06/30/12 07:40
(http://www.reduta.bg/)

Ако импресионистите бяха…

Любослава Русева

Новината, че авторът на картината „Слънчогледи“ е имал дама на сърцето, предизвика интереса на световната културна общественост. Единствено ТЕМА обаче се добра до повече подробности, след като тайнствена личност изпрати в редакцията плик с пожълтяло писмо. С копие, твърди се, щял да разполага и Уди Алън, ако не го бил забравил в зъболекарски кабинет в Манхатън.

Скъпи Тео, добре, че не станах зъболекар! Сега имам свободно време. Когато не ритам мачлета с Гашето (така наричам д-р Гаше, чийто портрет скицирах наскоро), работя по платното „Селяни ядат картофи“. За модели ми служат депутати от Сен Реми дьо Прованс.

Редовно вдигам и гирички. Каквото и да ти разправят клюкарите от Арл, не им вярвай! Не чувам вътрешни гласове, освен в дясното ухо. Е, понякога и в лявото, но това е защото нощем дрънкам на китара до отворен прозорец (така се вдъхнових за „Звездно небе“).

Иначе в онзи автопортрет, който те е разтревожил, наистина съм си превързал ушите. Но това е, за да не чувам крясъците на разхайтените младежи, които смятах да изобразя в „Мост над Сена“. Тео, можеш да ме помислиш за слабохарактерен, но аз отстъпих пред настояването им да не си разпъвам статива в червеното лозе, близо до Арл. „Не щем – викат – да се съсипва природата!“ Отвърнах им: „Добре, няма!“, ама ми стана толкова криво, че набързо скалъпих „Гарвани в житна нива“ и „Натюрморт с полски цветя и рози“.

Днес обаче съм в настроение! И ти пиша не толкова, за да искам пари за довършването на магистралната си творба „Път с кипариси и звезда“, а защото искам да ти споделя нещо лично. Има една госпожица, която ми е по-близка, но ако я обявя, ще я разкостят. Знаеш колко гадни са клюкарите и тук, в Овер. Чак когато приключа с отговорната работа, ще се оженя и ще си я прибера.

Не мога да стоя сам като куче! И на рождения ми ден нямаше жена в къщата ми, въпреки че я пребоядисах в жълто. Къщата, не жената, разбира се. Към жените имам по-малки изисквания. Щом иска да прави бизнес – ОК, но нямаме шанс. С мен може да живее само някоя, която си седи в кухнята и не излиза.

Аз сега нямам такава връзка. Събота и неделя работа, вечер – също. Обаче така ще има с какво да напълня Лувъра в родното ни нидерландско селце, нали?

А, забравих да ти кажа, че моята любима е певица. Но не като Рашел от кабарето, дето опищя света, че съм й бил пратил отрязано ухо! Оперна певица е. Ако реша да се оженя, ще й подаря пръстена на нибелунгите. Ако пък не се оженя, ще й подаря слънчогледи. Или гербери. Или пък блатни кокичета.

А може и да не ги подарявам. Мога да ги засадя в саксия. Мога и изобщо да не ги засаждам. Да, по-скоро ще ги сложа във ваза и ще нарисувам червени макове. Направо поле от червени макове, колкото и да не харесвам червения цвят в картините на своите предшественици!

Впрочем те съсипаха изобразителното изкуство, Тео. И толкова ме е яд, че наистина ми иде да си отрежа ухото. Даже и главата. Че и всичките ленти, с които бяха открити мои изложби с автопортрети!

Извинявай, изнервих се, но и без това трябва да приключвам. Дойде певицата, за да се разпява за новия сезон. Ще пее в „Севилският бръснар“, което ме подсеща, че трябва да се обръсна.

А ти, Тео, не забравяй да ми изпратиш пари, за да довърша автопортрета си с луличка. Знам, че който пуши, е простак, но пури…, пуританите, искам да кажа, не са драги и на Началника! На него ще наредя да те пази, пък ти ме подпомагай финансово. Един ден шедьоврите, които съм натворил, ще влязат в историята, а онези критици, които разправяха, че скица от импресионист е като драсканица на маймуна, ще се… Всъщност ти надали си чел художествена критика наскоро.

П.С. Пращам ти това писмо по пощальона Рулен. Някой ден ще му направя портрет. Дължа му много и ще се постарая, въпреки че още не е изобретен фотошопът.

Твоят брат Винсент

Бел. ред. Фамилията не личи ясно. Изкуствоведите все още спорят дали авторът е Ван Гог или Гоген. „Дискусията ще продължи в Сорбоната, тъй като езиковеди разпознаха плагиатство от писмо на прочутия китайски художник Вън Го Е“, съобщиха от Лувъра.

Публикувана на 06/30/12 07:40 http://www.reduta.bg/?p=3236
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване