06/18/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Имперските ботуши са големи за вождовете на Русия

Путин и Медведев. Монтаж по картината на Иля Глазунов “Княз Олег и Игор”.

Едно е да изнасяш мюнхенски речи, а съвсем друго е наистина да действаш в духа на тия слова. Както бе нагледно демонстрирано от нерешителния подход на руските власти към киргизстанския въпрос.

* * *

Лесно беше да искаме от “вашингтонския областен комитет” да признае Русия за регионална свръхсила. А щом я призна, тутакси стана ясно, че имперските ботуши са големшки за нашите вождове. С няколко номера. В Киргизстан започна хуманитарна катастрофа, а “по-големият брат”, слисан, пристъпва от крак на крак нейде встрани.
От общо 700 или 800 хиляди узбеки в Киргизстан над сто хиляди вече са избягали в чужбина. Убитите официално са стотици, неофициално се броят с хиляди. Ако това не е етническо прочистване - що е то етническа чистка тогава?

А в Киргизстан все още има и стотици хиляди етнически руснаци, както и десетки хиляди рускоезични от други племенни категории. Всички са дошли да живеят там в съвсем различни времена, през епохата на единната империя. И при все че в момента май не ги заплашва разправа, според откъслечни информации от руската мисия в Бишкек, броят на желаещите час по-скоро да заминат за Русия е скочил десетки пъти. Накратко, типична хуманитарна катастрофа, и то в държава съюзник на Русия. В страна от постсъветското пространство, мълчаливо признато от администрацията на Барак Обама за сфера на руската хегемония.

Ако Москва гледаше сериозно на хегемонските си задължения, не би имала особен избор: или масово да евакуира от Киргизстан “рисковите групи”, или незабавно да прати там миротворчески контингент с готовност да го държи в страната години и десетилетия.

Вместо това тя с всички сили се опитва да отложи и едното, и другото. Събитията може и да ни въвлекат в конфликта, но руските лидери явно изобщо нямат желание сами да се намърдат в него. Защото едно е да изнасяш мюнхенски речи, а съвсем друго - наистина да действаш в техния дух.

Киргизстанската криза извади наяве истинския репертоар от интереси и възможности на властите в Русия. Тя не им позволява да играят любимата си игра - да се представят за юначни храбреци, отлични организатори и любими вождове на постсъветските си по-малки братя, без всъщност да са нито едното, нито другото, нито третото.

Цялата плащана с руски пари система за контрол върху бившето съветско пространство рухна в един миг.

ОНД не може да бъде сглобена наново. Срещата на Шанхайската организация за сътрудничество посъветва киргизстанците “да възстановят стабилността чрез диалог”. Спешно привикани в Москва, съюзниците й - секретарите на съветите за сигурност от страните в Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), пристигнаха, само за да се измъкнат от всяка отговорност. А Колективните сили за оперативно реагиране - обединеното войнство на ОДКС, замислено специално за подобни случаи - съществуват само на хартия.

Сред механизмите, които уж обвързват с Русия бившите съветски републики, няма ни един, който да работи. На този фон крехката антитерористична коалиция, скалъпена едва-едва от Джордж Буш, изглежда като чудо, образцов пример за солидарност и взаимопомощ. Ако Русия реши да сърба попарата, тоест киргизстанската каша, ще трябва да го прави сам-самичка.

Дали обаче са налице потребните сили, умения и най-важното - има ли желание? Щом властовият апарат у нас поема грижата да организира нещо, било то във вътрешните или във външните работи, винаги действа в три насоки: подялба на парите от някакви далавери, наказания за дейците, лично неприятни за нашите вождове, и жестикулация с широк замах, както подобава на велика сила. Всяка задача, която не се вписва в тази триада, поставя натясно нашето ръководство - то просто не умее да прави нищо друго. Защото, ако примерно се накани да евакуира ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване