04/15/13 08:52
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: ПАТРИОТИЧЕН КАПИТАЛИЗЪМ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Май нещо не ми е наред, граждани – всеки път, когато ме правят на идиот, се чувствам идиот. Пък гледам, че подобни неща вие ги понасяте с достойнство и стоицизъм, сякаш са неизбежната гравитация.

Онзи ден един „енергиен експерт” компетентно обясни защо, след като привременното правителство намали такса пренос на тока, цената му ще се вдигне. Ето защо – ниската такса ще отпуши износа, оттам количеството евтин ток за навън ще се увеличи, това ще доведе НЕК, която се грижи за преноса, до допълнителни загуби, тях пък ще трябва да покрием ние, нещастниците от вътре /и нещастници отвътре/, които и без това купуваме само скъпия ток, който остава.

„Е, какво се мръщите, това е вид благотворителност! – гледат укоризнено в Пловдив, където много обичат благотворителността. – Ако някой благотворител от вън ни продаде на нас евтин ток – продължават да човъркат раната – няма ли да си купим с удоволствие?”

Ще, ама никой не ни продава евтин, `щото ние си имаме скъп – отървавам се за малко от навлеците.

В тази история има няколко неща за отбелязване. Първо – сложих „енергиен експерт” в кавички, защото, докато обясняваше, човекът се държеше, сякаш нещата не само стоят така, а и така е правилно да стоят. А това изобщо не прилича на експертно поведение, дори идиот като мен вижда пробивите в тази логика.

Второ – намалената такса пренос, макар минимално, би трябвало пряко да намали сметките ни, защото уж е част от цената на общия енергиен микс, с който напоследък ни проглушиха ушите. А дали това ще вдигне загубите на НЕК, не би трябвало да ни пука изобщо – обяснение за което виж по-долу.

Трето, защо, по дяволите, продължава да има разлика между цената на енергията за вътрешния и цената за външния пазар. С този въпрос, ако нямат нищо против, да се заемат омбудсмана, комисията по дискриминация към следващото Народно събрание, както и органите, които се занимават с дискриминация в ЕС. Ако си спомняте, преди време те ушите ни проглушиха, че дискриминираме бедните чужденци в България, като ги караме да плащат по-скъпо за хотел. А сега мълчат като пукали, никой се не сеща, че да продаваме ток на собствените си граждани по-скъпо, отколкото на чужденците, също е форма на дискриминация.

Четвърто – никой да не ми обяснява, че НЕК търпи огромни загуби, защото цената на преноса се е понижила. НЕК търпи огромни загуби по други причини – високо ниво на технологични загуби по мрежата, което си е високо от години, защото така е удобно на енергийната мафия; безумни задължения на компанията, свързани с гьола в Белене и други големи шлемове, защото така е удобно на енергийната мафия; високи разходи на фирмата, свързани с нереално високи за нейното реално състояние заплати, както и с кражби по всички линии, защото така е удобно на енергийната мафия. От която НЕК всъщност е част, де, да не си помислите нещо друго.

Пето – със страшна сила виси въпросът „защо загубите на НЕК трябва да бъдат покрити от нас, потребителите”. Да, ние, да ви кажа под секрет, сме платили за създаването на компанията и за всичко, което тя притежава, дори продължаваме да плащаме заплатите и екстрите на нейните служители, но пък, съвсем под секрет – не сме акционери в нея. С други думи – вече дълги години инкасираме само преки загуби, но не и преки печалби от НЕК. И въпреки това пак точно от нас се очаква да я спасим от загубите, които тя ще търпи от намалената такса пренос.

Ами да си я спасят онези, които печелят от износа на евтин ток навън. Или да се фалира тази НЕК и друга фирма да се създаде.

Ама тя е държавна, казват „експертите”, и не може да се фалира. Без нея енергийната система ще рухне, много хора ще останат на улицата, ще трябва да внасяме ток от чужбина и ред, ред други лоши последствия ще има…..

Пълни глупости, граждани! Всяка фирма, включително и държавна, може да се фалира, при това без за гражданите като цяло да настъпят каквито и да било лоши последствия, само добри. Ако мене не вярвате – направете справка с дейността на покойната лейди Тачър. Но бъдете сигурни, че без НЕК например българската енергийна система ще си остане съвсем същата, просто енергийната мафия ще трябва да се поразмести. Дори и това обаче не им е удобно, защото означава известно преразпределение на територии – пък те в момента тъкмо са си ги разпределили и са се кротнали на вимето да цуцат. Някои трудови хора може би наистина ще останат на улицата заради подобно решение, но това е нормално, след като не си вършат работата както трябва, а получават такива заплати, сякаш си я вършат. Нали никой друг, освен нейните служители, не смята, че сме създали НЕК като социална служба за борба с безработицата сред нейните служители, а не като икономическа структура, чиято цел е да облекчи максимално живота на нас, гражданите, които плащаме за всичко. Защото пък ако я признаем за социална служба, възниква въпросът как така заплатите на спонсорираните служители са по-високи от тези на спонсориращи ги граждани? Или откъде накъде техните работни места са по-гарантирани от тези на всички останали?

Колкото до опасността да внасяме ток от чужбина, вече видяхме, че това не е никаква опасност – за тези, дето внасят от нас, опасно ли е, по-скъпо ли е, по некачествен ли им идва токът….. Дори смея да твърдя, че – ако изключим горките бандити от енергийната мафия, които разчитат само на жалките си приходи, одрани от редовия български гражданин – за самия редови български гражданин ще бъде благословено решението да има десетки фирми, които, вместо да изнасят, да внасят евтин ток и да ни го продават в конкуренция. Нали заради доматите от Полша, салатата от Исландия, виното от Аржентина и Чили вече трябва добре да сме разбрали, че нищо страшно няма да купуваме по-евтините чужди стоки, вместо скъпите български.

Ако някой поиска от вас, граждани, първо да платите, за да произведе той нещо, после да платите, за да продаде той нещото на печалба, с която да си купи „Мерцедес”, а накрая децата ви да платят за пенсии и клинични пътеки на неговите работници, които той е забравил да осигури, то този някой, помнете ми думата, много скоро ще опита да ви убеди, че в света, освен другите мрачни фантазии, съществува и нещото, наречено  „патриотичен капитализъм”.

Той има няколко особености. Съществува само в България. Вони, та се не трае, колкото и да е абсурдно това за нещо абстрактно. Спокойно се изповядва от хора със съвършено  различни партийни пристрастия, хора както от бизнеса и свободните професии, така и от държавния апарат, хора, достигнали различна степен на своята умствена и морална деградация.

Общото между всички тях е убедеността им, че патриотичният капитализъм има една свята и неизменна същност – нивото на вашия патриотизъм се измерва с нивото на благоденствие на този, който ви убеждава в съществуването му. А обратното изобщо не е вярно. В това също са убедени.

Искаш да кажеш, че всички от веригата постоянно се е…ват с нас по енергийната тема? – питат очаровани сеирджии в Пловдив.

И не само по енергийната, не само.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване