08/14/12 06:00
(http://patepis.com/)

Гранд Каньон – много високо, много широко и много дълбоко

Днешният пътепис на Люси ще ни води до едно от природните чудеса на Земята – Големия каньон на река Колорадо.

Приятно четене:

Големия каньон

много високо, много широко и много дълбоко

Големият Каньон е едно от „чудесата“ в света, за които съм чела като дете, и нямаше как да пропусна възможността да го посетя, въпреки няколкото часа допълнително пътуване, докато бяхме на ваканция във Вегас. Или поне аз наивно си представях, че става дума за няколко часа. Хм... не бяха няколко. Направо тънех в заблуда за размерите на това природно чудовище.

Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

 Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

 Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

Големият Каньон е по-голям, отколкото очаквате

Има две страни – северната и южната. Разстоянието технически от едната до другата е около 35 км напряко, но в действителност това разстояние е само теоретично, освен ако няма да го летите. Ако се опитате да стигнете от северната до южната страна на Каньона с кола (т.е. заобикаляйки „пропастта“) става дума за 350 км. Северната страна е по-трудно достъпна, но по-запазена от човешка намеса. Ако очаквате да намерите магазинчета за сувенири, ресторанти и други подобни типични за американски забележителности неща,  няма да ги намерите от северната страна. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]   Южната страна е по-пригодена за туристи – но дори и тя е сравнително необезопасена  - ръбът на пропастта е достъпен и моето родителско съзнание изтръпва при мисълта на една погрешна крачка назад, докато се прави поредната сензационна снимка „на ръба“. Има тесни спираловидни пътеки, широки около метър – метър и половина,  които водят надолу из Каньона. Ако решите да поемете на експедиция, можете да си наемете муле.

Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

  Всъщност, Гранд Каньон е резултат от ерозия – по течението на река Колорадо. Дълбочината на каньона достига до километър и половина. Гледана от новопостроения Skywalk, реката изглежда съвсем незначителна, кафеникава на цвят. Пластовете в скалите само допълват и без това впечатляващата картина на огромната пропаст. В разстояние на милиони години ерозията е изваяла образувания с различни форми, на някои местните дори са дали имена. Чувството на ръба на каньона е неповторимо – сякаш светът се е свършил, какъвто го познавате, а това е прагът на някакво ново измерение, в което вие и пропастта единствено имате значение. Пред очите ви е едновременно исторически безкрай, с отпечатъци на някакви си много милиона години, и удивителната безжизненост и неподвижност на настоящето.

Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

Гледката от Skywalk

е също толкова невероятна. Skywalk беше завършен през 2007 година, като проект, който да подпомогне индианското племе, което още живее наоколо. Мостът представлява дъга със стъклен под, укрепена със стомана, извита над река Колорадо на южната страна на Големия каньон. Пътят до Skywalk е незабравим – като кошмар, който ви преследва и изскача отвсякъде. По време на нашето пътуване пътят до Skywalk не беше завършен, предупредиха ни преди да тръгнем, че има 20тина мили черен път. Някакъв си черен път няма да ни спре, помислихме си ние, след като предния ден бяхме карали 7 часа до северната страна, която е малко разочароваща, ако сте се нарамили с големите очаквания като нас. 20тината мили се оказаха меко казано „черен път“, по-скоро – път в скали и облаци прах – така изглежда пустинята в Аризона. Единствените живи души в безкрайните 20 мили бяха някакви животни тук-там, роднини на овцете, но по-големи, и дървета Джошуа (нещо като дърво-кактус), с които флората в района почти се изчерпва. През цялото време напрегнато се взирах в огледалото за обратно виждане да намеря надежда, че рано или късно зад нас ще се появи друга кола, а като я видех, с ужас следях да не я изгубя от поглед. Излишно е да казвам, че обхват на мобилни телефони няма, и по-добре нищо да не ви се случва там. Моят страх беше, че ръбестите скали, по  които карахме, ще спукат гума – оттогава обаче си промених мнението за Нисан, който има недобра репутация в последните години.  От сърце се смях, когато стигнахме на върха и една жена ме спря на паркинга и ми каза, че те са били в колата зад нас и непрекъснато натяквала на съпруга си да кара със същата скорост като нас, за да не ни изпусне от поглед, т.е. ако нещо стане, поне ние да можем да ги видим.

Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

[caption id="" align="aligncenter" width="630" caption="Skywalk"]Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо[/caption]

Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

  Skywalk е разположена на височина и гледката на каньона е още по-величествена! За да стъпите на моста, се чака на опашка – въпреки здравината на стъклото, по което вървите, има ограничение за броя на хората в даден момент. За мен, особено впечатляващо беше, че гледан отстрани, всъщност мостът се клати. Привидната му нестабилност ме накара да се замисля преди да стъпя на него. Но не ме спря. Приключението си заслужава! При Skywalk можете да похапнете индианска храна, да видите истински индианци, да чуете песните им.

Големият каньон (Grand Canyon), КолорадоГолемият каньон (Grand Canyon), Колорадо

Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

 

Гранд Каньон трябва да се види!

Бях си забранила да използвам клишета като „необятност“, но стоейки пред гигантската пропаст, без да мога да видя края й, ми напомня за бедността на езика и ме подбутва убедително към клишето. Наистина е необятност! Поздрави, Люси Рикспуун Още снимки:

 Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

Големият каньон (Grand Canyon), Колорадо

Автор: Люси Рикспун  Снимки: авторът   Други разкази свързани със САЩ – на картата: КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ :)
Публикувана на 08/14/12 06:00 http://patepis.com/?p=34155
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване