08/22/12 11:40
(http://nellyo.wordpress.com/)

Лична неприкосновеност на децата онлайн: САЩ и ЕС

  • САЩ

COPPA e американски закон за защита на личната неприкосновеност на децата онлайн (Children’s Online Privacy Protection Act of 1998). Законът създава строги правила за събиране и използване на лични данни на децата (под 13 години) като потребители на онлайн съдържание и услуги, вкл. налага пълни забрани за някои дейности или изисква удостоверимо родителско съгласие за други.

Прилагането на закона се възлага на Федералната търговска комисия (FTC). В момента комисията провежда консултация с цел по-адекватни прилагащи актове предвид развитието на онлайн технологиите и потребителските практики.  Консултационният документ е интересен като ориентир колко далече е практически възможно да стигне правната  защита на децата онлайн.

Например досега законът се съсредоточава върху услуги и сайтове, насочени към деца. За тях са предвидени допълнителни тежести и ограничения. Сега  се предлага разширяване на обхвата със сайтове и услуги, които – без да са насочени директно към деца – съдейки по съъдржанието им е вероятно да привличат аудитория, която включва непропорционално голям процент деца в сравнение със средния процент на децата спрямо населението.

Предлагат се промени  (разширяване на обхвата на) дефинициите за оператор (доставчик на услуги) и лична информация.

  •  Европейски съюз

Европейският съюз принципно поддържа високи стандарти за защита на личните данни, но конкретно в разглежданата област САЩ  имат детайлни технологични изисквания, които видимо едва сега ще се въвеждат в ЕС. Политиката, доколкото е изразена в съобщенията  на ЕК

не е особено многословна по въпроса, в частност:

От отрасъла  се очаква да:

  •     въведе прозрачни, съобразени с възрастта автоматични настройки за защита на личните данни, с ясно означение и предупреждения за непълнолетните лица относно евентуалните последствия от въвеждането на каквито и да е изменения в техните автоматични настройки за защита на личните данни и контекстуално показване на зададеното ниво на защита за всяко сведение, което те трябва да въведат, задължително или не, при създаване на профил в интернет;
  •     въведе технически средства за електронно идентифициране и удостоверяване на автентичността.

Комисията:

  •     ще предложи нов регламент за защита на личните данни, в който се отделя специално внимание на неприкосновеността на личния живот на децата и се въвежда правото на субекта „да бъде забравен“;
  •      ще предложи през 2012 г. общоевропейска рамка за електронно  удостоверяване на автентичността, която ще позволи използването на лични характеристики (възраст, в частност), за гарантиране спазването на възрастовите разпоредби на предлагания регламент за защита на данните;
  •     ще подкрепя научноизследователската и развойна дейност за разработване и внедряване на технически средства за електронно идентифициране и удостоверяване на автентичността при съответните услуги в целия ЕС.

Държавите следва да:

  •     гарантират прилагането на законодателството на ЕС в тази област на  национално равнище;
  •     насърчават отрасъла да приеме мерки за саморегулиране и да следят за тяхното прилагане на национално равнище;
  •     подкрепят дейностите за повишаване на осведомеността на национално равнище.

Предложението е да се съчетаят инструменти от законодателството, саморегулирането и финансовата помощ.

Предлаганата нова правна рамка на защитата на личните данни включва регламент, който засяга (и в някакъв смисъл синхронизира с)    материята на COPPA:

Член 8
Обработване на личните данни на дете
1. За целите на настоящия регламент, що се отнася до прякото предлагане на дете на услуги на информационното общество, обработването на личните данни на дете на възраст под 13 години е законна само ако и дотолкова доколкото съгласието е дадено или разрешено от родителя или попечителя на детето.
Администраторът полага разумни усилия, за да получи удостоверимо съгласие, като взема предвид наличната технология.
2. Параграф 1 не засяга общото договорно право на държавите-членки като разпоредбите относно действителността, сключването или последиците от даден договор по отношение на дете.
3. На Комисията се предоставя правомощието да приема делегирани актове  с цел допълнително уточняване на критериите и изискванията за методите за получаване на удостоверимо съгласие.

4. Комисията може да определя образци за специфичните методи за получаването на удостоверимо съгласие.

Новата правна рамка не е приета,  ще трябва и време за изготвяне на делегирани актове, така че днешните деца по-добре да не разчитат на точно тези мерки за защита.


Публикувана на 08/22/12 11:40 https://nellyo.wordpress.com/2012/08/22/coppa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване