07/09/12 07:45
(http://eneya.wordpress.com/)

Няколко въпроса към списание 12

Темата с фотосесията на списание “12″ предизвика голям отзвук, особено в международните сайтове и медии.

Тъй като има доста неизвестни за мен по отношение на самата фотосесия и историята й, изпратих писмо до редакцията им, с надеждата да ми отговорят и да дадат малко контекст. Някои от въпросите са базирани на дискусията им със сайта Jezebel, които може да прочетете (хронологично) тук и тук.

Ето го самото писмо, за да стане ясно какво точно съм ги питала и на какво са ми отговорили (ако отреагират изобщо).

Здравейте,

Да се представя накратко, аз съм 23 годишна студентка по Медии, журналистика и културология в университета UWE, Великобитания.
Списвам блог под името “Кутията за всичко“, където мисля да пусна текст по темата относно списанието и една ваша фотосесия, която ми направи силно впечатление. Фотосесията се казва ”Жертви на красотата” и имам няколко въпроса, в контекста на последвалата международна реакция.
1. Каква е историята на самата фотосесия?
2. Казвате, че фотосесията е социално ангажирана с темата за физическо насилие над жени, може ли да ми разкажете малко повече? Прегледах блога ви/сайта ви в детайл, но не можах да намеря информация да имате някаква дейности или участия с личности и/или организации занимаващи се с насилие над жени (или мъже). Разбира се, това, че не съм успяла да намеря не означава, че няма, затова ще ми разкажете ли още?
3. Защо “жертви на красотата” като заглавие? По принцип физическото насилие се извършва не защото дадени хора покриват или не покриват стандартите за красота на нашето общество?
4. Критиките към вас са, че използвате насилие над жени като фетиш, нещо, което се използва и се случва прекалено често в модните списания и фотосесии на запад, какво е мнението ви по тази тема? (не само за вас, а глобално в модната индустрия)
5.  Пишете на Jezebel, че ами ако снимките бяха част от кампания, то тогава биха били възприети различно… има ли такава опция и контекст? Работите ли по кампания по темата? Ако да, ще ми разкажете ли малко повече?
6. След критиката към вас от страна на Jezebel, вие ги обвинихте в сексизъм, че ако на снимките е имало мъже жертва на насилие, те нямало да обърнат внимание. Защо всъщност във фотосесията няма включени мъже жертви на насилие?
7. Снимките са изключително детайлно графично представяне на жени, жертви на побой и включително на един модел, която изглежда мъртва, защото е с прерязано гърло, какви са причините за изборите на точно такива следи от насилие?
8. Жените изглеждат пасивни и почти незаинтересовани на снимките, липса на каквато и да е агресия или реакция спрямо събитието, на което очевдидно са били жертви, защо?
9. Снимките представят насилие от случайни хора над тях (било то мъже или жени) или на близки?
Благодаря предварително за отделеното време.
Ако някои от въпросите са ви неудобни или предпочитате да не отговаряте, моля отбележете го или ако искате да добавите още нещо към темата, което аз съм пропуснала да спомена.
Самите въпроси мисля да ги публикувам в блога, където ако или когато получа отговор от вас, ще публикувам и тях, без редакции, изменения или съкращения.
Поздрави,
Енея Вородецки

Filed under: звук и цвят, култура уж, фотографска лента Tagged: домашно насилие, маркетинг, медии, мода, насилие, насилие над жени, насилие над мъже, сексуално и физическо насилие, списание 12, фотосесия
Публикувана на 07/09/12 07:45 https://eneya.wordpress.com/2012/07/09/mag-12-questions/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване