07/14/12 13:37
(http://ivo.bg/)

Пустата мафия съвсем е омаяла западните медии срещу Борисов

Сред забележителните прозрения на нашия прозорлив премиер причината в чужди издания да се появяват неприятни за него публикации за положението в поверената му България е дебелият му намек, че такива публикации като нищо можели да бъдат поръчани от българската мафия. С което, без да иска, Борисов с гордост може да се нареди сред автентичните пророци. Защото в това отношение българската мафия се оказа на(д) световно ниво.

Агенция АФП, вероятно подкупена от българската мафия, днес пише, че България и Румъния са били приети прибързано в ЕС и се аргументира с последните скандали в Букурещ и София, които илюстрират тази набираща тежест оценка в Европа.

Тежки упреци в подобен дух, платени по същата логика с български мафиотски пари, отправиха в рамките на последните няколко седмици и други заподозрени ( от Борисов) във връзки с българската мафия западни медии: от германския „Тагесцайтунг”, през британското списание „Икономист” ( чиято консервативна сдържаност в оценката за Бойко Борисов като „популист” може да се разшифрова като израз на британско презрение към претенцията за демократичност и „дясна политика” в София), та до днешните публикации в наистина влиятелния германски „Ди велт” и в традиционно критичния към герберокрацията в България австрийски „Ди пресе”.

За „Ди велт” в Европа се задава „кошмарна ситуация” заради атаките срещу демокрацията в бившите комунистически държави, приети в ЕС. Но ако с пакетираните ни с ни с Румъния сме някак свикнали, сега се оказваме опаковани и с голямото разочарование на мнозина в ЕС от Унгария. Поводът за „Ди пресе” да разшири нашия балкански тандем с Румъния, като го свърже с Унгария като нищо е провокиран от изразеното нескрито възхищение на български министър-председател Бойко Борисов от действията на колегата му Виктор Орбан в Будапеща в битката му с медийната свобода.

„В България, Румъния и Унгария действа един и същи принцип – всеки, който не е с нас, е срещу нас. След последните събития в София и Букурещ двете страни едва ли скоро ще се присъединят към Шенгенското пространство, коментира австрийското издание”, според БГНЕС.

Накрая на този кратък преглед на „мафиотския” западен печат, за да ядосам онези, които четат статиите ми със заядливо око и се дразнят от личните ми аналогии, трябва да кажа нещо в „защита” на „Ди пресе”. Това е вероятно западната медия, която повече от всяка друга бие камбаната за недемократичния, популистки характер на властта в София. Но не винаги изданието е било непременно негативно срещу ставащото тук- в личен план съм бенефициент на една похвала. В далечната 1993 г., когато за кратко се оказах главен редактор на в. „Експрес”, австрийският „Ди пресе” забеляза, че този български всекидневник се осмелява да пише за нарушаването на югоембрагото от българска страна- нещо, което никой друг тогава не правеше ( тъкмо по тази причина натискът върху редакцията ме принуди да напусна през пролетта на 1994 г. поста си само броени месеци, след като бях назначен).

Интересното е, че от години повдигам въпроса защо в България е табу да се говори и пише за заякването, ако не и създаването на българската организирана престъпност именно чрез криминалните отчисления от контрабандата по времето на войната в бивша Югославия. Съвсем наскоро и Борисов се „присети” да спомене този фактор като основополагащ ( направо го заподозрях, че ме преписва!). След което в доклад на американски агенти, разпространен от БГНЕС, се появи името на Борисов като главен секретар на МВР, който през 2002 г. е имал контакти с шефа на сръбската мафия, описана в доклада като водещ криминогенен фактор на Балканите.

Утре, в неделно предаване на проправителствения канал ТВ 7, анонсират големи разкрития по темата- явно някой е решил да яхне вълната. А колкото до спасяването на давещите се в догадки докъде ще стигне противоборството на пипалата на мафията, това си е дело на самите давещи се.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване