10/05/12 06:47
(http://ivo.bg/)

Живков и наследниците му от площад “Журналист”

Централният софийски квартал „Лозенец”, а може би и не само той, осъмна днес облепен с призиви на Националната демократична партия „Да спрем циганския терор”. Продължението на призива от името на самоназначили се за свръхпатриоти партийци гласи: „ Да продължим идеЙте на „Атака”. Авторите са тиражирали неграмотността си. Издайническото погрешно Й ( и кратко)- кратко и ясно изобличава „дъблочината” на демонстрирания агресивен „патриотизъм” на хора, които сами илюстрират правилото, според което на въдицата на примитивния расизъм най-лесно се ловят необразованите хора ( не само в България).

Връщам се и гледам новините на ТВ 7, където водещата ми съобщава за „монометен”, вместо минометен обстрел ( друг е въпросът, че на български може да се каже и минохвъргачен, но руският език, разбираемо, продължава да доминира във военната лексика у нас). Решавам, че е грешка не езика. Но не е . Именно „монометен” обстрел пише и в текста, който тече на т.н. крол в ефира на официозната телевизия и водещата просто чете написаното, без да се усъмни, че има грешка…Което ме успокоява по въпроса за грешките- какво толкова, всеки греши, дори и овластената пропаганда, която има пари да си купи грамотни журналисти, но за чест на гилдията (все пак) не всички се продават.

Но да се върнем към терора с лепенките по витрините на магазините, които ни призовават да спрем терора на циганите. Любопитна семантична подробност е, че това се случва на площад „Журналист”- същият, където мес(т)ната месарница от месеци наред продава стоката си под портрета на Тодор Живков. Месарите ни натрапват текезесарския си политически вкус, а други агресори със собствена визия за чиста раса тероризират лепкаво чужда собственост. Претендиращите за чиста раса мърсят без съгласието на хората витрините им, които после сами ще трябва да чистят от лепкавите стикери.

И още една подробност: случайно или не, но лепенките с призива да продължим „идейте” на Атака „красят” аптеки и други магазини, но не и местния банков клон. Вероятно храбреците благоразумно са пропуснали едрия обект от съображения за (собствената си) сигурност- ами ако има денонощна охрана, алармена система или просто видеонаблюдение? По-лесно е да се тероризират аптеки, нали така…С други думи, дават си сметка, че вършат нещо нередно, но се развихрят само там, където смятат, че няма да срещнат отпор.

Питам българските медии по въпроса за отпора. Защото си спомням, как обслужваха раждането на въпросната партия. Когато на 25 март отцепници от „Атака” създадоха националистически клонинг на своята партия-майка, българските медии се скъсаха да обгрижват новороденото, което беше сукало обилно от парламентарното мляко и чрез Димитър Стоянов дори беше захранило с идеЙте си Европейския парламент. Надеждите на услужливите медии явно клоняха към това, че клонингът някак по-умерено ще представя националистическия вот в България ( пред чужденците) в угода на ГЕРБ, тъй като махалото на силната любов на бащицата Волен Сидеров към управляващия Борисов отново се бе върнало в обратната точка.

Явно няма да стане, както са се надявали. Агресията е в кръвта на примитивния национализъм и някой трябва да постави въпроса на основата на закона, ако не искаме хора, поставящи се над закона, да ни разлепят някоя нощ стикери с жълти шестолъчки по вратите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване