03/21/13 16:24
(http://nellyo.wordpress.com/)

Медии, избори, референдуми: правилата

Една от препоръките на ОССЕ при последните избори беше по повод платената политическа реклама в БНТ и БНР.

Едновременно е вярно, че

[1] Обществените медии имат нужда от средства.

[2] Информираният избор на гражданите е важен за демокрацията.

След последните избори се проведе  активно обсъждане на възможности:

  • за намиране на по-добър баланс между интересите на обществените медии и гражданите, включително за свободата на БНТ и БНР  да информират в новинарските си емисии за кандидатите и хода на кампанията, не (само) в специално предвидени форми и не (само) срещу заплащане;
  • за разграничаване  и означаване  на платеното съдържание във всички медии, с акцент върху печатните, и за по-ефективна защита на гражданите срещу  представянето на платената реклама  за редакционно съдържание.

Постъпили са предложения за промени в Изборния кодекс в тази посока. Някои дори са приети – например за обявяване в интернет на договорите между медиите и кандидатите.  За съжаление разговорът  остава незавършен.

Днес има поне  два информационни повода  за връщане  към темата:

[1] Публикуваната тарифа за предстоящите избори показва, че цените на различните форми на медийно отразяване са повишени спрямо предходните предизборни кампании. Асоциацията на европейските журналисти – България  изразява тревога от по-високата бариера пред участието.

[2] Публикуваните днес изменения  в правилата на британския регулатор за отразяване на избори и референдуми (стр. 93 и сл.) Балансите на интереси са резултат от продължителна  експертна работа на основата на  интензивни обществени консултации. Вижда се още, че стандартите за безпристрастност и точност във Великобритания се отнасят до всички медии .

Промени в правилата са необходими – горният пример показва как се изработват и обосновават те.


Публикувана на 03/21/13 16:24 https://nellyo.wordpress.com/2013/03/21/media_elections/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване