09/09/12 16:53
(http://www.bivol.bg)

Опицвет 2.0 Част I - "Химикът от Опицвет" вдигнал къща за 2 млн в Бояна

Capture_decran_2012-09-09_a_22.13.37

Вила в Бояна за 2 милиона лева е построила през 2004 г. съпругата на Валери Величков - "химикът от Опицвет". Средствата за нея са с неясен произход.

Величков е арестуван на 18 декември 1997 г. при секретна операция на ЦСБОП в село Опицвет, в тайна лаборатория за производство на амфетамини. Антимафиотите откриват около 330 кг готов амфетамин и 670 кг от прекурсора бензил-метил-кетон. След Величков е задържан и работодателят му Кристиян Младенов, който се свързва с оръжейния търговец Николай Гигов.

Делото "Опицвет" беше наблюдавано от американското посолство, DEA и дори от представителството на ООН у нас. Първоначално Величков получи присъда от 6 години ефективно, потвърдена от въззивния съд. Върховния касационен съд обаче отмени присъдата в началото на 2002 г. и му даде само една година условно, а Младенов беше оправдан. Съдия Маргарита Тихчева се мотивира, че лабораторията в Опицвет била само за опити, Величков правил експерименти и не знаел, че ще се получи амфетамин, а Кристиян Младенов искал да направи 670 килограма от веществото за лична употреба.

След тази присъда ВСС пенсионира Тихчева и наказа другите двама съдии от състава с 10% намаление на заплатата, а делото започна отначало. Стана ясно също, че има данни от СРС, в които се говори за 6 цифрен подкуп за съдиите. Оръженият търговец Николай Гигов предложил 150000 лв, от които до Тихчева достигнали "само" 60000, твърдят източници на Биволъ. Данните са четени в Софийския апелативен съд през 2007 г., но на предложилите и приелите подкупа не е потърсена наказателна отговорност. Гигов, който е считан за близък приятел на премиера Борисов, е споменат и в секретен американски доклад, изтекъл в Wikileaks по подозрения за трафик на амфетамини.

Съдебната сага "Опицет" все пак завърши с осъдителни присъди през юни 2008 г. Величков получи 3 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева, а Младенов 5 години. През март 2010 г. Величков излезе на свобода. Вероятно той е бил пуснат за "добро поведение", но Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство не пожела да оповести мотивите си за неговото предсрочно освобождаване.

В аферата "Опицвет" беше замесен и посочения като "мозък на Октопода" юрист Николай Велков. Освен адвокат, той е още и собственик на аптеки, и разследването установява, че е продал на Величков и Младенов машина за таблетиране на амфетамините. Поради липса на доказателства той обаче не е привлечен като обвиняем по делото.

Capture_decran_2012-09-09_a_22.35.15
Валери Величков

Докато е бил в затворническото общежитие в Казичене, Величков е "работил" към частна фирма, която има договор със затвора - "Олинеза". Въпреки, че се е водил там на работа, той продължавал дейността си по своята "специалност" по поръчка на дупнишките братя Галеви, които избягаха от правосъдието - твърди източник на Биволъ. Той дори нощувал през ден в луксозния си дом в Бояна, който се води на името на съпругата му. Този лек режим не е изключение за излежаващите присъди наркотрафиканти, както показва случаят с Васил Маникатов от Сандански, който също е свързан с Братя Галеви. Схемата е добре известна на затворниците от години и продължава да действа, докато властите си затварят очите. Скандалният режим на Маникатов стана достояние на Министерство на правосъдието, под чиято шапка са затворите, но нито зам.-министър Пламен Георгиев, нито Дияна Ковачева, които в последно време обичат да се бият в гърдите с проверките в затворите, реагираха по някакъв начин и случаят беше потулен. 

През 2004, още докато трае съдебната сага "Опицвет", съпругата на Величков - Асенка Димитрова Величкова, започва мащабен строеж в Бояна на известната улица Беловодски път, където се намират и сараите на Доган. Теренът от 1624 кв/м. е купен на 27 юни 2002 г (след отмяната на присъдата на Величков), за скромната сума от 28000 лева, при данъчна оценка от 38147 лв, или 17 лв на квадратен метър. Едва ли това е реалната цена на елитния имот в Бояна.

Година по-късно Величкова получава разрешение за строеж с РЗП 801 кв/м. На 15. март 2004 г. тя сключва договор с фирма "А.С. Инженеринг" от Перник за построяване на сградата, като проектната цена на договора е 2 милиона лева. "Скромното" жилище, където днес обитават Величкови, макар и официално разведени, се извисява на 4 етажа, свързани с асансьор.

Проверка в Дакси показва, че докато инвестира такива крупни суми г-жа Величкова e собственик на "Асенка Димитрова - ОПАЛ-92" ЕТ и има участие в "Пратер 99" ООД. Едноличният търговец е с предмет на дейност "производство на други химични продукти, некласифицирани другаде", а "Пратер 99" се занимава с "производство и търговия със сладкарски продукти, търговска дейност с алкохолни продукти, заведения за обществено хранене, рекламна дейност". За 2004 г. "Пратер" ООД отчита малка печалба, която далеч не стига за луксозната постройка в Бояна. Откъде г-жа Величкова е взела милионите може да бъде изяснено от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, която по новия закон за гражданската конфискация може да разследва активи за над 150 000 лв придобити през последните 15 години както от подсъдимите и осъдените, така и от техните близки.

След 2007 г. въпреки охарчването за къщата, бизнесът на Величкова се разраства и тя придобива дялове в няколко фирми. През 2008 г.тя купува от Владимир Тикварски половината от капитала на фирмата "Полистрой" ООД, която се занимава с производство на дограма и стъклопакети, и става неин съуправител. Инвестицията изглежда перспективна, защото за 2007 "Полистрой" е декларирала нетни приходи от продажби в размер на 794 хил. лв.

Величкова обаче не се представя добре като мениджър на производствени мощности. В края на 2011 г. фирмата вече няма нито един осигурен служител, но е успяла да натрупа заеми. Стига се дотам, че "Полистрой" разпродава недвижимото си имущество - терен, цех и административни сгради, които са в село... Опицвет! На 9 юли 2012 г. те са прехвърлени на млад мъж с гръцко име, съсед и приятел на сина на Валери Величков - Деян, и шофьор на неговата съпруга. Той е основал фирмата си 4 месеца по-рано. Месец по-късно, през август, върху същите имоти е наложена възбрана заради кредити на "Полистрой" към известния адвокат Румен Дарекев.

продължава

velichkov-razreshenie

velichkov-dogovor1

velichkov-dogovor2

На водещата снимка се вижда четириетажния дом на Величкови на улица "Беловодски път" в Бояна.

Публикувана на 09/09/12 16:53 http://www.bivol.bg/opitzvet20-part1.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване