10/12/12 03:00
(http://socialevo.net/)

Как да направим работещ онлайн магазин – Социални мрежи, Част 4

Опитайте се днес да си представите интернет без социалните мрежи. Почти е невъзможно. Основните функции на социалните медии са две: да търсят и да информират. Тези функции се трансформират според желанието на потребителя – търсим приятели, търсим информация, видео, снимки, споделяме информация, преживявания, идеи и др. Сега всеки те пита за Facebook профила, а не къде живееш. И както всяко ново нещо социалните медии ежедневно претърпяват своите метаморфози и трансформации. И ако в началото идеята на Марк Зукърбърг и била просто да оцени момичетата в университета чрез онлайн гласуване, днес Facebook и всички други социални инструменти са една добре сработена бизнес машина.

Няма как, ако искате да имате работещ онлайн магазин, да не използвате социалните медии. Просто е невъзможно.

Пример: Имах Facebook профил през 2009 г. До такава степен ми беше омръзнало от него, до такава степен ми писна от споделянето на информация (моя и на приятели), че го деактивирах и реших повече да нямам. Но през 2010 се появи възможност да реализирам Ticketsandfans.com, което автоматично ме принуди да си направя отново Facebook профил. Настоящият ми профил не е с 1000 приятеля (тогава имах толкова), а само с около 90 – колеги, приятели (т.е. познавам ги на 100%), интернет съмишленици и хора, от които бих се учил, т.е. Ticketsandfans.com ме принуди да си направя отново профил.

Социалните мрежи, които използвам за развитието на онлайн магазините си, са Facebook и Twitter. В тази последна част от поредицата ще поговорим основно за тях. Не ме разбирайте погрешно. Признавам и другите социални медии, харесвам някои от тях, всяка една социална мрежа си има своето предимство. Но нека бъдем честни – когато кажете социални медии, кои са ви първите асоциации? Facebook и Twitter. Не очаквайте от мен да говоря за Pinterest, Instragram, Google+, MySpace и др., просто защото не съм добър специалист с тях, или казано с няколко думи – не говоря за неща, които не разбирам.

#FACEBOOK

 

1. Направете профил на страницата си
Това е първото нещо, което трябва да направите за своя онлайн магазин, когато решите да работите с Facebook. Направете официалния профил на страницата си, като следвате стъпките:
публикувайте цялата информация - име на магазина, интернет адрес, какви продукти или услуги продава, физически адрес на магазина, телефонен номер, електронна поща, лице за контакти. Информацията, която сте публикували в страницата си, трябва да присъства и тук;
използвайте възможностите, които ви дава профилът - публикувайте снимка на корицата, лого на магазина, активирайте функциите кой и какво да вижда и др. Не се ограничавайте и не си казвайте „това няма да ми трябва“. Запомнете, социалните медии се развиват непрекъснато и щом те ви предлагат някаква нова услуга или функция, значи е полезна, тествана и може да ви носи успех. Най-малкото може да я пробвате.

2. Поканете приятелите си
Поканете всички приятели от своя личен профил да се присъединят към страницата на онлайн магазина ви. Някои ще го направят, някои не. Поканете отново тези, които не го направят, но не прекалявайте. Ако са ви отказали два пъти, трети път не пробвайте. Просто явно не искат или нямат интерес към онлайн магазина ви. Това не означава обаче, че не ви харесват вече.

Друг метод за набиране на последователи е чрез общи интереси. Намерете групи във Facebook, които се интересуват от дейността на магазина ви. Станете част от тези групи и на членовете им също предложете да станат фенове на страницата ви. Запомнете, не е важно дали имаш 1000 фена в една страница, а колко от тях са таргетирани. Но тази тенденция може да не е вярна заради функционалността на Facebook, която уведомява ваши приятели, че сте станали фен на дадена страница, и някои от тях могат да са по-заинтересувани от предлаганите продукти или услуги от вас. Така че тенденцията на Мечо Пух тук е в пълна сила – колкото повече, толкова повече.

Пример: Аз обаче имам проблем със страницата си във Facebook. Ticketsandfans.com е американски интернет сайт за онлайн продажба на билети и следователно аз искам да имам последователи във фен страницата предимно от Западна Европа, Америка и Канада. Но съм българин и живея в България, приятелите ми са българи, следователно те не са ми таргет групата и това е причината да нямам нито една продажба на билет от Facebook. Това е причината и да имам едва 15 последователи, дошли единствено от това да не ме обидят и затова са се присъединили. Ето защо със стартирането на интернет рекламна кампания в края на годината, за която говорих предния път, ще се обърна към специалисти в социалните мрежи, които да промотират страницата ми предимно в тези части на света. Но запомнете нещо много важно, не давайте пари на новоизлюпени и неясни фирми, които срещу 45 лева ви предлагат 1000 фена в страницата. Това е несериозно и само ще си дадете парите. Аз съм съгласен да дам десет пъти повече, стига специалистите да ми гарантират поне 30% таргетиран фен списък.

3. Публикувайте
Публикувайте информация във фен страницата на магазина си. Новини за продукти или услуги, новини за доставки (успешен метод е, ако публикувате кога пратка с номер 0000001 ще пристигне до адреса на получателя), промени в цени или доставки, промени в количества и др. Не забравяйте, че социалните мрежи са за това – да споделяте, но и да бъдете споделени. Facebook е социален инструмент, от който можете да направите необходимите изводи за развитието на магазина си – всяко мнение под ваша статия е част от безплатния ви маркетингов анализ на пазара. Не забравяйте това.

Можете да публикувате всичко – снимки, текст, видео, реакции на други хора. Последните ми наблюдения показват, че публикуването на текст със снимка носи по-голяма активност на публикацията. Сухият текст вече не е достатъчен, за да предизвика някакъв интерес.

Пример: Една дама се свърза с мен по електронна поща с молба да получи оферта за билети за Формула 1. Разбира се, аз веднага предложих, ако направя конкретна отстъпка на желания пакет, дали тя ще се съгласи да ми изпрати снимки от пистата, които да са заснели нейните реакции по време на състезанието. Тези снимки ще бъдат публикувани във Facebook и в страницата на AllGPtickets.net, но това ни води до следващата точка, а именно…

4. Бъдете креативни във Facebook
Имате безплатен инструмент за споделяне – използвайте го. Бъдете креативни и не се ограничавайте само до стандартни публикации. Правете игри, анкети или просто поканете своите фенове да станат част от публикациите. Това ще привлече много нови фенове, които ще искат също да се забавляват. Имате толкова много инструменти – събития, покани, разработване на корпоративни статични или функционални страници, които да приканват към различни неща.

Пример: След като фен страницата на Ticketsandfans.com започне да функционира така, както я искам, предвиждам игра с феновете, която ще е елементарна, но и ще е печеливша и за двете страни. Ако публикувам новина за предстоящите финални мачове в Шампионска лига, ще приканя феновете да споделят с мен защо искат да посетят това събитие и един от отговорилите ще спечели безплатен билет за финала на лигата. Разбира се, това е просто идея в зародиш, но виждате, че Facebook предлага тази възможност. Ясно какво ще спечели победителят. А какво ще спечелите вие? Ще акумулирате много фенове за кратък период от време.

5. Използвайте приложенията на Facebook в своята страница
Не забравяйте, че процесът на комуникация винаги е двупосочен, т.е. вашите клиенти могат да знаят за вас в интернет, но не и във Facebook. Ето защо е хубаво да използвате приложенията на Facebook, които са предназначени за интернет страници. Поставете в основната си страница плъгин, който показва феновете на сайта ви във Facebook, поставете бутони за споделяне, което ще позволи не само вие да споделите продукт или услуга, а и съвсем нов посетител, на когото това му е направило впечатление. Също така е желателно да дадете възможност на всеки един посетител да направи коментар към продукт, услуга или новина с Facebook профила си, което допълнително може да ви доведе нови клиенти или последователи.

6. Продавайте
Това е идея, която се разработва все още от Facebook. Казвам разработва, защото компанията преди време стартира подобно приложение с цел да подпомогне корпоративните си потребители да продават директно през страницата във Facebook. След направени анализи обаче се установи, че на този етап като че ли са изпреварили времето си и отзивите бяха предимно негативни. Това не ви пречи обаче вместо да използвате подобно приложение, директно да публикувате конкретна стока с конкретна цена като част от своя пост. За онлайн магазини в зависимост от софтуера на магазина компаниите, които са го предоставили, дават възможност за интегриране на съвместен плъгин с вашата страница във Facebook, което от своя страна води до показване на продуктите ви с цени, описание и бутон „Купи“ директно във фен страницата на магазина. Дори и да сте скептично настроени към тази идея, нищо не ви пречи просто да я тествате. Казват, че от опит глава не боли (в което вече дълбоко се съмнявам).

#TWITTER

Това е втората социална мрежа, която използвам за своите продажби. Мога да кажа, че на този етап съм очарован от социалната мрежа, тъй като при нея дейността на Ticketsandfans.com изглежда претърпява своето положително развитие. Но кои са основните стъпки при използването на Twitter?

1. Направете си профил
За разлика от Facebook Twitter е значително по-елементарна социална мрежа не заради функционалността си, а заради факта, че тя е повече микроблогинг система, отколкото Facebook. Желателно е, когато правите профил на страницата си в Twitter, да използвате същия електронен адрес, който сте използвали при профила си във Facebook. И двете социални мрежи дават възможност за съединяване на двата профила, което в един бъдещ етап би ви улеснило при публикуването на информация, защото тя ще излезе едновременно и в двете социални мрежи. Действията при направата на профил са същите като при първия случай по-горе, но с малки изключения:
- имате по-малко разрешени символи, за да опишете себе си;
- Twitter ви дава възможност да направите своя корпоративна визия на background страницата си;
- размерите за лого са по-малки, отколкото във Facebook.

В това отношение не сте облагодетелствани в сравнение с Facebook, но това е вследствие основната функционалност на мрежата – да бъдете кратки, точни и ясни. Това е първоначалната идея.

2. Прочетете упътването
Това не е препоръчително, а задължително. Прочетете упътването как да използвате Twitter, не защото не знаете как да публикувате съобщения, а защото трябва да разберете смисъла на социалната медия, а именно:
- вашите съобщения са само от 140 символа. За разлика от Facebook тук вие имате право само на 140 символа, т.е. кратки, точни и ясни. Трябва да прецените какво да публикувате, коя е най-важната информация, която искате да се види от потребителите.
- това, че вие следвате някого, не означава, че и той ви следва. Да, докато във Facebook трябва да чакате някой да потвърди приятелството ви или да ви дадат разрешение да се присъедините към някоя група (ако е затворена), то в Twitter не е така. Вие може да следвате когото си поискате без разрешение и съответно ще получавате на своята стена неговите постове, но той може и да не ви следва, което означава, че той няма да получава вашите съобщения. Единственото изключение, разбира се, е в случай че потребителят е скрил туитовете си от публиката. Тогава вече е необходимо да му поискате разрешение да го следвате. В Twitter таргетирането според мен е много по-сложно, отколкото във Facebook.
- как да адресирате даден туит до директен човек? Това е предимството на Twitter – дори и да не следвате някого, винаги можете да му изпратите съобщение без разрешение, като използвате неговия акаунт.

Например: Ако искате да пишете на Иван Иванов или да му изпратите съобщение, е достатъчно в туита си да напишете @IvanIvanov и съобщението. Така той ще получи вашия коментар.

- как да използвате и защо #hashtag в своите съобщения? Това е едно от предимствата на Twitter – можете да участвате във всяка една дискусия, стига да използвате символа за това – #. По същата логика можете и да предизвикате дискусия. Така всеки заинтересуван е достатъчно в туита си да напише конкретен #hashtag и вече е част от разговора.
- използване на мултимедия. Twitter предлага тази функция, която е също много полезна. Можете да публикувате снимки или видео към някой пост под формата на съкратен линк (Twitter го прави автоматично). Споменавам това, защото както и във Facebook, така и в Twitter използването на мултимедия прави вашия туит по-ефективен, каквато е и вашата цел.

3. Пет стратегии за ефективно използване на Twitter
За да разберете най-добре как да използвате Twitter, ви предоставям едно изследване на Buddy Media, което дава интересна гледна точка върху използването на социалната медия:
- използвайте кратки съобщения. Според изследване туитовете, които съдържат по-малко от 100 символа, имат 17% по-висока ангажираност и по-голям ефект, отколкото по-дългите съобщения.
- използвайте един или два #hashtag. Проучването констатира използването на #hashtag-ве от търговските марки – едва 24% от тях ги използват. Марките, които използват #hashtag в своите туитове, получават два пъти по-висока ангажираност от тези, които не използват. Въпреки това ангажираността към корпоративните туитове намалява, ако използвате в своите съобщения повече от три туита. Запомнете: по-малкото е ПОВЕЧЕ!
- използвайте снимки. Снимката не само струват колкото хиляди думи, но е и доказано, че снимките индексират повече отговори, ре-туитове и импресии. Според Buddy Media туитове с прикачена снимка в тях получават по-голяма ангажираност.
- добавете призив за действие. Може би си мислите, че не е вярно, но да карате потребителите да ре-туитват вашите съобщения работи единствено във ваша полза. В действителност според Buddy Media туитът, който съдържа в себе си #RT или „retweet“, получава 12 пъти повече споделяния, в сравнение с тези, които не ги използват.
- изписвайте цяло думата retweet. Това вече е нещо ново за мен. Според това изследване съобщения, в които се изписва цялата дума „retweet“, получават 25% по-висока активност.

4. Как вашите туитове да станат видими за аудиторията?
Един важен фактор, който трябва да се вземе предвид, е времето, през което пускате своите съобщения във въпросната социална мрежа. За да се увеличи CTR (Click-Through-Rate) на вашите съобщения или връзки към вашите сайтове, трябва да туитвате в оптимално време, а не когато хората спят или е натоварен час от ежедневието. След като са направени вече някои изследвания за оптимално доброто време за вашите туитове, ето и какви са резултатите:

#1 ИЗСЛЕДВАНЕ
Dan Zarrela – учен по социалните медии в HubSpot
Основното заключение за най-ефективно време за туитове в Twitter е:
– за по-висок CTR: по обяд или около 18:00 ч.
– най-добрите дни за туитове са: в средата на седмицата и през уикендите.

#2 ИЗСЛЕДВАНЕ
Успоредно с изследването на Dan Zarrela услугата за съкращение на линковете bit.ly прави свое изследване и техните резултати се различават малко от по-горните:
– най-добро време за туит – следобед (между 13.00 и 15.00 ч. EST)
– най-добрите дни за туитове са: понеделник и четвъртък

Виждате, че има разминаване относно най-добрите дни за туит според двете изследвания, като най-значимо е, че според второто изследване уикендите не са добри за използване на социалната мрежа. Въпреки че това са две големи изследвания, можете да направите и собствено такова. Ето някои безплатни инструменти на разположения за вашето бъдещо изследване:

TweetWhen
TweetWhen е инструмент на HubSpot, който Ви показва дните и часовете за ре-туитване (не CTR) на туит.
И аз направих свое проучване за някои от своите профили. Ето ги и резултатите:
– за профила @BoykoNikolov – най-доброто време за ре-тутване на моите съобщения е 3 PM EST (на база Чикаго, Илинойс) в понеделник, което превърнато в българско време е 23:00 ч.

Искам да кажа, че наистина има логика, тъй като машинката търси на база активност на профила и наистина през този период от денонощието съм най-активен в Twitter. Особено с втория си профил.

Timely
Timely е инструмент, който трябва да се опита задължително. Той измерва ефективността на последните ви 199 туита, които сте споделили, и препоръчва четири възможни часа, които ще оптимизират вашите съобщения в Twitter. По-долу е screenshot на моето изследване за @BoykoNikolov.


Според резултатите 65 туита от последните ми 199 не са достигнали пълния си потенциал, което прави 33%. Реално погледнато, не е зле, като се има предвид, че инструментът дава и инструкции в кои часове да се концентрирам и така тези 33% мога да ги намаля.

Tweriod
Tweriod ви дава най-доброто време за туитове на база вашия акаунт и този на последователите ви. Резултатите за моя профил @BoykoNikolov са показани на screenshot по-долу.

Най-много последователи онлайн от моя списък с такива има в периода 1 p.m. и 4 p.m., което е между 21.00 и 00.00 часа българско време. Графиката също показва, че най-силна комуникация с моите последователи и ре-туитване има през уикенда между 11 a.m. и 1 р.м. (19.00 и 22.00 ч. българско време) и между 4 p.m. и 5 p.m. (около полунощ).

Съвет: преди време проведох един разговор с Aaron Lee – световен специалист в областта на Twitter. Неговият съвет заключение за използването на Twitter от страна na онлайн търговците беше: започнете да следвате конкретни хора и не се фокусирайте върху бързото увеличаване на последователите си. Нека първо се съсредоточите върху нарастване и достигане до 2000 верни последователи. Второ, образовайте последователите си, ангажирайте ги чрез споделянето на съвети, трикове, артикули.

#ФИНАЛ

Това е последната част от поредицата. Ако сте прочели и четирите части на Как на направим работещ онлайн магазин, вече знаете две неща със сигурност: никак не ми бе лесно да напиша тези части (но за сметка на това пък ми бе изключително приятно) и никак не е лесно да направиш един магазин успешен. Вече знаете, че направата на магазина е най-лесната част, докато поддръжката, маркетингът, съдържанието и социалните мрежи са по-трудната. Изисква се единствено търпение – да, търпението е ключовият фактор в целия този процес, защото ще има провали, но и възходи, ще има разочарования, но и мигове на успех. Единствено търпеливите биха успели в изграждането на работещ онлайн магазин. Всичко останало го има в интернет.

Забележка: искам да благодаря на Socialevo.net, че ми позволиха да публикувам тази поредица в страницата им. През тези четири седмици благодарение на тяхното разрешение спечелих три важни неща: нови приятели, по-голям трафик към boykonikolov.com, Ticketsandfans.com, AllGPtickets.net и… две нови поръчки за билети от Формула 1 и една за предстоящия мач на Кубрат Пулев. Сега вече знаете колко е важно съдържанието, което е неизменна част от маркетинга и основата на социалните мрежи!

Край!

Подобни статии:

  1. Как да направим работещ онлайн магазин – Съдържанието, Част 3
  2. Как да направим работещ онлайн магазин – Изборът, Част 1
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване