03/18/13 03:56
(http://socialevo.net/)

Сандра Алексиева – за вкуса на дигиталния маркетинг

Сандра Алексиева

Тя е млада, енергична и е Sales Manager в дигитална агенция Social Me, а също и собственик на един от най-популярните кулинарни сайтове в България –„1001 рецепти“. На десетия Social Me Workshop в Интерпред на 6 април ще бъде лектор в ролята си на специалист в успешната онлайн комуникация в социалните мрежи. Но преди да изнесе своята лекция на тема „Създаване на авторско съдържание и диалог с таргетирана аудитория“, Сандра Алексиева сподели пред екипа на Socialevo.net рецептата за добрия вкус на дигиталния маркетинг.

 

Разкажете ни повече за себе си и това, с което се занимавате.

Динамичен човек съм и ежедневието ми е изпълнено с различни дейности, като всички са под общия знаменател „комуникация“. Завършила съм Връзки с обществеността в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и съм собственик на кулинарния сайт „1001 рецепти“. Също съм част от екипа на дигитална агенция Social Me. Ежедневието ми преминава онлайн в комуникация буквално със стотици хиляди хора, тъй като комуникирам с крайните потребители на много различни брандове. Това прави всеки мой ден различен.

 

Как Ви хрумна идеята за кулинарния сайт, какво ви вдъхнови и защо точно кулинарен?

Идеята за сайта се появи сама и беше естествен път на бранда „1001 рецепти“, който израсна от печатно издание в уебсайт – в днешно време нещата не са на един лист разстояние, а на един клик. Да превърнем списанието в сайт беше очакван ход предвид развитието на потребителските интереси. Вдъхновението идва от желанието да увековеча кулинарния талант на покойната ми майка, която ми е дала умението да готвя и комуникирам с хората успешно. „1001 рецепти“ е посветен на нея и в този смисъл проектът не е просто бизнес за мен, той е цялата ми позитивна енергия, събрана на един уеб адрес.

 

Каква е стратегията за набиране на толкова стабилна популярност, въпреки голямата конкуренция?

Днес е почти невъзможно да измислиш нещо ново, за което на никой никога не му е хрумнало досега. Затова е важно, когато си избереш пазарен сегмент, да създадеш продукт, който има уникална добавена стойност. Оттам нататък трябва да се стремиш да комуникираш този продукт с крайния клиент именно чрез добавената стойност, с която се отличаваш. Ще дам за пример 1001 рецепти – има над 150 български кулинарни сайта, но онова, с което той се отличава от всички останали, е, че всяко едно ястие от всичките над 2100 в сайта е сготвено, снимано и изядено от нашия екип. Всяка снимка е авторска и точно това, което хората виждат на нея, е порцията, която съм опитала. Това са близо 6 години труд без почивен ден, едно лудо готвене, една кулинарна емоция, която никой у нас не е съхранил по този начин, не я е предал на хората и не я развива. Феновете на 1001 рецепти познават и оценяват тази отличителна черта на бранда и ключът към тях се крие в директната комуникация и в това, че винаги могат да се допитат за кулинарен съвет до нас и да получат личния ми отговор и препоръка.

 

Как провокирате интерес у читателите си?

С лично отношение. На никого не му се четат просто едни рецепти. Стремя се да предам както информацията за проготвянето на ястието, така и съпровождащата го емоция, атмосфера…

Това правило важи не само за рецептите – ако искаш хората да те четат, дай им нещо от себе си, не само основната информация.

 

Може ли работата да бъде доходоносна и приятна едновременно?

Мисля, че единственият начин работата ти да е доходоносна е да я направиш приятна. В общи линии това е едно колело, което се върти на следния принцип – за да изкараш пари, трябва да си наистина добър в нещо, за да си добър в нещо, трябва да го правиш качествено и с отношение, да даваш всичко от себе си в професионален план. Няма как да си добър в нещо и да влагаш емоция в него, без то да ти носи удоволствие. Единствената трудност е да намериш онова, в което наистина те бива, което ти се отдава и в което би вложил цялата си енергия. Останалото е въпрос на упоритост и на умение да се изолираш от негативната енергия на хората. В България има прекалено много песимисти, а аз не познавам нито един преуспял човек, който не вярва в себе си.

 

Как преминава един Ваш ден в Social Me?

Част съм от тази фирма от две години и доскоро бях с друга позиция – Project Manager. Работата ми включваше създаване на корпоративни фен страници в социалната мрежа, изграждане и следване на стратегия за развитието им, генериране на съдържание за тях и реализиране на успешна комуникация с крайните потребители. За този бизнес са нужни много познания в сферата на Public Relations и умение за бърза реакция в кризисна ситуация. Макар да звучи странно, работата ми в Social Me е пряко свързана с кулинарния ми проект, тъй като и двете фирми се основават на добра онлайн комуникация. В този смисъл съм развила уменията си и съм постигнала целите си, благодарение на съчетаването на двете ми основни дейности. Точно заради това съм част от лекторите на Social Me Workshop #10 – за да предам на хората в тази област познанията си за комуникацията в социалната мрежа.

Social Me Workshop #10

Днес, след почти две години в Social Me, съм с позиция Sales Manager и всеки мой ден е пълен със срещи и разговори с нови хора и компании.

 

Смятате ли да се занимавате с други проекти в близко бъдеще?

Имам енергията, ентусиазма и идеите да развия още поне 1001 проекта, но това може да се реализира само ако някой ми помогне да превърнем денонощието в 50 часа. В рамките на денонощие, което има само 24 часа, не мога да инвестирам време в други дейности. Поне засега.

 

Какви съвети бихте дали на авторите от socialevo.net?

И на авторите, и на читателите на SocialEvo.net, бих казала само едно – не забравяйте, че вкусът на живота не се крие нито в рецептите, нито в монитора ви. Той се появява тогава, когато затворите лаптопа и се усмихнете на близките си.

 

Визитка: Сандра Алексиева

Sandra AlexievaСандра Алексиева е собственик на един от най-популярните кулинарни сайтове в България, достигнал до най-голям брой таргетирана аудитория в пазарния си сегмент. Над 160 000 са феновете на кулинарния бранд „1001 рецепти“, който комуникира ежедневно и предлага на аудиторията изцяло авторско съдържание. Като експерт в масовите комуникации и Project Manager в Social Me Сандра Алексиева създава съдържание и реализира успешна комуникация с таргетираната аудитория на над 20 бранда, лидери в своята сфера.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване