10/05/12 09:54
(http://ikonomika.org/)

Бюджет 2013 и МВР

Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерството на финансите. За първи път текстът се публикува официално преди да се внесе в парламента, преди да се приеме от правителството и тристранката – една стъпка в посока прозрачност.




Днес публикувах текст за проектобюджета озаглавен "Как ще се харчи най-големият бюджет в историята"

Ще акцентирам на тази част:

Покрай протестите на полицаи и военни отново се започна темата за вдигане на заплатите в силовите ведомства и в държавния сектор като цяло. Обаче смея да твърдя, че сме стигнали до крайности, които правят всякакво увеличение на разходите за заплати абсолютно неефективно. Например в МВР над 97% от разходите отиват за заплати и текуща издръжка.

Под 3% остават за капиталови разходи. При такава ситуация няма достатъчно средства за техника, оборудване, информационни технологии и се получава така, че имаме огромен брой полицаи и чиновници в МВР, но те нямат добри условия за работа, което намалява ефективността им значително.

И МВР, и други ведомства ще трябва да насочат повече средства към инвестиции и нови технологии, което ще им позволи с по-малко персонал да вършат повече работа. При такива реформи ще останат и средства за по-високи заплати.




Блогът за икономика 2012

Публикувана на 10/05/12 09:54 http://ikonomika.org/?p=6731
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване