07/17/12 18:55
(http://ivo.bg/)

Плевнелиев иска музей на ДС, но целува нейните мощ(н)и глупости

Само преди броени дни, бидейки в Германия, президентът Росен Плевнелиев пожела публично да бъде погребан призракът на ДС чрез неговото демитологизиране в специален музей. Това е идея, която със сигурност са харесали германците и особено домакинът, президентът Йоахим Гаук, специалист по темата за ритуалното заклеймяване на ЩАЗИ.
Днес президентът Плевнелиев също се хареса на местна публика с жест за локална консумация: в Созопол той целуна мощи на покойник, които по мнението на стоящия до него бивш агент на ДС и негов бивш колега от правителството на ГЕРБ Божидар Димитров принадлежат на християнския светец Йоан Кръстител.
На всекиго по нещо? С Гаук срещу ЩАЗИ – еквивалента на ДС, но и в Созопол с Божидар Димитров и неговите „откривателства“ на мощ(н)и средновековни светци, вампири и русалки?
Отговорът на този въпрос дава Александър Андреев от „Дойче веле“:

“Защо Плевнелиев се кланя пред „нещото“ в Созопол?
Една новина от България попадна днес в редакционния ни блог: „В Созопол Плевнелиев ще се поклони пред мощите на Св. Йоан Кръстител“. Александър Андреев се чуди на президента.
Че през лятото политиците неочаквано откриват какви ли не интересни неща, обекти и събития тъкмо край Черно море – това си го знаем и дори вече не му се гневим толкова. Но че държавният глава отива да се кланя пред така наречените „мощи на Св. Йоан Кръстител“ в Созопол – ето, тази новина ни хвърля в недоумение и покруса.
Жалко за Плевнелиев!
Росен Плевнелиев прави впечатление на достатъчно интелигентен и модерен човек, за да допуснем, че безрезервно приема плиткоумните легенди за произхода на откритите в Созопол кокали. Президентът може да бъде оправдан единствено, ако с визитата и поклона си пред предполагаемите „мощи“ се опитва да повиши туристическата атрактивност на българското Черноморие и да привлече допълнителни туристи, най-вече сред христолюбивите православни руснаци. Но дори да е така, Плевнелиев несъмнено ще предизвика изумено повдигане на вежди у публиката и партньорите си на Запад. Защото въпросните „мощи“ многократно дадоха повод за иронични бележки с дребен шрифт из европейските медии, закъсали за теми през летните жеги. А научният авантюризъм на неколцина български археолози, които предпочитат да забавляват масовата публика вместо да обсъждат находките си със своите скептични чуждестранни колеги, едва ли заслужава легитимация от страна на държавния глава.

Първите мъже и жени в държавата много обичат да се черкуват по християнски
А уж сме светска страна
И последно. България исторически се е развила като християнска страна – и това е чудесно. Но съвременна България се дефинира като светска страна. Тоест – държавата би трябвало да практикува известен религиозен неутралитет. Вместо това – първите мъже и жени в държавата много обичат да се черкуват по християнски. Не им отстъпват обаче и (опозиционните в момента) политици от ДПС, които влизат по чорапи в джамиите си. Поклонението на президента Росен Плевнелиев пред „нещото“ в созополската черква също се вписва в тази предмодерна политическа публичност. И това е жалко.
Вярно, можем да кажем, че откъм православна контаминация Гърция е още по-зле. Но мигар това е утешение?”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване