09/07/12 15:57
(http://www.reduta.bg/)

Непредвидени ефекти от едно невинно лятно попръцване

 Ясен Бориславов

Новият политически сезон започна по-рано от очакваното. БСП влезе с летящ старт покрай т.нар. СПИН скандал. Посред августовските жеги медийният секретар Антон Кутев, „острието на червената атака” , както го ласкае Станишев, казал, че социализмът бил като СПИН, предавал се по наследство или по полов път. Като всяко остроумие-конфекция и това можеше да мине и да замине, но не би. Корнелия Нинова шумно се възмути от неуместната шега и поиска Кутев веднага да напусне политиката. Вместо да наведе засрамено глава и да се оттегли от всички заемани длъжности, „острието” отговори, че точно от Нинова не иска да чува за морал, защото била известна с вулгарния си език, а атаката срещу него целяла злепоставяне на Станишев от страна на близки до президента Първанов партийни кръгове. Така пламна СПИН скандалът, който вече две седмици върлува сред върхушката на БСП и весели широките народни маси.

Появиха се игриви вестникарски коментари, а разни форумни анализатори изтълкуваха думите на Кутев като прозрение на някакъв червен Макиавели. Журналисти от всякакви медии не пропускат ехидно да подпитват социолози, политолози и политици за мнение по инфекциозната тема. Някои охотно се изказват, други свенливо отклоняват разговора.

Откровението на Кутев е най-обикновено интелигентско попръцване. Той леко се е изпуснал в неподходящ момент. Случва се, особено с хора, при които говоренето изпреварва мисълта. Същественото в случая са реакциите. Неволното изпускане на медийния секретар се превърна в идеен репер, който разделя партията на две.

Станишев каза, че скандалът е напълно измислен, а времето, в което за вицове и закачки са налагани партийни наказания, отдавна е минало.

„Не виждам виц. Мисля, че само Кутев и председателят (Станишев), може би и Бойко Борисов, са се смели на тази реплика”, коментира Първанов пред Би Ти Ви.

Социологът Андрей Райчев деликатно взе страната на Станишев. Каза, че в думите на Кутев имало самоирония и не заслужават шума, който се вдига около тях. Мнението му е важно, защото той има много добро чувство за пласиране, пък и често казва верни неща. Само за края на прехода не е прав, но това е друго.

Оказа се, че времената, в които за иронично волнодумство са раздавани наказания, не са отминали напълно и партийната контролна комисия накара Кутев да се извини (28 август). Той го направи с половин уста: „Съжалявам, че някои хора се почувстваха обидени от това, че проявих ирония към собственото си семейство”. (31 август)

„Приравняването на БСП със СПИН показва дълбоко непознаване на традициите, манталитета, ценностите и привичките на БСП”, обясни съвсем сериозно Румен Петков в отговор на закачлив коментар в „24 часа” (3 септ.) Точно на него хич не му подхожда сериозно да говори за манталитет и ценности. Като министър освен с конфиденциалните си срещи с братя Галеви, публично облекчаване в градски шадраван и една парламентарна полемика за белите му чорапи и бялото му бельо, той ще се запомни и с фразата за тишината в спалнята на Татяна Дончева. Прави впечатление, че онази звънтяща простотийка не предизвика реакция в партията и тогава контролната комисия, която сега задължи Кутев да се извини, остана безмълвна. Възпитаните хора подминаха репликата на министър Петков с погнуса, а останалите я приеха като връх на остроумието и тя месеци наред се търкаляше из медиите. Другаде сигурно би се приела с конфузно недоумение или с шумен скандал и искане на оставки заради проява на лош вкус и „оскърбление на добрите нрави”, ако си послужим с едно демодирано понятие от правото. По същото време евродепутатът Димитър Стоянов от „Атака” си беше позволил непристойна язвителност по адрес на своя унгарска колежка от ромски произход и това предизвика скандал в европарламента, който отекна и у нас. Разбра се, че стандартите за допустимо и недопустимо поведение по света и у нас са съвсем различни. Не че и по-рано не е било ясно.

Нямаше как в СПИН мелето да не се включи и Бойко Борисов. Каза, че разпоредил в ГЕРБ да се вземат предпазни мерки при контакти с БСП.

Тъкмо скандалът беше започнал да отшумява и Яне Янев също се намеси. На 5 септември поиска парламентарна анкетна комисия да го разследва, защото в разменените реплики между Кутев и Нинова прозирали данни за ужасяваща корупция. СПИН скандалът бил ПИН код към невъобразими работи от времето, когато Овчаров беше министър. Щом народен артист като Яне Янев излиза на сцената, пиесата може да се играе и по-дълго. Тук ще отворя малка скоба. Преди години, когато политическата кариера на Янето беше едва що започнала, една позната ми сподели как все й се струвало, че такъв човек изобщо не съществува, а го играе Мариус Куркински. Затварям скобата.

Възможно ли е полъхът от едно невинно лятно изпускане да надуе клюмналите платна на президента Първанов и неговото лоби и отново да ги върне в игрите на властта? Едно нескопосно остроумие да върне партийните битки в предконгресна фаза и така септември да стане май. Това е основната интрига в СПИН скандала, който някои смятат за измислен, а други виждат като удобно поднесен шанс за изява.

Възможно ли е БСП да се разпадне, защото една част от партийния елит не харесва хумора на другата? Ако в един брак съпрузите не си понасят шегите, разводът става твърде вероятен. Освен ако бракът не е по сметка, а партийните бракове обикновено са точно такива. Чак до разпадане сигурно няма да се стигне, но скандалът все още е в развитие. Най-интересното може и да предстои.

Според теорията на хаоса някаква малка промяна на едно място в нелинейна система може да доведе до големи разлики в по-късни състояния. Нарича се „ефект на пеперудата” или ефект на Лоренц. Около този ефект е изградена теорията за образуването на ураганите. Образно казано, всичко зависи от това дали някаква много далечна пеперуда е размахала или не крила няколко седмици преди урагана.

Ако след няколко седмици се окаже, че интелигентското пърхане на Кутев е предизвикало завихрянето на урагана „Гоце” и ако партийната буря успее да провали избора на Станишев за председател на ПЕС, ще трябва да се признае, че Първанов владее не само апаратните игри, но е майстор и на мащабните политически интриги с международен ефект. Ако се съди по спонтанно организирания протестен митинг на възмутени социалисти срещу волнодумството на Кутев, събрал точно двама души пред „Позитано” 20 на 3 септември, вероятността за подобно завихряне не изглежда да е много голяма.

Както и да завърши тази малка лятна трагикомедия, поуката е ясна. В жегите трябва повече да се внимава. Ясно е също, че в БСП трудно различават сериозното от смешното и глупавото, поради което вършат и трите работи едновременно.

Публикувана на 09/07/12 15:57 http://www.reduta.bg/?p=3682
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване