06/22/12 15:59
(http://www.azcheta.com/)

Започва шестият арт-фест "Водна кула"

Шестото по ред издание на арт-фестивала Водна кула вече стартира. Едно от най-дългоочакваните културни събития в столицата това лято ще се проведе между 22 и 30 юни в пет ключови локации в София: Водна Кула - Лозенец (символ на идеята за изкуство в алтернативни простраства), VIVACOM Art Hall, Подземие Сердика (бивш магазин София), Държавна лаборатория Българска роза и Панчарево.

През 2012 г. ще се включат над 100 артисти от цял свят. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община - 2012 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г. и медийното партньорство на "Аз чета".

Тази година арт-фестът ще премине под мотото "Следвай белия заек" като гаранция за това, че всички изложби и събития в рамките на събитието ще бъдат създадени с онова любопитство и безстрашие, нужно на всеки творец при впускането му в дупката след заека, за да види какво има от другата страна.

"Ако нехаем за външната обвивка в града ни – пазеща духа ни, общата ни къща – такова ще е и отношението ни към вътрешния ни свят. Чрез изкуство в пряк контакт, ние приканваме към ангажираност и лично отношение, както към външната среда така и към вътрешния ни мир", казват оганизаторите от неправителствената организация ИМЕ.

Ето и някои от "книжните" акценти на фестивала:

23.06, 12:30, Vivacom Art Hall 
Матиас Рот (Германия): Приказки за лека нощ 
Това е една аудио-визуална инсталация на Матиас Рот, която разказва историята на едно момиче, което живее на самотен остров, заедно с един „опасен бананов тигър”. За първи път инсталацията е направена в музея за модерно изкуство ,,Polly Pocket”, в мащаб приблизително 01:20. През юни за първи път ще бъде представена в мащаб 1:1 в рамките на Водна Кула Арт Фест.

25.06, 18:00, Подземие Сердика - бивш магазин София
Антоана Петкова (България): ”Алиса в...?” 
Инсталацията преплита изложбата в Серидка със света на Алиса – свят, синонимен на мечтите. Затова и основен материал за изграждането и са страниците от книгата. Те се свързват една за друга, и образуват плетеница. Постепенно преминават в своеобразна пътека, която посреща и изкушава посетителите да споделят приключенията, описани в романа. 
Проектът започва от самия вход, но е само няколко отделни страници от Алиса в Страната на Чудесата. При влизането си посетителите виждат още откъслечни страници. Ако изберат ги последват те ще достигнат централната част на инсталацията – самата Алиса, обгърната от приключенията си. 
Инсталацията използва специфичните архитектурни особености на Сердика, за да създаде диалог между сградата и публиката.

Експозициите ще могат да се видят по места между 25 - 30 юни от 15:00 - 20:00ч. Пълната програма на Водна кула арт-фест можете да видите на официалния сайт или в този файл.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване