02/14/13 04:00
(http://socialevo.net/)

Продажбите на смартфони бележат спад

Продажбите на смартфони бележат спад

Продажбите на смартфони бележат спад

Последното проучване на продажбите на смартфони в световен мащаб, проведено от Gartner Inc., показва спадове в параметрите за 2012 г. Според публично обявената информация за първи път от 2009 г. насам през миналата година продажбите на смартфони са белязали значителен спад. Изследването на Gartner показва, че през 2012 г. продажбите на смартфони са спаднали на 1.75 милиарда, или с 1.7% по-малко.

Според специалистите от Gartner една от основните причини е пренасищането на пазара. Друг фактор, който бива изтъкнат от тях, е повишаването на конкуренцията в иновативния сектор и все по-богатото разнообразие от устройства, което леко измества фокуса от смартфоните. Въпреки спадовете през последното тримесечие на 2012 г. продажбите на смартфони са достигнали 207.7 милиона, което е с 40% повече спрямо същия период за 2011 г. – един ясен индикатор за повишената покупателна способност на потребителите в този сектор. 

Разбира се, компаниите, които запазват позицията си на световни лидери и държат най-голям дял от пазара, Apple и Samsung, остават недостижими за компании като Google с техния Android и Blackberry (досегашните RIM). Аргументите на специалистите от Gartner защо Apple и Samsung са толкова успешни се свеждат до фактите, че имената са силно изградени като брандове (тук говорим за високо познаване на бранда и  позитивна представа за бранда), както и качеството на самите продукти. Дизайнът, стилът и функционалността на продуктите на тези два бранда се допълват по един прекрасен начин, което им отрежда първите места в тази класация. Единствената утеха за Android си остава фактът, че операционната система остава водеща с 69.7% пазарен дял, следвана от iOS с 20.9% и Blackberry съответно с 3.5%.

Снимка: Samsung

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване