02/02/13 08:28
(http://vasvalch.com/)

Театрално ревю: Ръкомахане в Спокан

Преди няколко седмици отидох да гледам “Ръкомахане в Спокан” в Народния театър. Причината, поради която не съм написала реюто до момента, е че (дори сега) нямам идея какво да кажа за тази постановка.

ръкомахане в спокан

Сюжетът на “Ръкомахане в Спокан” се върти около един убиец и неговото търсене на отрязаната му преди много години ръка. В цялата история са замесени двама дребни мошеници и едно пиколо. И тази фабула би могла да бъде по Тарантиновски чудесна, ако не беше написана от Мартин Макдона. Той, на свой ред е един брутален автор, когото българската публика познава основно с “Пухеният”. Отличителното при Макдона е, че насилието избива във всички посоки на действието и залива зрителите като водопад. Дори и играта на актьорите да ти допадне и режисурата да е чудесна, от пиеса на Макдона си тръгваш със смътно чувство на неудобство и погнуса. Въобще, не се препоръчва за хора със слаби нерви.

Ако разчленя постановката на съставни части, всичко останало заслужава много висока оценка. Явор Гърдев е режисирал нещата с целия възможен реализъм, който отива на подобни творби – той все пак има опит с Макдона от “Пухеният”. Иван Бърнев прави една страхотна роля като бездушевен психопат, точно толкова сив, колкото трябва да бъде. За Леонид Йовчев пък направо не ми се говори – неговият монолог е нещото, което осмисли моето посещение на тази постановка. Допадна ми и метафората на стаята-клетка, която се прокрадва на текстово ниво съвсем леко, но е реализирана в сценографията много подходящо за Камерната сцена.

ръкомахане в спокан

И все пак всички плюсове не могат да компенсират това, че постановката няма да даде на българския зрител това послание, което може да даде на публиката в САЩ. Ако “Пухеният” третира много по-общочовешки теми и успява да предаде по същия жесток начин нещо ясно за всеки, то “Ръкомахане в Спокан” със своите идеи за политическа коректност, насилие вербално и физическо, няма как да стигне дълбоко в сърцето на българския зрител. А когато махнем посланието от една пиеса на Макдона, то в нея остава отвратителното и гнусното, разнообразено от някой светъл комедиен лъч.

___
снимки: Народен театър

The post Театрално ревю: Ръкомахане в Спокан appeared first on Васи ли?!.

Публикувана на 02/02/13 08:28 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/ikI32DxNjzU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване