07/19/12 21:03
(http://www.bivol.bg/)

Фигаро: Атентатът срещу израелците: София е подценила заплахата

Capture_decran_2012-07-20_a_01.13.48

Бойко Борисов, българският премиер има навик да казва, че София, верен съюзник на Израел и на САЩ няма никакви причини да се страхува от ислямския тероризъм, тъй като има отлични търговски връзки са арабския свят. Доказателство за това, добавя той, е че в българската столица "може да се купи дюнер на всеки ъгъл".

Но след кървавия атентат от 18 юли срещу израелски туристи в Бургас, град на Черно море, времето не е за шеги. Този самоубийствен атентат, първи по рода си на българска земя, предизвика смъртта на най-малко седем души и има много ранени. "За пръв път евреи са убити в тази страна, защото са евреи" - заяви Максим Бенвенисти, президент на асоциацията "Шалом" в България. Както и много други, той припомни с много вълнение, че София се гордее, че не е дала своите евреи на нацистките войски през Втората световна война.

След емоцията вече изникват многобройни въпроси. Според пресата в Тел Авив, израелските власти са предупредили още през януари техните български колеги за предстоящ терористичен акт на тяхна територия. Според служител на израелското Министерство на транспорта, автобусите се явяват "слабото звено" в сигурността на израелските граждани в България. Тогава София отрече съществуването на такава заплаха. Но това, което се случи в Бургас потвърди най-страшните израелски опасения: туристите бяха взети за мишена на паркинга на летището в момента, в който се качваха в автобуса, който трябваше да ги откара до мястото на почивката.

Според полицията, експлозията е била предизвикана от камикадзе. На видео от охранителните камери на летището той е идентифициран като турист от бялата раса, с дълги къдрави коси, в синя тениска на карета, носещ малка раница. "Нищо не позволява той да бъде отличен от който и да е турист", оправда се министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, уточнявайки, че заподозреният е влязъл в България с фалшиви документи, изглежда с фалшива шофьорска книжка от Мичиган. Но как той е успял да се промъкне през всички проверки с раницата с експлозиви на гръб? В момента, когато властите твърдят, че са устроили техните граници според нормите на Шенген, пространството на свободно придвижване към което България иска да се присъедини, пътешествието на убиеца говори за липса на ред.

Мудна помощ

В Бургас свидетели разказват също за мудност на спасителите и дезорганизация на мястото на атентата, което не вещае добро продължение за разследването. "Разследването на атентат не е нещо, върху което имаме обширна практика" - призна главният прокурор Борис Велчев.

Атентатът се случи в същия ден, в който Европейската комисия публикува своя доклад за прогреса на България и Румъния от присъединяването им към ЕС през 2007 и слабостите се откроиха особено релефно. Според Брюксел България запазва тъжната особеност на страна, в която "организираната престъпност има уникален характер". "Този атентат илюстрира най-голямото фиаско на това правителство: сигурността. И тъй като главните фигури на властта са бивши полицаи, провалът е още по-болезнен", твърди Атанас Чобанов, основател на сайта Бивол, български партньор на Wikileaks.

На заседание на Министерски съвет Бойко Борисов и неговите главни министри подчертаха тяхната "политическа воля" да се борят с престъпността и да доведат докрай реформите, изисквани от ЕС. Но пресконференцията едва приключи и те трябваше да хванат пътя за Бургас, където ги очакваше друго мащабно предизвикателство: да хвърлят светлина върху един от най-страшните атентати, които познава страната.

Figaro.fr Превод Биволъ

Публикувана на 07/19/12 21:03 http://www.bivol.bg/attentat-figaro.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване