10/10/10 08:54
(http://e-vestnik.bg/)

Герт Вилдерс - фалшивият пророк

Герт Вилдерс. Снимка: хедлайнс

Изрусената му коса не може да бъде сбъркана, но този път устата му, най-голямата в холандската политика, остана затворена. Герт Вилдерс, лидерът на антиимигрантската Партия на свободата е подсъдим за насаждане на омраза и за дискриминация срещу мюсюлманите. Но когато се изправи пред съдиите, защитникът на свободното слово остана безмълвен.

Съдът изслуша някои от най-добрите попадения на Вилдерс – „Коранът е „Моята борба” на една религия, която възнамерява да елиминира всички останали”(2007 г.), „Ислямът иска да контролира, подчини и иска да унищожи нашата западна цивилизация” (2008 г.), Коран, лишен от сурите, проповядващи омраза „ще трябва да има формата на Доналд Дък (книга с комикси)” (2007 г.). Въпросите на съдиите бяха невинни до комичност. Дали наистина Вилдерс е казал тези неща? Дали е бил емоционално претоварен? Дали се е допитал до адвокат? Дали наистина е трябвало да прави алюзия с Доналд Дък? Отговорът беше упорита тишина.

Може би държавата не бива да се занимава с преследването на политици заради радикалните им възгледи. Но моментът в Холандия е напрегнат. Заплахата за убийство виси във въздуха в традиционно считаната за толерантна страна. През 2002 г. Пим Фортюн, по-ранен антиимиграционно настроен политик, беше убит. Две години по-късно създателят на антиислямски филми Тео ван Гог, също беше убит. Сега г-н Вилдерс се движи само под засилена охрана и живее на тайно място.

Още по-важно е, че той стана политически значима фигура. Партията му излезе трета от парламентарните избори през юни с 15 % от вота и сега ще участва в правителството на малцинството на либералната партия заедно с дясноцентристката партия на християн-демократите. В замяна на участието си в правителството Вилдерс си измоли обещание за по-строги правила за имиграцията, забрана за някои мюсюлмански облекла и повече средства за възрастните хора. Местните вестници наричат това правителство „Вилдерс 1”.

Партията на Вилдерс е само една от многото антиимиграционни и антиислямски групировки набиращи сила в северноевропейските страни, няколко известни с либералното си управление. Но общият момент за всички нови крайнодесни партии в Западна Европа е неприязънта към чужденците и особено към мюсюлманите. Големият въпрос е дали Германия, европейската страна най-податлива на десен екстремизъм, ще бъде следващата.

Тук се намесва и въпросният г-н Вилдерс. Той посети Берлин в началото на месеца, за да участва в основаването на нова партия, наречена „Свобода”, чийто лидер е Рене Щадкевиц, бивш член на християндемократическата партия. Пред аплодиращата тълпа Вилдерс заяви, че и германците трябва да защитят идентичността си срещу ислямизацията.

Вилдерс не бива да бъде подценяван. Определяйки за враг исляма, а не чужденците, и насочвайки реториката си към въпросите за свободата, а не към расата, става по-трудно той да бъде разобличен като реакционист, расист, или неонацист. Вилдерс не иска да бъде свързван с фашистите. Не изпитва антисемитски настроения и е яростен поддръжник на Израел. Поради липса на по-добър термин той е радикален либерал – защитава еманципирането на жените и правата на хомосексуалистите.

Той се бори да защити свободите на Запада – врагът е ислямът (а не мюсюлманите, според него), който иска насилнически да унищожи тези свободи. Някои от тези възгледи отговарят на тези на американските консерватори. Според Даниъл Пайпс, американски учен и отявлен критик на ислямския радикализъм, Вилдерс е „най-значимият жив европеец”.

Вилдерс беше поканен в Ню Йорк, за да участва в митинг по повод годишнината от терористичните удари на 11 септември 2001 г. и да се противопостави на изграждането на мюсюлмански център в близост до мястото на разрушения Световен търговски център.

Въпреки това американците, както и европейците трябва да бъдат внимателни по отношение на Вилдерс. Развенчаването на радикалната ислямистка идеология е правилно и дори необходими. Но да се атакуват исляма и Корана е опасна глупост, ...

Публикувана на 10/10/10 08:54 http://e-vestnik.bg/10151/gert-vilders-falshiviyat-prorok/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване