10/06/12 07:00
(http://ruslantrad.com/)

Възможно споразумение между Иран и Ирак внася напрежение в региона

Иракският министър на отбраната Саадун ал-Дулайми с иранския си колега Ахмад Вахиди в Багдад, 3 октомври 2012.

Вестник Azzaman, Багдад. 

Източници, близки до премиера Нури ал Малики, разкриха на 3 октомври, че Малики е поискал от министъра на отбраната на Иран Ахмад Вахиди, с когото се е срещнал по-рано в Багдад, повече време, за да отговори на предложението на Иран за сключване на военно споразумение за сигурност с Ирак.

Малики поиска да изчака, докато не стане ясна позицията на САЩ относно нарушенията от страна на турски самолети.

Турски самолети са нарушили иракското въздушно пространство, за да бомбардират лагери на Кюрдската работническа партия (ПКК) в отдалечените райони на северната част на Ирак, които са част от автономния регион Кюрдистан, където турските сили се придвижват в съответствие с официално споразумение между Багдад и Анкара, ратифицирано от бившия режим в началото на 1980 г. и подновено от иракското правителство по-късно.

Отношенията между съседите се влошиха, след като правителството на Малики обвини Турция за защитата на вицепрезидента Тарик ал Хашеми, който е осъден на смърт в Багдад за предполагаемата му роля в поредица убийства.

Иззат ал Шабандар, депутат и близък до Малики, заяви пред Azzaman, че иракското правителство очаква администрацията на САЩ да използва влиянието си върху Турция, за да спре нарушаването на иракския суверенитет в съответствие със споразумението за сигурност, сключено между двете страни.

Според наблюдатели, стратегическото споразумение между САЩ и Ирак ще бъде мъртво в случай на каквото и да е военно споразумение за сигурност, което Багдад иска да постигне с Иран.

Шабандар добавя: “Очакваме Вашингтон да използва влиянието си, за да спре Турция да нарушава иракското въздушно пространство и искаме да знаем до каква степен е доверието в ангажимента на Щатите в споразумението за сигурност с Ирак.”

“Честно казано, Иран не е нашият първи избор, а се надяваме, че американците и европейците няма да притиснат Ирак в стената.”, добавя Шабандар.

Вахиди е първият ирански министър на отбраната, който посещава Ирак, но Шабандар заяви, че посещението е част от програмата и не е свързано с искането на САЩ към Ирак да възпрепятства ирански самолети при прехвърлянето на доставки за Сирия през иракското въздушно пространство, добавяйки, че този въпрос е в дневния ред на иранския министър.

Иракското правителство призова парламента да отмени или да се въздържи от разширяването на обхвата на споразумението, подписано от покойния иракски президент Саддам Хюсеин с Турция и удължено от иракския премиер Нури ал-Малики. Това споразумение позволява на Турция да преследва бунтовници от ПКК на разстояние от 15 километра навътре в иракската територия.

Правителството също така призова парламента да премахне турското военно присъствие на летището Бамарни, което включва 50 военнослужещи и бронирани превозни средства, намерени в Ирак след дни на сражения между Патриотичния съюз на Кюрдистан, начело с Джалал Талабани и Кюрдската демократична партия, начело с Масуд Барзани.

Турски самолети редовно бомбардират лагери на ПКК в Ират в отговор на проникване на бойци, които пресичат границата с Ирак, за да извършват нападения срещу турската армия, силите за сигурност и гранични милиции, подкрепяни от турското правителство.

От своя страна, Вахиди заяви, че Ирак има специално място във външната и отбранителна политика на Ислямска република Иран. Той добави, че посещението му в Ирак е насочено към проучване за споразумения за отбрана между двете страни, укрепване на отбранителните връзки и обмен на мнения по регионални и международни въпроси.

Малики съобщи на Вахиди по време на срещата, че е изключително важно да се търси двустранно сътрудничество с цел установяване на сигурност и стабилност в региона и борба срещу тероризма.

Според Шабандар, Вахиди иска да проучи ситуацията в Ирак и да информира Багдад за дискомфорта на Иран от искането на САЩ за предотвратяване на неговите самолети да транспортират оръжия в подкрепа на сирийския режим. Шабандар добява, че иранското искане ще бъде взето под внимание от Ирак единствено в съответствие с подписаното споразумение за сигурност със САЩ.  Но също така заявява, че Ирак има няколко опции и позицията му е независима, посочвайки, че Багдад е готов да предприеме нови решения с помощта на Иран.

Посещението на Малики в Москва показва именно отворените врати за нови позиции и също послание към САЩ.

Иракският действащ министър на отбраната, Саадун ал Дулайми, заяви, че Ирак е в състояние да защитава интересите си, ако е необходимо.

От своя страна Вахиди посочи необходимостта от активиране на два военни документа за сътрудничество, сключени между двете страни. Той казва също, че посещението му в Ирак е насочено към отваряне на нова страница в областта на отбраната.

Статията е публикувана на арабски в сайта на пан-арабския вестник Azzaman, преведена на английски от Al Monitor

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване