03/04/13 14:00
(http://ruslantrad.com/)

Саможертвата, за която народът остана безмълвен

69267_10200643976965168_1171896439_n

Тъжен съм. А също и ядосан.

Научавайки новината, че Пламен Горанов, 36-годишният варненец, който се самозапали в знак на протест срещу олигархията и групировката ТИМ, е починал, нещо застина. Честно казано, не вярвах, че ще почине. Смятах, че ще оцелее, с много наранявания, но ще е жив, за да могат приятелите му и всички около тях, да се вдъхновят и да се опрат на него.

Но Пламен почина. На 3 март. Самозапалил се, за да предаде послание на всички, които не посмяха да застанат пред очите на мафията, да назоват проблема. Послание към всеки общественик, който не говори, към всяка медия, която криеше истината, към всеки политик, който избра престъпността пред дълга.

Смъртта на Пламен заслужава всички площади да се изпълнят с хора и да се поиска отговорност от хората, които трябва да я понесат – престъпниците зад официално признатите партии. Но се съмнявам, че дори тази саможертва ще е достатъчна, за да излязат от битовизма си мнозинството от българските граждани.

Ако има поне малко достойнство  кметът на Варна (който е на този пост от 1999, ако не греша) трябва да подаде оставка, както поискаха над 70 000 варненци на 3 март.  И както каза един приятел във Facebook -

“сега трябва да се кръсти един площад на Пламен Горанов…или на ТИМ – зависи гражданите какво ще изберат.”

Да, наистина – от нас, всеки един от нас вкъщи, на работа, на улицата, които още се чудят дали да излязат навън или, които са се върнали разочаровани, от нас зависи какво ще е бъдещето ни. Политиците сме ги избирали ние, те са дошли от същия този народ. Зад тези партии и политически структури, седят хората с реалната власт – престъпници, олигарси, за които всички ние сме просто некачествен човешки материал.

Още по-фрапиращо е, че за мнозина няма символика в акта на Пламен Горанов, той, според тях, е просто…луд. Мнение, изказано във Facebook, описващо народопсихологията на доста хора:

“Това е най-голямата глупост която съм чела в живота си. Съболезнования на близките, ама да превръщате едно самоубийство, (породено Бог знае от какво) в геройство е идиотско. Някой да ми обисни точно каква му е саможертвата, защото you just went full retard.”

Разбирате, нали? Масово не се знае защо един човек в България се самозапалва. И докато един Мохамед Буазизи подпали 20 държави в борба за по-добър живот, то у нас, гражданите погледнаха в другата посока – където няма самозапалвания, няма политическа криза, животът е лесен и плановете за морето през лятото са по-належащи от днешния ден.

Господа, вие сте страхливци.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване