03/26/13 03:54
(http://socialevo.net/)

Как да изградите комуникационната си стратегия (част 1)

KS1
Как да изградите комуникационната си стратегия (част 1)
 
Изграждането на комуникационна стратегия е част от маркетинга на всяка фирма. Има и бизнеси, които все още не са съгласни с този факт. Но няма как да пропуснем елементите, свързани с условията на пазара – основни конкуренти; пазарно влияние; бариери, които трябва да се преодолеят за постигане на целите; силни и слаби страни на бранда.

В разработването на примерна комуникационна стратегия ще се фокусираме върху комуникацията, т.е. как да бъде преработена информацията, която имате за пазара и бранда; как тази информация да стане разбираема за вашите клиенти; кои канали да използвате и как да ги интегрирате. Предстоят няколко публикации по темите.  

 

Какви проблеми на клиентите разрешавате със своя продукт?

Например имаме онлайн магазин за качествени детски дрехи от Англия. Асортиментът от стилове и номера е много богат. Един от проблемите, които разрешавате на клиентите си, е липсата на свободно време да обикалят магазините. Вие предлагате достатъчно богат асортимент от стилове и номера; имате политика за връщане на дрехите. Така решавате този проблем! За 15 минути майките намират подходящите дрехи за своите деца, т.е. вие им подарявате 2 часа, които могат да прекарат с приятелки, вместо да губят време в мола. Добрата политика за връщане на дрехите може да бъде: за ваша сметка или ако поемате половината доставка. Това улеснява решението за покупка, защото клиентите ви знаят, че изборът им е обезпечен. Така отново им пестите време! Вашето предимство е, че цените времето на своите клиенти, затова искате да улесните максимално избора им и процедурите по връщане на неподходящата стока. Кажете им, че искате да бъдат удовлетворени и да имат повече свободно време за себе си!

Задача:

Тук е моментът да помислите какъв проблем решавате със своите продукти, услуги или бизнес. Отговорът на този въпрос ще ви помогне да комуникирате силните си страни правилно.

 

Какви са характеристиките на клиентите, които купуват вашия продукт?

Много е важно да си отговорим на този въпрос. Ако се придържаме към горния пример, приоритетни клиенти са работещите майки и бизнес дамите. Те държат на качеството, коректното отношение и бързата реакция от ваша страна. Купуват често и обичат да се чувстват специални.

Затова могат да се включат в програма за лоялни клиенти – с отстъпки, първи да научават за новата колекция, да получават малки подаръци. Това са хора, които са в крак с новостите и тенденциите; имат големи очаквания, държат на спокойствието си и са готови да платят за него; търсят престиж и позиция в обществото.

Задача: 

Ако все още не познавате клиентите си, опознайте ги! Какво обичат да правят? Къде ходят? Какви навици имат? Какво търсят? Отговорите ще ви помогнат много успешно да откриете каналите, които са най-работещи точно за целевите ви клиенти. 

Като знаем всичко това, можем да преминем към разработване на каналите, посланията и начините, по които да комуникираме с клиентите си.

 

Очаквайте втората стъпка: „Комуникационна стратегия – избор на канали и тяхното интегриране“!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване