06/27/12 22:53
(http://ivo.bg/)

Особено мнение за едно из(с)винение

Вече съм претръпнал да ще бъда обвиняван, презиран и осмиван, че си позволявам да противореча на Би Ти Ви от своите жалки , блогърски, себични,егоистично лични позиции на бивш журналист от тази телевизия.

Но като съм започнал ( преди пет години и половина), нека продължа. Кой каквото иска да казва.

Би Ти Ви разпространи днес „ извинение”, което частично цитирам. Формулирано е в стил „от нас да мине, само ни оставете на мира”. Но не минава. Поне от моя страна. Защото лъжат и това е доказуемо фактологически.
„Bulgaria

Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor
2006
March 6, 2007

Section 2 Respect for Civil Liberties, Including:
a. Freedom of Speech and Press
.
On October 10, leading journalist Ivo Indjev was fired from BTV Television for reporting unverified information on President Parvanov’s real estate holdings. Observers alleged that his dismissal was the result of pressure from the president’s office. Approximately 15 members of parliament wrote a letter of protest to foreign human rights observers, labeling the incident a violation of freedom of the press. „

От Би Ти Ви твърдят с днешна дата, че никога тази телевизия не била уличавана в нарушавана на правилата. Само че в мартенския си доклад през 2007 г. за правата на човека по света, в раздела за нарушаване свободата на словото в България, в официалния доклад на Държавния департамент на САЩ са сметнали за необходимо да отбележат, че български журналист е бил принуден да напусне Би Ти Ви предишната година под политически натиск.

Със съобщението на Би Ти Ви, което публикувам в частта, свързана с моята теза, старото ръководство на телевизията, макар и с нови инвеститори в нея, продължава да инвестира в несправедливостта от онази 2006 година, която предизвика външното ведомство на САЩ да го изобличи. Явно разчита на късата памет на хората и на дългите корупционни позиции, залегнали в основата на медийните далавери в България.

Ето какво твърдят от Би Ти Ви по актуален повод с надеждата, че лъжата им със задна дата ще се зачете за истина днес.

Във връзка с поисканата от СЕМ официална позиция на bTV по повод отразяването на протестите срещу Закона за горите в ефира на телевизията, и след задълбочен и обстоен анализ на всички събития от последните две седмици, bTV Media Group излезе със следното официално становище:

Допуснахме грешки в отразяването на протестите. Въпреки липсата на умисъл, те предизвикаха разбираемо недоволство у част от нашите зрители и създадоха погрешно впечатление за тенденциозност в представянето на събитията по bTV. Извиняваме се на зрителите, които са се почувствали подведени и засегнати. Разбира се, грешките са анализирани и има наложени санкции. Телевизията ще вземе всички необходими мерки те да не се повторят.

Със съжаление отчитаме, че недоволството към грешките на bTV по време на гражданските протести беше употребено от определени икономически, политически и медийни кръгове. Категорично възразяваме на спекулациите за преднамерена и умишлена тенденциозност от страна на bTV.

Административното ръководство на компанията не влияе върху професионалната преценка на журналистите, продуцентите и главния редактор на отдел „Новини и актуални предавания“ при отразяването на събития от всякакъв характер.
Освен част от международна група, bTV е и част от публична компания, чиито акции се търгуват на Нюйоркската фондова борса, в тази връзка, целият ръководен екип е обект на периодични тримесечни одити. Един от аспектите на тези проверки е и потенциално отклоняване от правилата и/или потенциален конфликт на интереси. Нито веднъж в 12-годишната история на bTV не е установено нарушение на гореспоменатите правила, което е ясно доказателство за несъстоятелността на твърденията за конфликт на интереси. Професионализмът и интегритетът на екипа на медията бяха оценени и потвърдени още веднъж при смяната на собствеността на bTV през 2010 г., когато новите собственици запазиха целия ръководен екип на компанията.

Съзнаваме отговорността, която bTV носи пред милионите си зрители. Поемаме предизвикателството, че ако много грешки са простени на други, то и най-малката неточност не може да бъде простена на bTV заради огромното й влияние в обществото.

Екипът на bTV”

Фактът, че ръководство на Би Ти Ви оцелява и при новите собственици ( сред които важни позиции запазва старият собственик в сянка Красимир Гергов), е проблем на онези, които са достатъчно наивни да му плащат.

Не знам за „милионите зрители” в България, обръгнали на публични измами, но за акционерите на Нюйоркската борса, рано или късно ще стане ясно, че им се предлага да влагат пари в губещ продукт. Запазвам си правото при следващото интервю за „Ню Йорк таймс”, или „Си Ен Ен”( стига пак да пожелаят да си говорят с мен, което не зависи от оливащите се български олигарси), да предупредя акционерите. Може да са малко, но от сърце ще ги посъветвам да не се доверяват на фалшификатори.

Българските манипулатори, окопани в една „американска телевизия”, не се трогват от някакви си американски официални доклади. Могат да бъдат свестени от съня на самодоволната им надменност на несменяеми господари само с финансови шамари. Вероятно те вече плющят и това обяснява невероятното им прозрение за необходимостта за първи път да се извиняват, макар и с половин уста, за каквото и да било.

Доскоро битката ми с тези лицемери беше с(р)амотно занимание на някакъв си уязвен индивид, когото дори не удостояват със сопола на мимолетното споменаване по какъвто и да било повод при някое ретроспективно просълзяване. Но ето че се появиха хиляди желаещи да я водят също. Това вече май ги боли. На тях Би Ти Ви внезапно реши да се извинява, защото явно разсъждава с категориите на бройката, а не с мерните единици на принципите, които е прегазила. Така може и да се докарат на Б(р)ойко, който също така държи на всяка цена да бъде обичан от критично важна за него бройка безкритични граждани, но докарването до това положение на умилкване е симптоматично за симпатичното начало на формирането на съпротива срещу търговците в храма на свободното слово.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване