09/27/12 14:45
(http://www.azcheta.com/)

Фалшив испански министър опитва да “убие” Марио Варгас Льоса в twitter

Само няколко месеца след като фалшив профил на писателя Умберто Еко “потвърди” смъртта на Габриел Гарсия Маркес в twitter, днес претендиращ да бъде официален профил на испанския министър на икономиката Луис де Гиндос написа, че нобеловият лауреат Марио Варгас Льоса е починал в Ню Йорк.

В няколко поредни поста в социалната мрежа профилът на Гиндос съобщава на испански и английски, че Льоса е починал в Ню Йорк, като тази информация е “потвърдена” от Министъра на културата на Перу, а в последствие правителството на Испания и президетството на Перу са съобщили също за новината.

За момента потвърждение на тази новина обаче не е публикувано никъде – нито на сайта на испанското правителство или официалната страница на президента на Перу, нито в англоезични и испански медии. Допълнително съмнение за истинността на твърденията идват и от факта, че профилът на Луис де Гиндос е създаден едва на 24 септември и единствените публикувани съобщения са именно за “смъртта” на Льоса от днес (27 септември), както и името на Сузана Бака, която е вече бивш културен министър на Перу.

Очевидно идеята за социален експеримент е еволюирала до трик за бърза слава, но създателя на профила е пропуснал да се подготви подобаващо и този път по всяка вероятност няма да се получи масовата дезинформация, на която бяхме свидетели преди месеци.

Хорхе Марио Педро Варгас Льоса, известен като Марио Варгас Льоса, е перуански писател, носител на Нобеловата награда за литература за 2010 година за „картографирането на властовите структури и отчетливото му изобразяване на личностните устойчивост, бунт и поражение“. Той е един от водещите съвременни латиноамерикански романисти, публицисти и есеисти.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване