08/29/12 05:54
(http://www.azcheta.com/)

Милдред Пиърс на Джеймс М. Кейн

Милдред Пиърс на Джеймс М. Кейн е книга, която се чете на един дъх. Това в никакъв случай не означава, че е лек роман, с който да се отпуснеш с усмивка на креслото и да се размечтаеш за един имагинерен свят. Напротив.

Действието на романа се развива в щата Калифорния по време на Голямата депресия и периода на нейното преодоляване. Героите не са пощадени от тези събития, като именно историята е двигател на случващото се и разковничето за успехите на една силна жена – Милдред Пиърс.

Милдред Пиърс събира кураж да се пребори с безизходицата, в която са попаднали много семейства след като доходите им са били рязко ограничени или изцяло изчерпани по време на икономическия безпорядък, настъпил след краха на Уолстрийт. Героинята на Кейн се преборва с чуждите и собствените си предразсъдъци като започва работа, която никога не е смятала, че може да върши и много скоро (дори учудващо скоро, особено за четящ човек, който поглъщайки страниците не усеща кога дните в повествованието са се превърнали в месеци и години) успехите не закъсняват и богатството, макар и в такъв тежък исторически период, се оказва постижимо.

Постижимо ли е обаче и в личен план? Богата ли ще се окаже Милдред и откъм положителни емоции от страна на близките си? Защото романът на Кейн е и роман за връзката между майка и дъщеря, между съпруг и съпруга, между любовници. Това е книга за голямата отдаденост на една майка, заслепена от любов към детето си, като заслепена в случая е много точно употребено. Милдред Пиърс се оказва силна в стремежа си да се пребори с липсата на средства, но дали тази нейна сила ще е достатъчна да събори стените, издигнали се през годините между нея и дъщеря й? В лицето на Веда (дъщерята) Кейн създава своята Пандора, много истинска, дори дразнещо истинска, но и досега се чудя дали кутията с „болестите” е отворена от нея или се отваря от самосебе си. И една ли е всъщност Пандора? Ще ви оставя да прецените сами.

В романа на Кейн драматизмът насища повествованието и скучни пасажи просто липсват. Има момент, в който ти се струва, че някак всичко се е успокоило и подредило като по ноти, защото музика определено не липсва в лицето на Веда и мечтите й за музикална кариера. Оказва се обаче, че като в роман нищо не може да е толкова нормално и в реда на нещата, а просто подготовка за поредната кулминация на сетивата, затишието пред бурята на емоциите, когато крайностите са последица от добре обмислени постъпки, поне за част от героите. Объркахте ли се? Няма как, все пак трябва да сме малко тайнствени за тези от вас, които ще се решат да прочетат „Милдред Пиърс”.

Вземи тази книга с отстъпка!

По романа има създаден много успешен мини сериал на HBO с участието на Кейт Уинслет (Млдред Пиърс), Гай Пиърс и Евън Рейчъл Уд, както и игрален филм от 1945 година:

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване