07/12/12 13:28
(http://www.klassa.bg/)

Продажбите на компютри бележат лек спад през второто тримесечие

Доставките на компютри в световен мащаб са отчели спад през второто тримесечие, сочат данни на анализаторската компания IDC, цитирани от Investor.bg. Продадени са били 86,7 млн. компютри, което представлява лек спад от 0,1% на годишна база, пише MarketWatch. Продажбите са по-ниски с 2,1% от първоначалните прогнози на компанията.
В доклада се цитира "ограничено" търсене в САЩ, Европа и дори в Азия, която според групата за технологични изследвания е имала "най-лошото си представяне от години".
"Потребителите продължават да не желаят да закупуват персонални компютри в тази среда на технологичен преход и слаба икономика," се казва в съобщението на IDC.
Доставките на компютри в САЩ са спаднали с около 11%, което представлява значителен спад от прогнозите на IDC за намаление от 4,4%. „Ние прогнозирахме началото на спад за САЩ, но това е доста по-лошо, отколкото си мислехме," каза Чоу.
Доставките за Азия са на нивото от предходната година, като според IDC това е най-слабото представяне на континента от години.
Междувременно друга агенция за проучвания в сектора – Gartner, също съобщава за нежелание на потребителите да купуват компютри. През второто тримесечие продажбите на персонални компютри стагнират до 87,5 млн. броя.
Според анализа на Gartner американският производител Hewlett-Packard остава лидер на пазара с 14,9% пазарен дял, следван от китайската компания Lenovo с 14,7% и тайванската Acer с 11%. Американският концерн Dell Inc. е четвърти в класацията с 10,7%.
Данните обаче показват, че Lenovo е на път да измести Hewlett Packard от върха. Пазарният дял на американците пада от 16,9% до 14,9 на сто, докато китайската Lenovo расте с бързи темпове, като двете компании се разделят от едва 200 000 компютъра. Ако трендът продължи, още през текущото тримесечие Lenovo може да заеме лидерската позиция.
След успехите си на родния пазар през май 2005 г. Lenovo придоби PC подразделението на IBM и така започна настъпление и към международните пазари. Оттогава китайците се наложиха на второто място сред най-успешните производители и изместиха оттам друг американски конкурент – Dell, припoмня Financial Times.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване