02/08/13 10:31
(http://ikonomika.org/)

Защо няма пари за земеделски субсидии?

Земеделци ще протестират, защото изплащането на евросубсидиите за земеделие ще се забави с няколко месеца. В този текст няма да се занимавам с темата дали въобще има смисъл от тези субсидии (която е много интересна сама по себе си), а само с въпроса защо се стига до забавяне.

Кратък отговор: Фискалният резерв не е достатъчно голям, за да поеме наведнъж толкова плащания.

 

Дълъг отговор:

1. През ноември и декември бюджетният дефицит беше около 300 милиона лева. Това намалява фискалния резерв.

2. През декември фонд Земеделие изплати аванси за около 500 милиона лева към общините. Тези средства са взети от фискалния резерв. Ето цитат от месечния бюлетин за държавния бюджет:

Фискалният резерв към 31.12.2012 г. е в размер на 6.1 млрд. лв. Важно е да се отбележи, че през месец декември по сметките на бенефициенти-общини по различни мерки по Програмата за развитие на селските райони и по Оперативните програми на ЕС бяха преведени аванси и плащания в размер на близо 1⁄2 млрд. лв., с което наличностите по сметки на бенефициенти-общини към края на 2012 г. нараснаха до близо 0.8 млрд. лв. По този начин фискалният резерв от 6.8 млрд. лв. към ноември 2012 г. намаля до 6.1 млрд. лв. към края на 2012 г., но въпреки, че наличностите на бенефициентите-общини не са в обхвата на фискалния резерв това са свежи пари за изпълнението на проекти на местно ниво и ще подпомогнат изключително много общините за реализиране на одобрени проекти, без тези проекти да оказват натиск върху фискалния резерв през 2013 г.

3. През януари бяха изплатени глобалните облигации за близо 1.8 милиарда лева като средствата за това също бяха взети от фискалния резерв.

4. Усвояването на еврофондовете също става чрез фискалния резерв – средствата първо се изплащат от резерва, а след няколко месеца се възстановяват от ЕС. Същият механизъм е и при земеделските субсидии и земеделските фондове. И колкото по-бързо усвояване се цели, толкова по-полезни са фискалните резерви.

Така, само за няколко седмици фискалният резерв беше натоварен с плащания за 2.5-3 милиарда лева. На всичкото отгоре, отделно се искат близо 1 милиард лева за земеделски субсидии, а вероятно и сериозни суми за финансиране на ускоряващото се усвояване на евросредствата. Е, просто не е възможно наведнъж да се извадят толкова много пари от фискалния резерв, който все пак е с ограничен размер.

Изходът – както и друг път съм посочвал, фискалният резерв трябва да е по-висок, още повече, че той е под средното ниво на страните в ЕС. Наличието на по-високо ниво на фискален резерв ще предотврати забавянето на плащания по чисто ликвидни причини, каквито наблюдаваме в момента, както и ще бъде застраховка срещу рисковете, които все още съществуват в Европа.

Че резервът ще е под натиск писах още преди месец заедно с някои идеи как да се увеличи:

Така че фискалният резерв ще е под натиск през следващите няколко месеца, а и не само. [...] Разбира се, най-устойчивият начин за поддържане на резервите е да се избягват дефицитите. Но наближаващите избори увеличават риска от увеличение на разходите, без да има финансиране за тях. Затова трябва много по-зорко и внимателно да се следят бюджетните баланси и да не се допуска използването на бюджета за популистки цели.

Приватизацията и концесиите могат да бъдат източник на средства, ако се извършват по начин, който гарантира максимален интерес и конкурентни процедури. Добре е да се използва и сегашната подобрена конюнктура, за да се осигури при по-добри условия необходимото финансиране чрез ДЦК, защото няма гаранция, че тази конюнктура ще се запази.



Блогът за икономика 2013

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване