07/11/12 02:30
(http://socialevo.net/)

Накъде вървим – тенденции в българския интернет

Накъде вървим - тенденции в българския интернет

В тази статия ще се доверя на интуицията си. Тя няма да почива на социологически проучвания, данни от IAB или някакви магически и тайни ритуали за гадаене на бъдещето. Както във всяко доверие в интуицията, и тук тя може да ми излъже, но след толкова години съм съжалявал единствено в случаите, в които не съм и се доверявал. И така…

 

Какво мисля, че ще се случи през следващите година и половина?

На първо място, мисля, че ни предстои един огромен ръст на продажбите в интернет. Причината за този бум трябва да търсим в чуждите сайтове, които благодарение на ниските си цени научиха българските потребители, че да се пазарува в интернет е изгодно и сигурно. Тук също трябва да благодарим и на сайтовете за групова търговия, които, макар и в момента да вървят надолу, изиграха ключова роля за развитието на различни форми на разплащане.

Все още по-голяма част от оборотите ще се реализират от компании в областта на услугите, но само въпрос на време е потребителите да се преориентират към продукти.

Другият ключов момент е и фактът, че вече се натрупа критична маса от потребители с кредитни карти.

Съвет: Дайте отстъпка на хората, пазаруващи с кредитни карти. Рискът да се откажат от поръчка е далеч по-малък, отколкото при пратки с наложен платеж.

 

Мобилната революция

За съжаление мобилната революция в България няма да се случи точно така, както си я представяме.  Повечето компании все още са с кризисните бюджети за реклама и едва ли скоро ще са склонни да правят експерименти с нови канали като мобилните сайтове. Да, компаниите ще инвестират в мобилни версии на своите сайтове, но в очакванията си за възвръщаемост едва в следващите 3 до 4 години.

Колкото до геолокацията, тя едва ли ще направи много сериозен пробив. Най-вероятно повечето потребители ще продължат да използват картата на своя телефон, но малцина ще се усетят да проверят какво наистина се случва наоколо с приложения като foursquare.

Тук големият пробив може да дойде от компании, предлагащи видео съдържание, стига да успеят да се преборят с различните технологии на различните мобилни телефони. Готов съм да се обзаложа, че първата компания, заложила на мобилното видео като част от маркетинговия си микс, ще се радва на силна и лоялна аудитория в групата 14-21 години!

Съвет: Забравете мобилните приложения (колкото и да ги харесвам), заложете на перфектната мобилна версия на вашия сайт и не забравяйте мобилното видео!

 

Социалните медии и мрежи

Тук трицифрените проценти на растеж вече спряха, потребителите и рекламодателите вече се пребориха с началната еуфория. Присъствието във Facebook или Twitter не е нещо самоцелно, а се превръща в целенасочена и добре планирана част от маркетинговия микс. Първите стъпки в тази област направиха Мото-Пфое с насочената си към блогърите кампания, а съвсем наскоро и Great Wall стартираха голяма кампания изцяло във Facebook. Това, което очаквам, е да се появят и клонингите на социални мрежи като Fancy, в която потребителите споделят снимки на харесвани от тях продукти, а компаниите да си плащат линковете да водят към техните онлайн магазини.

Блоговете

Блоговете вече ще са много повече публицистика, отколкото лично място за споделяне. Макар и намаляващи като брой, те стават все по-силни и думата на авторитетните блогъри ще тежи все повече и повече. Колкото до корпоративните блогове, тяхното значение ще става все по-голямо, превръщайки ги във все по-близка и неформална връзка между компаниите и техните клиенти.

Съвет: Нека социалните медии бъдат част от маркетинг микса на вашата фирма, а не част от нещо модерно, в което трябва да присъствате. Ако сте обаче малка фирма, заложете на своята Facebook страница. Не гонете голяма бройка фенове, а обръщайте персонално внимание на всяко запитване! Доволните клиенти ще ви доведат още фенове!

 

Да разлаеш кучетата, или краят на журналистиката такава, каквато я познаваме

Това е промяната, която очаквам, че се случи най-бързо и ще засегне най-голям брой потребители. Трудно е да се предвести краят на традиционната журналистика, но след събитията с bTV и това, което се случва със старите медии, вярвам, че предстои един сериозен бум на непрофесионалната журналистика. Дневник и Капитал “повлякоха крак” преди известно време, а в момента Dnes.bg* се опитват да дадат по-голяма трибуна на авторите от Блог.бг. Сигурно е едно, евтините смарт телефони и ниските тарифи за мобилния интернет, както и високите интернет скорости в България ще ни позволят все по-често да ставаме свидетели на събитията в реално време, предавани пряко от непрофесионални журналисти. Живият пример са последните събития около протеста на младите гневни хора, противопоставили се на Закона за горите, и преките предавания на Асен Генов.

Все повече журналистите ще трябва да се занимават с анализи и подбор на най-доброто от независими автори, а не с директно отразяване на събитията.

Може би едно от най-хубавите неща, които се случиха през тази година, беше именно тоталният крах на традиционните медии. По тази причина вярвам, че това ще е годината, в която анализите, статиите и репортажите, създадени от блогъри и независими журналисти, ще се радват на по-голямо внимание и доверие.

Това, което мога да кажа за край, е, че макар и трудни, следващите месеци определено ще са интересни за интернет бизнеса. Може би доста фирми ще бъдат изненадани от бързото развитие на онлайн търговията, но хората, които са заложили на своето присъствие в дигиталния свят, ще спечелят. Смятам, че критичната маса вече се е натрупала и ни предстоят интересни времена. За съжаление и тази година дигиталната революция в България няма да се състои, но следващите месеци са най-добрият период да затвърдите своето присъствие в интернет и да се подготвите за предстоящия растеж!

*Авторът е част от екипа на Dnes.bg и Blog.bg

 Снимка: jakecaptive

Подобни статии:

  1. Мобилните устройства в българския интернет
  2. Още няколко интернет маркетинг тенденции за 2012
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване