10/05/12 21:28
(http://ruslantrad.com/)

Изложба по време на война

Катриона Дейвис, CNN

Тези снимки са направени в рамките на една седмица (лявата на 22 септември, а дясната на 15 септември) в центъра на Алепо и показват невероятната устойчивост на някои от жителите му пред лицето на кървавата гражданска война в Сирия.  

Домът на фотографа Иса Тума в историческия район на Алепо и силно пострадал от изстрели. И все пак, на фона на кръстосания огън между опозицията и правителствените сили, Тума все още организира международен фотографски фестивал, както прави всяка година.

Тума, който е собственик на галерия в Алепо, организира изложбата в продължение на 11 години и става ясно, че шоуто ще продължи, въпреки, че битките достигат центъра на града на 19 август. Фестивалът трябва да отвори врати на 15 септември.

“Преди това продължавахме подготовката за фестивала по нормалния начин, защото не мислехме, че центърът на града ще бъде засегнат от войната”, казва Тума.

“Но животът се промени бързо. Стрелбата започна да идва от всички посоки”, добавя той.

Иса Тума стартира феставала на 15 септември, докато по улиците се води война.

Най-големият град в Сирия, в северната част на страната, се превърна в ключово бойно поле между бунтовническата Свободна сирийска армия, която контролира части на града, и силите лоялни на президента Башар ал-Асад, които се опитват да я прогонят.

До август борбата е ограничена до околностите на града, но оттогава се е преместила по-близо и по-близо до центъра.

На 27 август домът на Тума в историческата част на града, е силно пострадал от изстрели и той казва, че е бил в капан вътре в продължение на девет дни, докато битката продължава да бушува отвън.

“Линиите на Свободната сирийска армия бяха в предната част на къщата ми”, казва той, “тези девет дни бяха толкова страшни.”

“След девет дни двете страни спряха да стрелят за кратко време, за да се изтеглят цивилните.”

“Амнести интернешънъл” съобщава в свой доклад от 23 август, че цивилните поемат тежестта на въздушните удари и артилерийските атаки срещу жилищни райони, като десетки хора, които не участват в конфликта са убити и ранени.

ООН изчислява, че 19 хиляди души са били убити в цяла Сирия, откакто избухва въстанието преди 18 месеца и 1,2 милиона души – половината от тях деца – са напуснали домовете си, превръщайки се в бежанци в собствената си страна. (към момента цифрите са далеч по-големи: 30 000 официално са жертвите, а 4 милиона души са разселени – б.пр.)

Тума сега живее с родителите си в центъра на Алепо и се смята за късметлия. Той казва: “Много хора живеят на улицата или по входовете на сградите, в училищата, църквите, в градините, много хора живеят заедно, без да имат място.”

“Цяла нощ не мога да спя, защото войната се случва през нощта. Понякога водата се спира за два или три дни, понякога електричеството прекъсва, ако се стреля по кабелите.”

Много практически проблеми правят организирането на фотографския фестивал почти невъзможно, като Тума добавя: “Имаше липса на комуникация или Интернет връзка в града в продължение на почти един месец; сградата, в която фестивала се проведе беше недостъпна и произведения на изкуството, които бяха пратени от художници по целия свят, не са пристигнали.”

“Това е почни невъзможна ситуация, но искаме да отидем, защото, ако не го направим, хората ще загубят надежда”, казва Тума.

Така той организира по-малка по мащаб изложба в собствената си галерия, която не е била ударена и 60 души присъстват на символичното стартиране.

870 фотографии от 48 артисти от цял свят са показани в галерията на Тума, но не в една голяма сграда, както е планирано, а в отделни, сменящи се панели. Няколко други галерии в града предлагат да покажат части от изложбата.

“Хората бяха наистина щастливи по време на откриването”, казва Тума, “Това е много важно за всички.”

“Всичко трябва да се променя в зависимост от ситуацията, нищо не е сигурно. Всичко зависи от това, в коя посока е стрелбата, дали можем да се свържем с хора за реклама.”

Тума споделя, че голяма част от постоянната му аудитория е избягала от Сирия и сега идвали хората, които може би никога не са виждали галерията или да се интересуват от фотография преди.

Тума работи заедно с деца от бежанците в Алепо с цел да отвлича вниманието им от войната.

През март Тума стартира също проект за мир, наречен Art Camping в отговор на войната, който разделя страната, откакто протестите срещу Асад започнаха пред март 2011 година.  Къмпингът представлява серия от семинари по изкуство, музика и фотография, често насочени към бежанци или хора, които никога не са се интересували от изкуство преди.

“Хората говорят за бежанци в Йордания и Ливан, но голямата част от бежанците са в града”, казва Тума. “Всичко около Алепо е война и все повече и повече хора идват в центъра. Той е толкова пренаселен, че не може да си представите колко много хора живеят в града. Когато хората правят програми за бежанците, те им дават храна и лекарства, но не и култура или нещо, което да ги държи заети. Това е много важно за всеки, означава, че все още имат някаква надежда. Това са хора, които са принудени да напуснат домовете си, които никога не са били в галерията преди и сега се обръщат, за да правят изкуство. Около 500 души са взели участие в арт къмпинга Не съвсем заедно, но различни хора работиха в различни работни групи.”

Публикацията е част от програмата по CNN – Inside the Middle East. Може да следите в Twitter екипът на програмата: Рима Мактаби @rimamaktabi, Джон Дженсен @jonjensen, Скамс Елуазер @SchamsCNN, Катриона Дейвис @catrionadavies и Майри Макей @mairicnn.

Публикувана на 10/05/12 21:28 http://ruslantrad.com/2012/10/06/izlozhba-po-vreme-na-voyna/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване