06/12/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Македонците са в дилема - евро или долар

Соня Маджовска

С всеки свободен денар македонските граждани в момента купуват долари, но не сменят еврото си. Няма спор, че в страната все още най-много се вярва на евровалутата и затова засега никой не сменя еврото, нито трансформира депозитите си от евро в друга валута. Но поради падането на еврото на световните борси и опасенията на световните експерти, че на тази валута й се вижда краят, македонските граждани постоянно се питат какво да правят. Дали е по-изгодно да спестяват в долари или в евро, дали да конвертират еврото в други световни валути?

И експертите, и банкерите казват, че изборът на валута е въпрос на лична преценка на гражданите, но според тях навиците трудно се изкореняват, а македонците мислят в евро. Докато банкерите са по-предпазливи, от обменните бюра казват, че този, който следи борсите в този период на ръст на долара, може да спечели. Според тях доларът ще продължава да расте и дори предвиждат, че след няколко месеца ще достигне еврото. “С долара в момента можеш да спечелиш, а с еврото си на едно ниво”, казва Ангеле Миневски от Сдружението на обменните бюра. Според него най-хубаво е било, когато Македония бе вързана с марката. “Има прогнози, че европейските държави отново ще си върнат старите валути, но това са само предположения”, казва Миневски.

Откакто започна да пада еврото на световните борси, доверието в тази валута започна леко да се разклаща, казват в частните обменни бюра. Според тях през последните месеци се е повишило търсенето на долари, но по инерция се купува и еврото. “Все още не е драстично увеличено търсенето на долари, но неговата цена всеки ден нараства в сравнение с еврото. В момента със свободните денари се купуват долари, но доверието все още си остава на страната на еврото. Малък е броят на тези, които сменят евро за долари. В тази ситуация най-много ще спечелят онези, които имат вземания в долари, като текстилната и стоманената индустрия, но ще изгубят онези, които дължат в долари. При тези, които са вързани с еврото, няма да има промени”, казват в частните обменни бюра.

Във вторник в обменните бюра доларът се продаваше за 51,6 денара, а в банките за 52,15 денара. Според банкерите в този период на борсови сътресения няма никакви промени. В Македония всъщност най-много се спестява в денари, защото за тях лихвите са най-високи. Цели 60 процента от спестяванията са в денари, 30 процента са в евро и 10 процента в други валути - долари, йени, шведски крони, канадски и австралийски долари, британски лири и други. “Спестяването в денари преобладава в банковата система в Македония поради атрактивните лихвени проценти.

Втора водеща валута е еврото, а доларът и останалите валути са в по-малък обем. Най-често спестяването в останалите валути е целево, тоест планирано е тези валути да се използват без конвертиране, което допълнително допринася обемът и броят им да бъде по-малък. Депозитната база е стабилна и не се забелязва увеличено конвертиране от евро в долари или обратно”, обясняват в Стопанска банка. От същата банка казват, че сигурността на банката и лихвените проценти са решаващи при избора на типа на депозита. “С оглед на това, че през последните години бяха развити много варианти на депозитите в евро, които освен лихвения процент предлагат и допълнителни бонуси, курсовата разлика се амортизира и клиентите не са стимулирани да прехвърлят спестяванията си в друга валута”, казват от Стопанска банка.

От банката добавят, че няма промени и в погасителните вноски със защитна валутна клауза. “Валутната клауза за кредитите се отнася за еврото. За изчисляването на вноските се ползва средният курс на Народната банка на Република Македония и според неговите колебания ...

Публикувана на 06/12/10 21:25 http://e-vestnik.bg/9321/makedontsite-sa-v-dilema-evro-ili-dolar/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване