11/28/12 09:12
(http://ruslantrad.com/)

Синът на Амон-Ра

Преди една седмица стана ясно, че в Египет няма изгледи да приключи ерата на диктаторите. След като едвам се отърваха от Мубарак, “синовете на Нил” с на път да се сдобият с поредната божествена фигура в своята история – президентът Мохамед Морси, който преди седмица обяви, че всичките му укази и решения са непроменими и стана втория световен лидер след папата, чиято политика е на практика “безпогрешна”. Египетското общество за пореден път е изкарано на “Тахир” да защитава революцията, която изглежда все още е в процес на реализация.

За разлика от Тунис, където също протестите не прераснаха в открита война, но доведоха до падане на режима, Египет все още има дълъг път пред себе си, преди младото либерално движение да постигне някаква качествена промяна в своя обществен живот.  Очевидно е, че нито армията, нито Мюсюлмански братя и техния политически дериват ПСС, имат намерение да изпуснат юздите на властта и да позволят демократизация на страната и либерализиране на държавните институции, което е задължително условие за преодоляване на политическата криза.

Ясно е, че демокрация и разделение на властите не се постига за един ден, но контрареволюционните действия на правителството са крачка назад в политическото развитие на страната. Египет е един от най-значимите политически играчи в района и в момент, когато целия арабски свят се тресе от социални противоречия, слабостта на Кайро играе сериозна дисбалансираща роля. Провеждането на исканите от народа реформи може сериозно да успокои положението в страната, което от своя страна ще даде шанс на Египет да се намеси по-сериозно във външнополитическите процеси в Близкия Изток и по този начин да балансира Саудитска Арабия, Катар и Иран, които в момента преследват своите интереси в региона.

Публикувана на 11/28/12 09:12 http://ruslantrad.com/2012/11/28/sinat-na-amon-ra/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване