10/02/12 03:00
(http://socialevo.net/)

Кой ви е написал СВ-то и можете ли да управлявате самолет?

Кой ви е написал СВ-то и можете ли да управлявате самолет?

Преди да стана мениджър подбор в Адеко, дълго време бях част от екипа на Алиталия в София. Как една бъдеща студентка по психология е попаднала в представителството на италианската авиокомпания е интересна история и ще се опитам да я разкажа накратко. Бях студентка по психология в СУ”Климент Охридски” и сътрудник към Италианския търговски институт, когато един ден ми се обадиха със следния въпрос: „Ние сме от Алиталия, дадоха ни твоите координати от Италианския търговски институт, можеш ли да ни превеждаш няколко дни?” На срещата се оказа,че Алиталия ще открива офис в България и когато чуха, че аз следвам психология, ми казаха: ”Това е чудесно. Значи ще ни помогнеш и с подбора на хората. Подготви обява по следните критерии, публикувай я и започни да правиш селекция на получените СВ-та. Тези, които отговарят на критериите, можеш да ги поканиш на интервю.” Това беше първият подбор, който направих и, разбира се, стараех се да следвам инструкциите: внимателно четях СВ-тата и канех на интервю само тези, които отговаряха на поставените критерии.

Тук за първи път се сблъсках с явлението надценяване на умения от страна на кандидата. Малко се шокирах, когато по време на интервютата се установи, че доста хора са надценили знанията си по италиански език. В тяхното СВ беше написано, че са започнали да изучават езика още на 3-годишна възраст, ходили са на италианска детска градина, после на училище, където се преподава италиански, и т.н. в този дух и моята преценка беше, че такъв човек определено няма да има проблеми с разбирането езика. Истината се оказа малко по-различна и на самото интервю част от кандидатите не разбираха въпросите и се налагаше да им превеждам, за да може да приключи срещата. За мен беше абсолютно непонятно как ще напишеш в СВ-то си нещо, което не отговаря на истината и лесно може да бъде проверено, и след поредния такъв кандидат представителят на компанията се обърна към мен с въпроса: ”Не разбирам, ти защо не си подадеш документите за този конкурс? Поне с италианския нямаш никакъв проблем.” Последва разговор в този дух:
„Ами, аз ще ставам психолог и ще се занимавам с организационна психология.”
„Е, добре, де. Ние пък в Алиталия даваме безплатни билети…”
„Моля? Може ли да повторите това последното?”

Така моя милост се озова в офиса на Алиталия с идеята да обиколи света на бърза ръка и после да работи като психолог. Това с обиколката на света с безплатни билети беше добра идея, само че не бях предвидила, че нейната реализация ще ми отнеме известно време : има-няма към 10 години. Е, определено е много забавно да летиш с билет за 20 долара до Сейшелските острови и понеже цената на билета е такава, че да отидеш и втори път, което и направих. Островите са страхотно място за почивка и затова посетих доста от тях: остров Маргарита, Санто Доминго, Бинтан в Индонезия, Барбадос, Хонолулу на Хаваите и т.н. Да летиш с безплатен билет си има плюсове и минуси, разбира се. Плюсовете са ясни, минусите са, че полетът може да се окаже не просто пълен, а препълнен, и тогава прибирането до дестинацията, от която си излетял, става доста сложно. Случи ми се на няколко пъти да попадна в такава ситуация и в няколко от случаите единственият възможен изход, за да не чакам два или три седмици, беше да ме качат в пилотската кабина на мястото на техника. Да летиш в пилотската кабина е много интересно, пилотите по време на целия полет ти обясняват за различните системи, които трябва да следят, и нагледно ти показват как става излитането и приземяването на самолета. Това, че съм летяла няколко пъти в пилотската кабина и съм получила нагледни обяснения кое за какво служи, разбира се, не ме кара да си мисля, че мога да се справя с управлението на самолет. Е, това е ясно, ще възкликнете вие. На кой въобще може да му хрумне подобна идея – понеже е летял в пилотската кабина, може да управлява самолет? Това звучи логично и разбираемо, но аз се сетих за този мой опит с летенето в пилотската кабина, когато години по-късно създадох уеб сайт за изготвяне на професионално СВ www.make-my-cv.com и установих, че повечето хора имат разбирането, че „могат да карат самолет”, пардон, да си напишат СВ-то сами. Много интересно се получава, когато човек трябва сам да оцени така наречените „soft skills”, които притежава. Някак си разбираме, че посещенията при личния лекар не ни дават право при следващата си визита да кажем „Я, иди пий едно кафе, аз ще поема нещата тук за известно време и ще прегледам бабите, които чакат отвън в коридора. Бил съм доста пъти при теб, наясно съм какво се прави, дай да опитам.“.

Когато обаче попитате някой „Ти можеш ли да си напишеш сам СВ-то?“, той, разбира се, в 99% от случаите отговаря „Ами, да. Кое е тук сложното? Четеш няколко статии в интернет, пълно е с такива, сядаш и пишеш.“. От позицията на човек, който години наред е чел СВ-та и се е занимавал с подбор, това на мен ми звучи като „Ще погледна няколко статии за операция на колянна връзка, две-три видеа в YouTube и съм готов да хвана скалпела и да опитам.” Струва ви се преувеличено? Предлагам ви следния експеримент. В случай че имате собствено СВ, моля прегледайте го внимателно. Какво пише в него, как точно е написано, какво не пише в него и защо тази информация сте преценили, че трябва да липсва? След това помолете свои приятели, познати да ви покажат своето СВ. Сега се опитайте да си представите, че не познавате човека, който стои срещу вас, и че единственият начин да си го представите е като си изградите идея за него на база това, което е написал в СВ-то си. Същия човек ли ще си представите, или ще си кажете „А, този от СВ-то трябва да е някой друг, не може да е Иван, който аз много добре познавам?”. Сравнете своето СВ и тези СВ-та, които сте видели. Има ли разлика? Хрумва ли ви как можете да подобрите собственото си СВ? Представяте ли си каква представа ще си създаде човек, който никога не ви е виждал на живо и първото, с което с което се сблъсква за вас, е вашето СВ? Можете ли да се поставите на мястото на този човек, който днес ще прочете не 4 или 5 СВ-та, а поне 40 или 50 СВ-та , все различни, и да си отговорите на въпроса защо трябва да се спре по-внимателно точно на вашето? Имате ли умения да представите така информацията за себе си, че да го заинтригувате, да го накарате да възкликне „Ето, това е, намерих един от възможните потенциални кандидати.”?

След всички прочетени СВ-та, след различните видове обучения и трейнинги, през които съм минала, аз определено мога да кажа: „Много малко хора са в състояние да си напишат добре СВ-то си и масово всички вярват, че притежават тези умения на базата на няколко прочетени статии.”. Кризата промени доста неща, включително и броя на получените СВ-та за една позиция. В случай че преди сте имали късмет (поради недостатъчни кандидатури) някой да обърне внимание на вашето СВ, не се заблуждавайте, че при конкуренцията в момента това може да се случи, ако резюмето ви не е професионално изготвено. Когато следващия път летите със самолет, какво ще направите: ще седнете кротко в салона за пътници или ще кажете да пилота да заеме вашето място там, защото вие сте попрочели нещо в интернет как става това с управлението на самолета и ще го отмените за този курс? Какво ще направите, за да имате професионално написано СВ: ще четете препоръки и съвети или ще оставите специалистите да свършат това вместо вас, за да си гарантирате по-високи шансове за желаната работа?

От: Tanya Todorova

Подобни статии:

  1. Можете да ползвате Google Chat с всички, които са във вашите Google+ circles
  2. Оферта, която не можете да откажете [Инфографика]
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване