08/08/12 08:19
(http://ivo.bg/)

Партерните сделки на София с Москва

Преди пет години на днешния 8 август настъпаният по мазола от грузинското джудже руски гигант извади предварително подготвената си военна бухалка и я стовари с цялата й тежест върху миниатюрната православна християнска държавица. Избивайки прекалено дълго сдържаните си комплекси на закърняло имперско величие, руският милитаризъм буквално изпробва в реални условия почти всичките си видове тежки оръжия, с изключение на ядреното. На шамара на Саакашвили в Южна Осетия Путин отговори с пълномащабна война с танкови дивизии, изтребители, бомбардировачи, артилерия и очевидно специално тренирани за операцията елитни десантни войски.

Как реагира България на побоя над малката, православна, черноморска съседка, кандидат за побратим в ЕС и НАТО? Никак.

Всеки може да се върне в архива на този блог и да види как съм проследил мълчанието на тройната коалиция в София. То беше позорно. Западните съюзници реагираха остро и трябваше от Брюксел да прозвучи обща позиция срещу руската военна бруталност, за да се присъедини и София с няколко изречения, изчетени от говорителя на МВнР Димитър Цанчев. И толкоз…А всъщност Русия биеше малката Грузия, но на практика демонстрираше готовност за конфронтация със Запада. Руски войници горяха „пленено“ амерканско знаме- знамето на нашите съюзници.

Припомням, че поне тук е архивирана хрониката на малодушното поведение на управляващите в София, за което не съм срещал друг критичен текст в българските медии, следващи зададената линия от страна на властта.

Поводът от 8 август 2008 г. да говорим за позорното мълчание и странното репчене на евроатлантическа България ( по адрес на свои съюзници обаче) не е само грузинският случай. Очевидно беше, че тогавашната проруска върхушка у нас не искаше да дразни Москва и избра да приказва срещу нея само на закрити срещи на НАТО, както се видя от една изтекла стенограма.

Аналогията с днешното поведение в същия стил, демонстриран от ГЕРБ, е пълна. В отговор на въпроса ми защо не подкрепи демонтирането от центъра на столицата ни на позорния символ на лъжата за освобождението на България чрез съветска окупация, премиерът Борисов, след кратко замисляне, си призна чистосърдечно на 28 март: „ не искам да дразня Путин докато водим преговори за газа“.

Ето че имаме поводи да се замислим как така ГЕРБ са готови да „дразнят“ Израел и САЩ по отношение на тяхната убеденост, че атентатът в Бургас е дело на ливанската ( но съществуваща по волята на Сирия и Иран) групировка „Хизбуллах“, но явно не искат да дразнят Иран, Сирия и още…познахте- същия, който размахва енергийната шокова палка за шантажиране на България и не се колебае да я употребява за усмиряване на евроатлантическата солидарност на София.

Израелски вестници написаха, че отказът на България да се вслуша във версията за „Хизбуллах“ е довел до обтягане на отношенията. Ако беше само „вестникарска измислица“ , нямаше да се наложи президентите на двете държави да декларират липсата на облаци на това дъждовно небе в двустранните отношения след терористичния акт на летище Сарафово.

Вчера и Великобритания се опита да убеди Бойко Борисов да отстъпи пред доказателствата, с които нейните служби разполагат в полза на версията за ръката на „Хизбуллах“ в бомбения взрив край Бургас. Разузнаванията на САЩ, Израел и Великобритания, чиято репутация на водещи в света не се нуждае от реклама, говорят в един глас. Борисов обаче разбира само руски език.

Лично премиерът Дейвид Камерън се ангажира с версията за „Хизбуллах“, както отбелязва от Лондон сайтът на бившата българска секция на Би Би Си „Кафене.нет“.

Кървавото нападение бе обсъдено от премиера Бойко Борисов и британския му колега Дейвид Камерън в Лондон.

Срещата започна с осъждане на атентата в Бургас.

Британският премиер подчерта, че той е дело на Хизбула, каквато теза защитават основно израелски и американски представители.

Българският министър-председател обаче заяви, че категорични данни за това няма.

„До този момент ние не сме получили такава конкретна информация. Аз помолих Дейвид да ми я предостави, ако я има, защото това са тежки обвинения“, каза Борисов. Той още веднъж помолил да не се правят констатации преди да има доказателства.

„Въпреки идеалните възможности да се намери въпросният човек, никъде по масивите в света не излиза кой е той. Защото не е да търсим по нещо мъничко неговата самоличност. В случая имаме прекрасно запазена глава, сиреч неговото лице, ДНК-профил направен по абсолютно най-добрия начин, включително и пръстови отпечатъци“, обясни премиерът. “

Както виждате, Борисов проявява (не)обичайна твърдост спрямо западните съюзници, загрижен преди всичко да не дразни Кремъл и покровителстваните от него режими в Иран- и особено в Сирия, която е логистичната база на „Хизбуллах“.

Тази аномалия явно е забелязана не само от мен. Съдя по факта, че ми се обадиха от световната емисия на Би Би Си, за която имам честта да съм коментирал българската политика. Бяха заинтригувани от скандала между София и Ватикана и обстоятелството, че България е готова да си обтегне отношенията с толкова влиятелен международен фактор на фона на старата обремененост в двустранните връзки от времето на атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Ще бъде интересно да чуем интерпретацията на тази световна медия. Но и без нея, положението е ясно: България, чрез своите управляващи, за пореден път демонстрира „мъжественост“ в отношенията си с всеки, който не ни заплашва, но пред заплахите на откровен побойник се държи страхливо.

Не знам как се казва тази по(л)за в каратето, но при пехливаните се нарича „партер“.

Партерните сделки обаче много често водят до туш. Лошото е, че не става дума за един отделен пехливанин, а за репутацията на България, която и без това не се слави с други рекорди, освен с най-високия скок на дъното на европейските класации по жизнен стандарт. Да бъдем бедни и зависими (десет пъти към едно е днес (ре)капитулацията в търговията ни с бившата ни колониална владетелка- нищо подобно като дисбаланс не ни заплашва с целокупната ни търговия със западните съюзници) е специалитет на постколониалната ни обвързаност.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване