07/03/12 09:15
(http://www.borisloukanov.com/)

Банко Стоянов: 5 уникални начина да печелиш с Креативност

Статия на Банко Стоянов, който спечели еднодневен пропуск за K2Web от конкурса на Boris Domain за блог пост. Другите двама спечелили са Кристина Георгиева със статията „Нашествието на QR кодовете” и Боян Москов, чиято статия “6 стъпки от успешната Маркетинг 2.0 стратегия” ще публикувам утре, 4 юли.

bankoЗаседнали сте в ежедневната си рутина? Спрете да се състезавате с вашите конкуренти по цени и започнете да го правите по въображение. Тук ще откриете няколко начина , които могат да засилят креативността на екипа ви и да накарате конкуренцията да ви диша прахта.

1. Бъдете сериозни.

Задавайте си 3-те основни въпроса, отново и отново: “Защо?”, “Какво ако?” и “Защо не?” Това ще ви помогне да си отклоните фокуса от общоприетото мнение, като ви насочи върху “какво може да бъде”, а не “какво е.” Целта тук е една – да се достигне до прозрение чрез обикновения поглед. Някои нововъведения и добри идеи се крият в простото, но не се достига до тях поради факта, че разсъждаваме в определени рамки.

2. Насърчавайте куража.

Когато чуете или ви представят една лоша идея, не я отхвърляйте веднага – дълбайте в нея, за да видите детайлите и защо не ви се вижда добра. Отговорете с “Разкажи ми повече за тази идея,” “Какво ви доведе то тази идея?”, “Има ли нещо друго, което бихте искали да добавите към тази идея?” и “Как виждате нейното развитие?” Това ще позволи на вашия събеседник да продължава да мисли в тази насока. Да, първите 9 идеи може и да не стават или да не са нещо особено, но това ще го мотивира и окуражи и 10-тата би могла да е идеята с голямо “И.”

3. Предизвиквайте предложения.

Дали екипът ви отделя 15 или по-малко минути на ден за брейнсторминг? Ако не, време е да го въведете като традиция, защото след тези 15 минути, вие може да имате не само карта на добре очертани възможности, но ще знаете кой как мисли и вижда нещата. Правете го често, правете го конструктивно.

4. Мислете на дребно.

Запомнящите се преживявания не изискват големи бюджети.Това ми напомня за една компания, която не разполагаше с големи бюджети и вместо да раздаде на своите служители бонуси от по 200 лева, компанията ги заведе в голям универсален магазин и им раздаде бонус карти за тази сума. Служителите все още говорят за деня, в който са ги изстреляли от работните места, за да пазаруват за себе си. Поуката е, че влагането на креативност ще даде много повече резултат от необмисленото хвърляне на пари и ресурси.

5. Развийте конвенционалното мислене.

Идентифицирайте широкоприложимите практики във вашата индустрия и вижте дали има начин да направите продукт или маркетинг план в обратната посока. Създайте нещо извън рамките и по възможност в противоположна насока. Това реално ще ви отличи и ще ви направи еквивалент за уникалност в индустрията. Всички знаем за поне един в дадена ниша, който прави обратното на всеобщото разбиране. Ако няма такъв във вашата индустрия, смятайте го за възможност.

bulb-creative

А ето и две упражнения, с които да “извлечете” тази креативност от вашия екип:

Пресъздайте сцена от филм.

Намерете снимка от филмова сцена и помолете хората да си представят какво би се случило, ако това е само отрязък от нея. Вижте как работи въображението им. На една конференция видях това да се случва със снимка, на която една жена държеше мобилен телефон, заглеждайки се от шофьорската седалка на колата си към нещо отзад. Дали я преследват? Или казва на децата си отзад да бъдат по тихи? Започнете с такова забавно упражнение. То наистина ще донесе необходимата креативна енергия в стаята.

Превъплатете се в образ.

Подберете няколко имена и кажете на всеки един участник в екипа да си избере герой. Може да е всякакъв – Стийв Джобс, Бритни Спиърс или някой филмов актьор. Организирайте им брейнсторминг на тема, какво биха направили на момента, ако бяха точно тази личност. Ще видите, че те ще започнат да мислят по един различен начин, който ще е присъщ за съответния човек, който играят. Това упражнеие ги поставя в различна позиция и разчупва мирогледа им. А впрегнато в друга посока, например работата, то често ражда интересни, алтернативни идеи и креативна насока в мисленето.

Банко Стоянов


Rating: 4.0/5 (1 vote cast)


Банко Стоянов: 5 уникални начина да печелиш с Креативност is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space


Публикувана на 07/03/12 09:15 http://feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/_IKrNTUUUsw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване