06/21/12 08:00
(http://www.bivol.bg)

ACTA на смъртния одър в Европарламента

stop-acta

Комюнике от гражданската група за цифрови права La Quadrature du Net (Квадратурата на Мрежата) Брюксел 21 юни 2012 г.

Водещата комисия в Европарламента, която се занимава с ACTA току що прие препоръка за гласуване за останалите членове на ЕП. Въпреки интензивният натиск, на Парламента вече е официално препоръчано да отхвърли ACTA на предстоящата пленарна сесия, насрочена за 4-ти юли в Страсбург. Сега има много големи шансове за окончателно отхвърляне на ACTA и отваряне на пътя за позитивна реформа на авторското право.

Екипът и доброволците от "Квадратурата на Мрежата" от различни европейски страни прекараха последната седмица в Парламента, за да се уверят, че всички политически групи и депутати ще бъдат коректно осведомени и готови да се изправят пред своята отговорност при днешния вот. Членовете на Комисията по международна търговия (INTA) от Европейския парламент не се поддадоха на интензивния натиск упражнен от индустриалните лобита и Европейската комисия, която много усърдно опита да запази лице и да избегне поражението. Комисар Де Гухт, отговарящ за преговорите по ACTA дори се самопокани вчера в INTA в отчаян опит да убеди депутатите да отложа крайното гласуване с четири години. Напразно.

С 19 на 12 гласа, INTA прие финалната си препоръка: Европарламентът трябва да отхвърли ACTA!

По време на пленарната сесия в Страсбург, вероятно на 4-ти юли, ще се проведе финалното гласуване. Това ще е уникална възможност за всички евродепутати да унищожат и погребат ACTA. От днес гражданите трябва да помислят дали да не се свържат с всички евродепутати, за да ги посъветват да последват препоръката на Комисията по международна търговия (както и на другите четири Комисии, които също призоваха за отхвърляне на ACTA).

"Имайки предвид как Европейската комисия и лобистките групи игнорираха еднозначната позиция на голямата част от евродепутатите, трябва да очакваме нов рудн от натиск и маневри. Гражданите трябва да останат напълно мобилизирани преди пленарното гласуване." - заяви Мелиса Ричард, активист на Квадратурата на Мрежата. "Прокаран е пътят към бързо и окончателно отхвърляне на ACTA от ЕП. С политически символ от такова глобално значение, пътят ще бъде отворен за позитивна реформа на авторското право, така че да се окуражат нашите културни практики, вместо да бъдат сляпо репресирани. Нека се надяваме на тази дългоочаквана победа и да построим нашият свят след ACTA, но първо да отпразнуваме!" - заключава Джереми Цимерман, говорител на гражданската група.

Публикувана на 06/21/12 08:00 http://www.bivol.bg/acta-death.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване