07/11/12 12:06
(http://patepis.com/)

Венеция: вечният площад Сан Марко и класическа музика

Днешният очерк ще ни отведе за кратко до Венеция. Съби споделя впечатленията си.   Приятно четене:    

Венеция

вечният площад Сан Марко и класическа музика

Максимата на Наполеон, че площадът свети Марко във Венеция е "най-красивият салон в света", не е загубила своята валидност дори 200 години по-късно. Аз бих добавил -  целият град е една театрална кулиса. С дължина 175 м , леко трапецовидна форма Piazza San Marco е наистина уникален, различен от всичко архитектурно, което някой може да е видял и предизвиква различни настроения, които се отличават едно от друго в различните часове на деня или сезона. [caption id="" align="aligncenter" width="519" caption="Мимолетното присъствие на площада"]Площад Сан Марко, Венеция[/caption]

Това място е сцена на безброй исторически шествия и тържества. Към днешна дата, може да се каже, че венецианци имат пълно право да бъдат горди, когато става въпрос за техния град. Дори и през редките мъгливи зимни дни или в мрака на нощта, когато площадът „осиротява” от обичайните тълпи, градът сам по себе си е една магическа приказка.

[geo_mashup_map zoom="10"]

[geo_mashup_location_info]

Накъдето и да се обърне погледът чувството за уловена гледка и преживяване е неописуемо. В един такъв момент, мога само да препоръчам да се последва примера на предишните поколения пътници, които се разхождат и преминават от една аркада в следващата, от един мост, по който е тичал Казанова, до друг, на който влюбените спират времето. Неописуемо е и преживяването от концерт с музиката на Вивалди, който пише „Четирите годишни времена“, именно в този град. В църквата Ateneo di San Basso, след един дълъг и уморителен ден музиката отпуска и коронова престоят ни в този град кулиса. Билетите си купихме през интернет. За мен, един ден във Венеция, е като цяла година на всяко друго място по света.   Снимки: авторът Други разкази свързани с Венеция – на картата: КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ :)  
Публикувана на 07/11/12 12:06 http://patepis.com/?p=33200
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване