02/02/13 16:06
(http://socialevo.net/)

Интернет пристрастяване 2 – когато фактите говорят

Най-пагубни са последиците при децата

Интернет пристрастяване 2 - когато фактите говорят

Напоследък все повече научни изследвания се фокусират върху влиянието на интернет върху здравословното състояние на хората.  Обръща се внимание главно на поведенческите и психическите отклонения, които има вероятност да станат доста сериозни. В Китай, Тайван и Корея интернет пристрастяването - IAD (internet addiction disorder) – вече е признато като психологична диагноза, като 30% от тийнейджърите в тези страни вече попадат в групата за „заболелите”.

В инфографиката, която ще видите по-надолу, има много интересни факти. Може би най-смущаващият от тях е, че вследствие на интернет пристрастяването се наблюдава атрофиране на тези области в мозъка, които отговарят за речта, паметта, емоциите, чувствителността и др. От друга страна, хората със значително повече приятели във Facebook (при среден брой 229) имат увеличен орбитофронтален кортекс. Каквото и да значи това на езика на медицината, сигурно не е нещо нормално, след като лекарите по света са започнали да се притесняват. Загубата на концентрация и невъзможността за въздържане от употреба на интернет също са сред споменатите симптоми. В това не се съмнявам, защото и без да съм лекар мога да го установя. Една от причините за това са многото  часове, прекарани в онлайн пространството.

Сред тийнейджърите времето, посветено на интернет, е скочило със 104% – от 3.43 часа дневно на 11. В ежедневието си човек обикновено прекарва 8.5 часа пред екран, a едва 20 минути в четене на хартиен носител. В САЩ синдромът на дефицит на внимание и хиперактивност е нараснал със 66%, а възможността за концентрация е намаляла с 40%.

Сега сигурно си мислите, че ние още сме далеч от подобна опасност, но не е съвсем така. Както е отбелязано на графиката, престоя в интернет главно е свързан със социални мрежи и онлайн игри. Огледайте какво се случва в news-feed-a ви във Фейсбук. Активни ли са приятелите ви? По всяко време… Така че колкото и да са удобни и функционални новите технологии бъдете внимателни и не позволявайте да станете зависими от тях.

 Влиянието на интернет

Снимка:techaddiction.ca

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване