06/10/10 08:27
(http://e-vestnik.bg/)

Межу десни и леви гамени? Просто журналистика…

„Война между леви и десни гамени” – така писа 24 часа ( 8.6.2010) за стряскащия побой, който ултрадесни националисти нанесоха на малка група леви, протестиращи срещу дома-затвор за чужденци в Бусманци.

Никак не е маловажно- от първата си страница 24 ч. пробутва своя мазна интерпретация. Просто журналистика – приравняваш биячите на пребитите, замазваш целта на едните и другите, не се интересуваш от дългата история на въпроса, не забелязваш свастиките и фюрера им, лениво подминаваш всички подобни случаи.

Журналистите не обичат да вземат страна, както го каза и главната редакторка на “24 часа”. Техният гребен никога не върви срещу косъма- дали ще е властта (само днешната, не предишната), дали ще са крайно консервативните или просто тъпи възгледи на читателите, журналистите мажат своите интерпретации, така че да нямат проблеми. Безспорно това е изгодно- публиката в случая не иска бежанци.

На мързеливата и бедна България вече и почерня задника за има–няма 3 години в Европа и гледа отвисоко жадните и гладните, които се опитват да се промушат през оградата на богатите и красивите. Гладните и жадните могат обаче понякога да свършат някоя работа. Така миналата година бяха докарани 1200 тайландци да работят в Радомир, защото от туземното население нямало мераклии да бачкат толкова за 1000 лв. заплата. Иначе - бий ги, гони ги, затваряй ги. Българите, които и днес са презряни в Европейския клуб - все така са мръснички, покраднуват и послъгват, за 5 пари работа не вършат, а са завистливи към богатите и жестоки към по-бедните.

Но когато някой тръгне да се съпротивлява - негодувание голямо - вижда се с какво омерзение се посрещат например стачките у нас: „Тия пък какво искат!?!”
А иначе, колкото и да пишат, разлика между ляво и дясно има - като това как се обличаш, как възпитаваш децата си, какво мислиш за обществото, дори каква кола караш.

Също дали пребиваш тези, които не са като тебе.

П.С. За да изпревари събитията авторът даде този текст на Умен Читател и той нареди:

- Вместо „мазна” да се чете „абсурдна”
- Вместо „мажат” да се чете „пишат”
- Вместо „журналистите” да се чете „някои журналисти”
- „Венелина Гочева и мързелива и бедна България изобщо ги махни”
- „И, всъщност, откъде ги взе тези бежанци?”

Умен Читател, макар и да е умен читател, поради лятна разсеяност не беше забелязал протеста пред общежитието за бежанци в Бусманци, което също се дължи на свойствата на някои журналисти в някои вестници, да пишат повърхностно и да не могат да свържат два факта, като побой и протест в случая, но затова пък пробутват равенството между крайнодесни и крайнолеви. Авторът Миро Светлин с горния текст твърди, че разликата е много голяма.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване