и риба в едно заведение „Пирати” или нещо подобно, има нарисувана риба с пиратска кърпа. Собственикът е сърбин и менюто е на английски, немски, руски, български. Доста си угодихме на душата и сметката беше 35€, без много алкохол, че бяхме с колата. Другото

много красиво селце е Пефкохори.

Страхотна морска алея, отново с много заведения. Пихме фрапе за 3,50€ като най-скъпото фрапе беше за 4,00€ на плажа, в едно заведение „Madness” и се изненадах какъв добър английски вади сервитьорката, дори перфектен и накрая се оказа, че жената е от Англия и се преселила преди 15год ;)

Пефкохори, Халкидики

  Освен това като тръгнеш от хотел Лесе по алейката надясно успоредна на плажа, може и пеша да стигнеш до Пефкохори или поне вилната му зона. Има уникални къщички и имения с изглед към морето, точно на морския бряг, които се дават под наем. Добър вариант, ако сте компания и искате да си готвите.

Вили на брега на морето, Халкидики

   

Бяхме и в Калитея,

нищо особено.

Калитея, Халкидики

В Неа Мудания не ходете,

ужасно потискащ градец с мръсна плажна алейка и на кафенета смърди на развалени водорасли, от къде ли като в морето никъде не видях такива. По принцип морето е кристално чисто без вълни, само едната вечер имаше силен вятър и беше по-бурно. Плажът на Ханиоти е най-широк от всички околни села, но го няма финият пясък, а само камъчета и скали. Морето безспорно си е супер чисто, няма ги гадните водорасли, досадните щипалки и тази синьо-зелена вода, магияJ а че плажът си е мръсен, спор няма, кутийки, пръчки и какви ли не още боклуци. Стигнахме и до по-отдалечените села, които са в края на ръкава и не са туристически, а са си само гръцки. Ами… ако ви се ходи в малко гръцко село, със супер тесни и стръмни улички, които някак ми напомнят сицилиански селца, отидете. На връщане решихме да минем през

Кавала

да го разгледаме и него. Не мога да разбера какво толкова привлича българите там, но аз не открих нещо, което би ме накарало да се върна отново.

Кавала, Гърция

    За Кавала се качихме на магистралата, е така се пътува много по-бързо. След това продължихме към Ксанти и тъй като бяхме без навигация, не познавахме града и няма много табели, се загубихме ;) но с питане навсякъде се стига!

На излизане от Ксанти има табела „България 23км“

или нещо подобно. Мога да кажа, че това бяха най-кошмарните 30-тина километра, които съм минавала. Имахме информация за пътя, че е тесен, но в добро състояние и леко стръмен. Леко ли? Започна се едно велико катерене и едни завои, Шипка е детска игра пред това катерене! Минахме гръцките селца по границата и си мислехме, че всеки момент ще се появи границата…за съжаление се появиха още по-гадни завои, в сравнение предните бяха леки криволици. А за стръмния склон, по който пъплехме, не искам да си спомням! Пътчето е в добро състояние, но е много тясно!!! И най-вече това би трябвало да е път, а не козя пътечка! За мен си е измислена граница и абсолютно безумие да минеш от там! От там Златоград, Кърджали, Асеновград, Пловдив си беше песен пътят. [caption id="" align="aligncenter" width="614" caption="Залез на Халкидики"]Залез, Халкидики[/caption] Автор: Павлина Атанасова Снимки: авторът   Други разкази свързани с Касандра – на картата: КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ :)
Публикувана на 06/15/12 06:00 http://patepis.com/?p=32655
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване