11/01/13 09:30
(http://asenov2007.wordpress.com/)

БЕЖАНЦИТЕ – ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ И ГОЛЕМИ ПЕЧАЛБИ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Между 7 и 8 хиляди души са бежанците от сирийския конфликт в България. Те живеят в мизерни условия и имат нужди, с които българската държава явно не може да се справи. Дали обаче проблемът е в капацитета на страната или в това доколко изобщо е адекватно поведението на властите. По темата днес разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, наистина ли сирийските бежанци в България нарастват лавинообразно и са заплаха за националната сигурност на страната, както твърдят някои политици?

- Въпросът има няколко теми, които се нуждаят от уточнения, Фили. Първо – думата „сирийски” е обобщение и се ползва само за удобство. Сред тях, освен сирийци, има либийци, иракчани и хора от други арабски страни. От гражданите на Сирия пък около 80 процента са кюрди.

- Защо това е важно?

- Защото покрай обобщението „сирийски бежанци” пропагандата тук внушава, че те идват и искат да останат в България, така че скоро ще ни залеят – докато случаят съвсем не е такъв. Според официалните анкети около 85 на сто от тях искат само да преминат през страната на път към свои роднини в Западна Европа. Едва 15 процента смятат да се заселят тук, като това не е плод на страстно желание, а на пълна безизходица.

- Така е, но според съществуващите европейски конвенции точно България трябва да реши въпроса със статута на тези хора, тъй като е първа приемаща страна…..

- Да, Фили, но въпросът е защо България се мотае с административно-полицейски процедури месеци наред, вместо да издава бързо съответните документи и така бързо да разчисти струпването. А не го прави по няколко причини. Първо – не може да смогне чисто административно. При съществуващата тук система за издаване на документи, която не е ангажимент на гражданските власти, а на полицията, трудно е дори да се наеме временен персонал за обработка на документите, защото ще вземат да научат някоя полицейска тайна. Второ – политици и администрация напоследък успяха силно да надъхат българското общество, като внушават, че хуманитарният проблем на група хора е всъщност проблем на българската национална сигурност и полицията се занимава повече с проучвания в това направление. Така времето за реакция се удължава, а значи – влошава се положението на всички бежанци, настанени във временни или набързо пригодени за целта лагери, които са без елементарни условия за живот, без отопление при идващата зима, изобщо, места от преддверието на някакво чистилище, ако не и на самия ад. Има, разбира се, доброволци, неправителствени организации, отделни хора, които помагат, доколкото могат, но в такава ситуация нищо не може да замени намесата на една държавна машина, добре смазана, по презумпция. Само че тя не е. Третото и най-важно, Фили, е, че, от гледна точка на администрацията, на редица държавни служби и хора, свързани с тях, тази ситуация прилича на голям контейнер, пълен с пари, за който те държат ключа. Всъщност, колкото и парадоксално да звучи, държавата има интерес кризата да продължи и дори да се разраства. Говоря, естествено, за българската държава, каквато е – дойна крава на управляващите, а не каквато трябва да бъде – гарант за общия интерес на гражданите.

- Пламен, ще говорим още за поведението на държавата, но ти не довърши нещо. Не разбрах например защо бежанците се сочат като проблем на националната сигурност извън чисто финансовия и организационен аспект на въпроса.

- Нещата са пряко свързани, Фили – кой откъдето може, вади дивиденти. Веднага давам пример. Неотдавна правителството реши да отпусне допълнителни 27 милиона лева за нуждите на бежанците, както бе формулирано официално. Само че с малките букви в съобщението пише, че по-голямата част от тези пари са предназначени за МВР. Не за храна, одеяла, дюшеци, уреди за отопление в бежанските лагери, а за полицията. Взе се решение също да се построи 30 километрова стена по югоизточната ни граница с Турция, в района на Елхово, откъдето засега влизат най-много хора. Ще я построи военното министерство, защото има съответния капацитет, каза министър Ангел Найденов. Е, по мнение на специалисти, стената няма да спре бежанския поток. Но пък за сметка на това армията ще получи допълнителни пари, които само един бог знае как ще си разпределя. Защото нали се сещаш, че поръчка за строеж на стена насред полето, е мечта и на италианската мафия, Фили, не само на българската армия. В това отношение също особено показателна е информацията, във връзка с която вече тече проверка, че през последните години Агенцията за бежанците е похарчила около тридесет милиона лева, следа от които в бежанските лагери на практика не съществува. Струва ми се най-дипломатично, но и най-точно тази ситуация описа еврокомисарят по бежанците Кристалина Георгиева. Неотдавна тя каза, че ЕС, разбира се, ще отпусне допълнителни помощи на страната, но важното всъщност е как те ще бъдат похарчени.

Не само финансови ползи обаче извличат разни хора и институции, които са в позиция да правят това, Фили. Партия Атака например извлича директна политическа полза, като внушава в обществото страхове, че ще ни залеят ей сега сирийските бежанци и първото нещо, с което ще се захванат, е да ислямизират България. А ако не искаме да ни ислямизират, ще ни скъсат от атентати. Това са огромни глупости, Фили, дори само като се има предвид, че голяма част от населението на самата Сирия е християнско и никой там не посяга на неговата вяра. А също – че като говорим за бежанците тук, става дума най-вече за жени, деца и възрастни хора, които се опитват да оцелеят, а не да мислят и вършат нелепици. Но, както се знае, тотално загубилата подкрепа партия Атака има нужда от плашило, за да остане още малко в българската политическа игра. Така че всъщност, ако има истински заплахи за българската национална сигурност, свързани със сирийските бежанци, Фили, те са именно в манипулациите, които се правят от уж най-отговорните българи в самата България.

- Пламен, спомена за стена по границата с Турция. Това сериозно решение ли е?

- Да, Фили, колкото и невероятно да звучи, пак ще градим стената, която уж бутнахме след 89-та година. Това решение на управляващите среща доста критики, но според мен обществената съпротива не е достатъчно силна. Може би защото не всички осъзнаваме достатъчно ясно ролята на подобни, уж абстрактни, символи за хода и съдържанието на практическия си всекидневен живот.

 Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване