07/10/12 06:44
(http://vasvalch.com/)

K2Web: Още по-умни глави на едно място

k2web

Реших, че един пост няма да събере всички важни моменти от събитието и затова (та-да-да-даааам!) ви представям и втората част от обобщението на K2Web. Първият ден премина супер, затова реших да се появя росна-прясна (или по-скоро доста заспала) за първата лекция на втория. Програмата не ме разочарова. Напротив, въпреки че вторият ден бе по-изморителен, той не отстъпи по полезност на първия.

Любо Аламанов и Бисер Вълов за кризите

Лекцията на Любо и Бисер ми направи страхотно впечатление с един много прост факт: че започна от фундаменталните съвети за работа при криза в старата офлайн среда и показа как тези принципи се изменят в онлайн средата. Много логичен подход, за който много малко лектори се сещат.

Важно за кризата е в началото да се направи анализ, който спомага за определяне вида на кризата, локализиране на източника, определяне на засегнатите лица (без да забравяме вътрешната аудитория). Трябва да анализираме с каква информация всъщност разполагаме, а и да се консултираме с юристите. Най-важното е да си изберете говорител (ед.ч.!), да информирате обществеността с прессъобщение и обновяване на социалните медии и да се подготвите за неприятните въпроси. Кризите се овладяват много по-успешно, ако редовно се правят тренинги на персонала. Определете роли, набележете отговорни лица и потенциални проблеми. И внимавайте да не давате повече информация от необходимото.

Онлайн нещата се случват много по-бързо и е почти невъзможно да определите източника на кризата. Активността е денонощна, а всеки потребител може да внесе нов пласт на слуха – вече не е нужно да имате достъп до голяма медия, за да вредите. Дори кризата да свърши, нещата може да се възобновят, защото Мрежата не забравя. Важно е да намерите кои са ключовите лидери на мнение и да насочите внимание към тях, да бъдете позитивни и да се държите открито. Когато можете, използвайте чувство за хумор (не ирония).

Ключов съвет:

  • Приемете негативните коментари като думи на близък – потърсете причината за недоволството му.
  • При криза “правилната предварителна подготовка предотвратява провала”
  • Когато получите похвала или положителен коментар, не просто благодарете – провокирайте диалог, питайте за личните емоции на автора.

Вижте презентацията тук.

Иво Илиев за дигиталното днес

Иво показа как трябва да се държим, за да сме в крак с дигиталното днес. Съдържанието, което споделяме, трябва да е търсено, полезно, предизвикващо емоции и лесно за споделяне. Важно е обаче не само да привлечем вниманието, но и да го задържим. За да успеете с тази задача, трябва да имате изработена стратегия за присъствие в социалните медии, да имате добро съдържание, но да улесните и неговото споделяне.

Подгответе се с изготвянето на социалната екосистема, като използвате коцепцията “Social by Design”, интегрирате social продукти и използвате последващите виртуални ефекти. За това ще ви помогнат разнообразните плъгини и модули, които Иво представи.

Ключови съвети:

  • За участието ви в социалните медии трябва да се обърнете към подходящата общност и да я превърнете в общност на бранда.
  • Използвайте Facebook Ads, тествайте различни версии на рекламата, различно таргетиране.
  • Започнете да разбирате EdgeRank и как той може да направи съдържанието ви по-видимо.
  • Дори ако съдържанието е цар, короната му я слагат потребителите, а не вие.
  • Move fast and break things.

Вижте презентацията тук.

Явор Колев и Евгени Йорданов за сигурността онлайн

Явор Колев започна с данни за киберпрестъпността в България. Въпреки че се загубих в членове и алинеи, ми стана ясно, че има един основен проблем – младите хакери не съзнават, че правят нарушения. Надали в противен случай най-известното “кибер-ченге” у нас ще получава заплахи “Ш’та хакна!” от тийнове.

Евгени довърши със съвети на тема онлайн сигурност. Често правим елементарни грешки онлайн – като започнем от снимането на кредитни карти и стигнем до това как даваме отговор на всички стандартни “тайни” въпроси във Facebook-профилите си. Разбира се, има много различни варианти на заплахите, но трябва да помните относително малко неща, които можете да видите в това видео:

Вижте презентацията на Евгени тук.

Борил Богоев за email маркетинга

Последната лекция на семинара изнесе Борил с важната тема за email маркетинга. Ако си мислите, че този вид маркетинг умира, жестоко се лъжете!

В началото на представянето си Борил показа едно интересно разделение на аудиторията – не по друг признак, а по “ниво на енергията” – ангажираността на групата с вашата марка. Така публиката се дели на читатели, фенове (които ни следят редовно), активни фенове (които споделят и коментират), регистрирани (доверяват ни се дотолкова, че ни дават информация за себе си), надъхани (мечтаят за нашите продукти), клиенти и мисионери (купуват редовно и препоръчват).

За да привлечете вниманието на читателите и да ги превърнете в мисионери, можете да си случите с email маркетинг. Борил предложи няколко стратегии за действие:

  • Микс-фуния: тя използва социални медии и мейлинг. Използвате Facebook реклама, с която водите потребителите на Landing tab, който дава съдържание само за фенове, получаването на което се осъществява по email.
  • 5/8/11: стратегията задава съотношението между информационно съдържание и оферти. След 5 информационни съобщения можете да изпратите оферта за 20-50лв., след още 8 съобщения оферта за 50-100лв., а след 11 информационни съобщения ще изпратите оферта за 100-200лв. или за годишен абонамент с месечна такса 30-60лв.

По мейл можете да изпращате различен вид съдържание, например бюлетин, email курс, поредица от истории, специализирани оферти, кратки съвети, анкети, изненади за лоялната аудитория, инициативи или “сериали” (съдържание, което се развива продължително).

Още нещо интересно: Борил каза, че вече можем спокойно да слагаме subject на кирилица – проблемите при разчитането са много малко.

Край

В заключение: благодаря на всички, които направиха този семинар толкова интересен! Време е за още един ;)



Още по темата:

  1. K2Web: Много умни глави на едно място
  2. K2Web: събитие, което не е като другите
  3. По едно за всеки ден

Публикувана на 07/10/12 06:44 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/1a0GtEC0tl4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване