06/10/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Турция се превръща от отстъпчив съюзник в трън за САЩ

Сабрина Тевърнис, Майкъл Слекман

Десетилетия наред Турция, стратегическа държава по границата на Близкия изток, която твърдо следваше американската политика, беше един от най-отстъпчивите съюзници на САЩ. Но напоследък тя налага нов подход в региона, като има вероятност нейните думи и методи, насочени към прокарване на собствените й интереси, да предизвикат Вашингтон. Промяната в политиката на Турция излезе наяве миналата седмица след смъртоносната акция на израелски командоси срещу турска флотилия, което едва не доведе до прекъсване на отношенията с Израел, дългогодишния съюзник на Турция. Само преди месец Турция разгневи САЩ, като обяви, че заедно с Бразилия е договорила сделка с Иран за облекчаване на ядрената безизходица, а във вторник топло посрещна иранския президент Махмуд Ахмадинеджад и руския министър-председател Владимир Путин на среща на високо равнище по регионалната сигурност в Истанбул.

Промяната във външната политика на Турция превръща нейния министър-председател Реджеп Тайип Ердоган в герой за арабския свят и отправя открито предизвикателство към начина, по който САЩ действат по двата най-неотложни за тях въпроса в региона - ядрената програма на Иран и израелско-палестинския мирен процес. В очите на Вашингтон Турция все повече изглежда като “правеща в региона неща, които са в противоречие с това, което искат големите сили”, каза изследователят от Съвета за международни отношения Стивън А. Кук. Според него въпросът, който се задава, е “как да задържим турците в тяхната пътека?”

От гледна точка на Турция обаче тя просто установява своята позиция в собствения си заден двор - проблемен регион, характеризиращ се от години със смутове отчасти заради американската политика. Търция също така търпи разочарования в дългогодишното си желание да се присъедини към Европейския съюз. “Независимо какво казват, американците не могат да свикнат с един нов свят, в който регионалните сили искат да имат глас в регионалната и глобалната политика. Това е нашето обкръжение и ние не искаме неприятности. Американците правят поразии, а ние трябва да стоим и да пазим багажа”, заяви преподавателят по международни отношения в университета Билги в Истанбул Соли Йозел.

Издигането на Турция като регионална сила може да изглежда внезапно, но то се развива от години след края на Студената война, когато светът беше групиран просто на бели и черни, а Турция, мюсюлманска демокрация, създадена през 1923 г., беше по-малък партньор в американския лагер. Двайсет години по-късно картата е преначертана. Сега Турция е жизнена, конкурентна демокрация с икономика, която би се наредила на шесто място в Европа. За разлика от Йордания и Египет, които разчитат изключително на американска помощ, тя е финансово независима от САЩ. А парадоксално, нейната демокрация създава някои проблеми на Вашингтон: например през 2003 г. членове на партията на Ердоган дезертираха, като гласуваха срещу допускането на американците да нападнат Ирак от турска територия.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу каза в интервю, че икономиката е в центъра на новата политика. Партията, към която принадлежи той, оглавявана от Ердоган, се състои от едри и дребни търговци, които са по-верни на своите бизнес интереси, отколкото на отстояването на ислямската солидарност. “Икономическата взаимозависимост е най-добрият начин за постигане на мир. През 90-те години навсякъде около нас имаше сериозни напрежения и Турция плати висока цена за това. Сега ние искаме да установим мирен ред около нас”, заяви той миналия уикенд в дома си в Анкара. Но това виждане води до търкания с Вашингтон, особено във връзка с Иран, единствения алтернативен енергиен източник за Турция след Русия.

“Те са амбициозни и това им отрежда водеща роля на световната сцена. Но има опасност американците да не разберат какво прави Турция, а това ще се отрази върху отношенията”, каза високопоставен американски служител. Именно конфронтацията на Ердоган с Израел, обвинен от него в “държавен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване