07/19/12 09:16
(http://www.azcheta.com/)

Читанката възкресява книги от забвението

Нека ви разкажа... ок, няма да плагиатстваме от аржентинския плагиат, невъзпитано ми изглежда.

Ще си говорим за нещо по-сериозно – за поредното развенчаване на мита, че сайтът "Читанка" (chitanka.info) вреди на книгоиздаването в България. Това е мантра, която в последно време затихна, а последното й проявление беше по време на връчването на наградите на АБК в края на май, когато шефът на “Сиела” и по съвместителство началник на обединението на някои от най-големите издателства у нас – Веселин Тодоров, обяви, че на книгоиздаването у нас пречел “комунизмът в интернет”. Преди това по време на акциите на МВР срещу сървъра на виртуалната библиотека летяха клетви за милионни загуби за бранша, за стотици качвани книги на месец, за организирана банда и какви ли не още глупости, тиражирани безкритично от всички медии с малки изключения.

Неведнъж приятели са ми казвали, че ако харесат книга, свалена от Читанка, си я купуват на хартия, ако има тираж. Или че само зачитат сваления файл, за да видят как е, и ако им допадне – отново предпочитат книжния вариант.

И ето какво се случи вчера...

Преди няколко седмици една приятелка ми препоръча “Кръчмата на Калахан” на Спайдър Робинсън – издадена през 2000 г. от “Дамян Яков” хумористична фантастика, която ми се стори интересна, намерих я в Читанката и я свалих на четеца ми. Преди няколко дни исках да почета нещо леко и я започнах... е, не можах да я пусна, абсолютно великолепна книга, която ми напълни душата. Веднага седнах и написах ревю за моя блог Книголандия, което привлече вниманието на много хора, които имат доверие на книжната ми страст.

Преди това бях минал през щанда на “Дамян Яков” на борсата с искрицата надежда да има още някоя бройка, която да купя за себе си. Господинът ме изгледа странно, когато попитах за “Кръчмата на Калахан” и каза, че никой не е питал за тази книга от месеци, дори година... но още тираж имало, и то на цена отпреди 12 години – само 8.60 лв., егати! Подскочих от радост, купих я за себе си,  както и взех няколко допълнителни бройки, защото бях сигурен, че ще има поръчки за нея.

Е, имаше.

Два часа след пускането на ревюто имахме 12 (дванадесет) поръчани бройки в "Книга за теб", а по-късно дойдоха и още. И това е само в нашата малка книжарничка, мога само да гадая колко са и ще бъдат поръчани от други сайтове или колко хора ще потърсят по книжарниците, където обаче едва ли ще я намерят.

И това заради файл, свален от Читанка. “Пиратски”. Ако книгата я нямаше там, едва ли щях да тръгна да я търся, имам десетки чакащи заглавия за четене. Но книгата я имаше. Читанка буквално възкреси “Кръчмата на Калахан” от забвение.

И в резултат една буквално потънала книга отново ще бъде актуална – ревюто ми ще се чете и в бъдеще и много хора ще си я вземат. Сигурен съм, че издателството ще доизчерпа тиража си в близките месеци и кой знае – може да направи и нова допечатка.

Та, кому вреди Читанка, колеги?

Или неумението ви да правите бизнес по различен от добре усвоения динозавърски почин ви изнервя и се чудите как да опазите територията си? Бъдещето чука на вратата, но е по-лесно тя да бъде залостена с полицейска палка...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване