06/22/12 06:56
(http://ikonomika.org/)

ЕЦБ за критериите за Еврозоната

След въпрос от Българското национално радио, Европейската централна банка опроверга българското министерство на финансите, което съобщи, че България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната (отговорът в Pdf).

Може би трябваше да се очаква, че ЕЦБ ще е по-критична откакто Министерството на финансите се опита да похарчи Сребърния фонд (и беше разкритикувано от всички посоки, вкл. от ЕЦБ). Така че МФ трябваше да е по-внимателно и да публикува по-детайлен анализ на критериите за еврозоната, а не само два параграфа с таблица. Разликата между българското съобщение и английския му превод също е нещо, което не бива да се допуска от официална институция (в българското съобщение заглавието е, че България изпълнява "всички числови" критерии, а в английския превод пише "всички" критерии).

Все пак, какви са критерите и какво изпълнява България? Пълният отговор на този въпрос се дава в два обемисти доклада – Конвергентен доклад на ЕЦБ и Конвергентен доклад на ЕК, публикувани преди три седмици.


ЕЦБ: Конвергентен доклад, обзор на икономическите показатели за конвергенция



В горната таблица от доклада на ЕЦБ се вижда, че България изпълнява всички "статистически" икономически критерии за Еврозоната – инфлация, дефицит, дълг, валутен курс и лихви.

Обаче, в таблицата се вижда, че не са изпълнени два "фактически" или "политически" критерия:

- срещу България има процедура за свръхдефицит (ЕК предложи тя да отпадне, но още не е минало гласуването на Съвета на министрите)

- България не участва във валутния механизъм ERM2 (не участваме, защото през 2010 правителството приоритизира Шенген пред ERM2 и разду дефицита; влизането в ERM2 става след единодушно политическо решение, при което всяка страна има право на вето, както и ЕЦБ има право на вето)

- в допълнение, някои статистически критерии се допълват и от дискреционни "политически" решения (например, преценка дали критериите са изпълнени "устойчиво")

Извън таблицата, остава за изпълнение и един "юридически" критерий – да се хармонизира законодателството, за да отговаря то на изискванията на ЕС и Еврозоната. Тук има много технически неща, свързани с евентуално приемане на еврото, но и някои същностни (например, трябва изрично да се забрани на БНБ да финансира държавни и общински банки, трябва да се направи още по-трудно уволняването на управителя на БНБ и пр.)




Блогът за икономика 2012

Публикувана на 06/22/12 06:56 http://ikonomika.org/?p=6625
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване