07/13/12 10:14
(http://vasvalch.com/)

Как кризата се превръща в реклама

monteiths

Най-лошото, което може да се случи на една компания за храни или напитки, е да има проблем с продукт, стигнал до потребителите. Независимо дали говорим за развалена стока или за някой неканен миши гост в самун хляб, темата често спечелва много голямо внимание и намалява доверието към компанията. Но какво се случва, ако използваме тази опасност и я превърнем в рекламна кампания? Получава се добра кампания на сайдер.

DB Breweries забелязват, че информацията за проблеми с храните привлича вниманието на потребители и медии и решават да използват тази тенденция в своя полза. Те слагат истински клонки от ябълкови и крушови дървета в опаковките на своя сайдер. В рамките на две седмици паковете са разпространени по магазините и оплакванията започват да валят. Точно тогава влиза в ход новата фаза на кампанията – производителите пускат публични извинения в печатни медии, outdoor и в социалните медии. Извинението всъщност предава посланието, че сайдерът се прави от истински плодове, а не с концентрат – и в този случай няма как някоя и друга клонка да не мине през производствената линия. Текстът всъщност е чудесна реклама за качеството на сайдера.

Всъщност, подходът е доста рисков, най-вече защото не е ясно колко голяма част от засегнатата аудитория ще може да бъде достигната на втора фаза от кампанията – напълно възможно е част от потърпевшите клиенти никога да не научат, че всичко е било рекламен трик. Но за страна като Нова Зеландия, където се развива действието, достигането до голяма част от хората е относително сигурно. Затова и в България можете да си позволите нещо подобно – просто трябва да обхванете определен брой комуникационни канали, които достигат до почти всички. Кампанията е доста дръзка и би могла да нанесе много вреди, ако не е планирана правилно – например, ако се забавите само малко повече с “извиненията”, положението може да излезе извън контрол. Затова “не опитвайте това у дома си”, освен ако не сте наистина добре подготвени. От друга страна, ако изпълнението е качествено, резултатът е отличен – доказва го ръстът на продажбите с 32% в този случай.



Няма подобни постове.

Публикувана на 07/13/12 10:14 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/SPV86RxFlc4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване